In uiterst moeilijke omstandigheden evolueerde deze bescheiden, terughoudende bisschop (1970) tot een profetisch figuur, in en buiten zijn land. Romero werd geconfronteerd met de armoede en de miserie waarin de meerderheid van de mensen moesten leven. Opmerkelijk was de manier waarop hij stelling nam ten voordele van het armen.
Hij koos resoluut de kant van het verdrukte volk in plaats van die van de grootgrondbezitters en het leger. Hij protesteerde fel tegen de slechte sociale toestanden die er heersten en probeerde het volk van hun rechten bewust te maken.
Dit werd hem niet in dank afgenomen en kreeg hij meermaals te maken met doodsbedreigingen. In dezelfde periode nam de repressie in San Salvador toe: studenten, arbeiders en boeren werden heel erg aangepakt. Priesters werden het land uitgezet, zelfs geliquideerd.
Tijdens de zondagspreek van 23 maart 1980 riep Romero de soldaten op om militair ongehoorzaam te zijn, om niet meer te schieten en te doden.
Daags nadien, op 24 maart, werd hij tijdens de eucharistieviering doodgeschoten door een doodseskader.
Oscar Romero was een vurige strijder voor rechtvaardigheid en vrede. Hij gaf stem aan de stemlozen. Zijn ideeën hebben hem overleefd en beïnvloeden ook vandaag nog mensen in Latijns-Amerika en ver daarbuiten.
In hem vinden mensen inspiratie om ook vandaag nog, in deze wereld, Jezus ’boodschap handen en voeten te geven. Hij geeft kracht aan allen die radicaal tegen onrecht ingaan en hiervoor geen macht ter wereld schuwen, die enkel voor liefde buigen.
Op 2 februari, enkele weken voor zijn gewelddadige dood, nam Romero in Leuven een eredoctoraat in ontvangst, op basis van zijn inzet voor de armen en onderdrukten in het door een burgeroorlog geteisterde El Salvador en zijn verzet tegen het geweld van het militaire regime.
Op 23 mei 2015 werd Oscar Romero zalig en op 14 oktober 2018 heilig verklaard door paus Franciscus.
Mariska.
Bron: Alleen voor liefde buig ik.