Jij bent een levend wonder, geboren uit Gods hand en uit onze liefde! Eens was jij een eindeloos verlangen, een verre hoop, een onvoltooide wens. Jij was de droom van geven en ontvangen, geheim van eenheid tussen God en Mens.
Heel wat ouders die nieuw leven mogen verwelkomen in hun gezin, spreken de wens uit om hun kleine spruit te laten dopen.
Deze keuze is een belangrijke stap in de christelijke opvoeding. Met het doopsel willen we het kindje een gezegend leven toewensen, een beschermende hand reiken en het laten opnemen in de kerkgemeenschap.
Om een bewuste en zinvolle doopviering mogelijk te maken is het noodzakelijk dit sacrament zorgvuldig voor te bereiden.
Er zijn daartoe enkele stappen:
Doopaanvraag
Op vraag van onze bisschop, is de plaats van het doopsel de parochiekerk, niet de materniteit, ook niet één of andere kapel of vreemde kerk. De ouders doen de doopaanvraag bij de verantwoordelijke parochiepriester:
- bij priester Geert Roseeuw (Smissestraat 40 A, 8650 Klerken, GSM 0485/30 98 62, geert.roseeuw@gmail.com) voor Woumen, Esen, Vladslo, Beerst, Keiem en Leke
- bij deken Wilfried Jonckheere (St.-Niklaasstraat 9, 8600 Diksmuide, tel. 051/500 273, dekenij.diksmuide@skynet.be) voor Diksmuide, Groot-Pervijze en Driekapellen.
- bij priester Dirk Durnez (Markt 19, 8650 Houthulst, tel. 051/81 28 84, durnez.dirk@telenet.be) voor Houthulst Sint-Jan en Sint-Kristoffel, Jonkershove en Klerken.
- bij priester Luc Frenay (Sint-Maarten 1, 8647 Reninge, GSM 0477 16 74 61, luc.frenay5@gmail.com) voor Lo, Merkem, Noordschote, Pollinkhove en Reninge.
In overleg met de ouders worden de nodige afspraken gemaakt. Maar om deze vlot te laten verlopen is het nodig het doopsel tijdig aan te vragen (bij voorkeur drie maanden voordien). Zo is er ruimte om het doopboekje te maken en een vormingsavond te volgen.
Vormingsavond
Ter voorbereiding en begeleiding van de ouders bij de doop van hun kindje, organiseren we een gespreksavond waar we stil staan bij de waarde en de betekenis van het doopsel (zie data onderaan deze pagina).
Het is bovendien een gelegenheid om kennis te maken met andere ouders die dezelfde keuze gemaakt hebben.
Doopviering
Om een doopviering vlot te laten verlopen beschikken ouders en familieleden over een volgboekje. Ouders, peter en meter kunnen ook een eigen inbreng doen. Er is een map met keuzeteksten ter beschikking. Een goede voorbereiding draagt bij tot een geslaagde doopviering!
De kinderdoop komt slechts tot zijn recht als dit sacrament gedragen wordt door gelovige ouders en een levende parochiegemeenschap. Een doop in de parochiekerk is voor jonge ouders een gelegenheid om de eigen parochie te leren kennen.
Het kindje wordt ingeschreven in het doopregister van de kerk waar het gedoopt wordt.
Een aandenken van het doopsel (doopkruikje, kruisje, ...) dat in de doopkapel wordt aangebracht, wordt tijdens een lichtmisviering (begin februari) aan de ouders overhandigd. Het is een mooie herinnering aan het doopsel, dat hopelijk ook als iets kostbaars bewaard wordt.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.