Eén van de zeven sacramenten is de ziekenzalving:
In de beginperiode van de Kerk was het zo dat mensen samenkwamen om bij de zieken te bidden. Door het gemeenschappelijk gebed en door het ontvangen van het sacrament voelde de zieke zich gesteund. Zijn vrienden hielpen hem maar ook het geloof in God gaf veel sterkte...
Het sacrament van de ziekenzalving heeft de bedoeling opbeurend te zijn naar lichaam en geest, om kracht en moed te schenken aan de zieke mens. Vaak wacht men te lang om het sacrament te vragen. Daardoor is dit sacrament in crisis. Het sacrament kan dan ook méér dan één keer ontvangen worden. Het gebeurt in woon– en zorgcentra dat men een gemeenschappelijke ziekenzalving verzorgt. Wie reeds zo’n zalving heeft meegemaakt, kan getuigen van de zinvolheid ervan.
Dit sacrament wordt door de priester toegediend.
Wie dit vraagt, kan het sacrament van de ziekenzalving ontvangen. Daarvoor dient u gewoon op tijd een afspraak te maken. De diaken, parochie-assistente Bernadette Ryckewaert (tel. 051/50 40 23, gsm 0476/ 31 95 07, bernadetteryckewaert@outlook.com) of de contactpersoon kunnen deze boodschap overbrengen aan de priester.
Wacht dus niet tot het allerlaatste moment.
Wanneer het sacrament toegediend wordt, is het wenselijk dat familieleden aanwezig zijn. Zij dragen de zieke of bejaarde mens niet alleen in het lijden, maar ook in het geloof.
Wanneer de persoon in kwestie overleden is, dan zal de priester geen ziekenzalving meer toedienen. Een overledene wordt niet meer gezalfd. Men kan wel aan de priester of diaken vragen om een gebedsmoment te verzorgen.
De zieken worden op het voorhoofd en op de handen gezalfd met olie, door de bisschop gewijd. De priester spreekt daarbij volgende woorden uit :
“Moge onze Heer Jezus Christus door deze heilige zalving en door zijn liefdevolle barmhartigheid u bijstaan met de genade van zijn heilige Geest. Moge Hij u van zonden bevrijden, u heil brengen en verlichting geven”.
Steun geven … Dit is nu net het mooie van dit sacrament. God blijft de zieke mens nabij.

Ziekencommunie:
Elke christen is geroepen om zieke mensen bij te staan. Door zijn bezoek of gebed brengt hij/zij de Heer nabij.
Wie ziek is, vindt het fijn dat er mensen zijn die naar hem of haar omzien. Ook al is de kring rond de zieke mens klein geworden, hij staat niet los van de gemeenschap.
Hoe geef je aan deze gemeenschap uitdrukking als mensen ziek zijn? Hoe hou je dan de band met de geloofsgemeenschap levend?
Voor veel zieken is het niet mogelijk om deel te nemen aan de eucharistie. Als de zieke niet aanwezig kan zijn, is het de taak van de geloofsgemeenschap om de communie thuis te brengen. Dat kan op twee manieren. Ofwel brengt iemand van de huisgenoten de communie mee vanuit de viering. Er wordt daartoe een pyxis ter beschikking gesteld. Ofwel brengt iemand van de parochie de communie thuis. Dat kan de priester zijn, de diaken, de parochie-assistente of een contactpersoon.
Wie de communie brengt, draagt “het Lichaam van Christus” tot bij de zieke.
De communie is het heilig teken dat de Heer aan zijn Kerk heeft toevertrouwd, de geloofsgemeenschap die we allen vormen.
Wie ter gelegenheid van een hoogfeest (Kerstmis, Pasen, Pinksteren, O.L.V. ten hemelopneming, Allerheiligen) de communie thuis wenst te ontvangen, neemt contact op met de parochie-assistente Bernadette Ryckewaert (tel. 051/50 40 23, gsm 0476/ 31 95 07 of via mail naar bernadetteryckewaert@outlook.com).
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.