HEILIG KRUISKERK VAN STEKENE: 800 JAAR JONG (deel I) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Wie is wie? Parochiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene Vieringen - intenties Doopsel Eerste communie Vormsel Biechtgelegenheid Ziekenzalving Uitvaart Huwelijk Jubeljaar 2025 Agenda Geloof verdiepen Catechumenaat Bedevaart / Gezinsvakanties Nieuws uit onze parochies Parochieblad Foto's en verslagen Extra info Stekene Alfabetisch register (Wat zoek je?)

HEILIG KRUISKERK VAN STEKENE: 800 JAAR JONG (deel I)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 9 april 2021 - 22:47
Afdrukken

In het begin van de 13de eeuw werden de funderingen gelegd van de huidige Heilig Kruiskerk in het centrum van Stekene. Het kerkgebouw beperkte zich tot een ruimte rond de kerktoren. De toren kijkt al 800 jaar lang uit over Stekene en zijn ruime omgeving. Wie meer wil weten over de geschiedenis kan op beeldschermen in de kerk zien hoe het gebouw door de eeuwen heen evolueerde. Met dit artikel starten we een wandeling door acht eeuwen geschiedenis in verschillende afleveringen.

H. Kruiskerk20
H. Kruiskerk21
Vorige Volgende

Naar alle waarschijnlijkheid is de huidige kerk niet de eerste. Op dezelfde plaats heeft vermoedelijk een houten kerk gestaan op een stenen fundering. In het boek van Pastoor Annaert ‘Stekene en zijne kerk’ vermeldt de auteur dat een zekere Jan in Stekene pastoor, was omtrent het jaar 1200. Rond de houten kerk werd een nieuwe kerk opgetrokken. Pastoor Annaert geeft een gedetailleerde beschrijving: “De nieuwe kerk van Stekene, gebouwd in het begin van de jaren 1200, was een langwerpig vierkant (!) van 26,4 m lengte (zonder het koor), en 18,5 m breedte (nota van de redactie: afmetingen aan de binnenzijde van de dikke muren). Met een oppervlakte van om en bij 500 m² konden ongeveer 1500 gelovigen plaatsnemen in de kerk (nota van de redactie: Pastoor Annaert voorzag 0,33 m² per persoon: de gelovigen stonden toen nog recht in de kerk, want er waren geen stoelen; gelukkig was er toen nog geen coronavirus!). Ze was daarmee groot genoeg voor een bevolking van drie tot vierduizend zielen. Het gebouw had al drie beuken. De vensters waren breed en laag en een weinig spitsbogig. Ze deden aan de romaanse stijl denken. De vensterdorpels, omlijstingen, en raamverstevigingen waren in witte hardsteen (nota van de redactie: dit type hardsteen maakt nog steeds deel uit van de huidige ramen). De middenbeuk werd langs weerszijden verlicht door 10 smalle langwerpige bovenvensters. Tien pilaren in blauwe arduin, met krollen en bladeren in een strenge gotische stijl, ondersteunden de prachtige spitsbogen van de middenbeuk. Het koor was beperkt tot een verlenging van de middelbeuk en eindigde op een platte muur met drie smalle vensters. Tot zo ver de beschrijving door Pastoor Annaert.

Het is niet geheel duidelijk op welke exacte gegevens hij steunt. Wanneer we voor het Mariakoor staan, kunnen we ter hoogte van het altaar van Sint-Sebastiaan, aan de rechterzijde een stuk blootgelegde muur zien. Latere bouwwerken aan het hoogkoor zijn duidelijk merkbaar. Een grondplan en een tekening geeft een benaderend beeld van hoe de gelovigen in de 13de eeuw hun kerk hebben gezien.

Gert Laekeman, Kerkfabriek Heilig Kruis Stekene

Bronnen

Annaert Frans Jozef. Stekene en zijne kerk. Gent Drukkerij A. Siffer 1898: pp. 18-19.
Met dank aan Heemkundige Kring d’Euzie voor de informatie in de gids voor rondleiding

Gepubliceerd door

Kerk Stekene en Sint-Gillis-Waas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook