Uitvaart in de pastorale zone Denderleeuw
De uurregeling voor kerkelijke diensten in Denderleeuw is 10.00 uur of 11.30 uur. Dit geeft de mogelijkheid om twee diensten voor te gaan op dezelfde voormiddag. De planning van dag en uur van een uitvaart gebeurt altijd in samenspraak met de familie, een begrafenisondernemer en de pastoor.
Voor elke uitvaartliturgie heeft de pastoor contact met de familie.
E.H. Luc Verhasselt, Welleplein 27 , 9473 Welle
0478 29 77 24 053/68 28 88
pastoor.luc@skynet.be
Uitvaarten in de pastorale zone Groot-Haaltert.
In de gemeente Haaltert geldt de regel dat een uitvaart plaats heeft binnen de 5 werkdagen. Is de vijfde werkdag juist een vrijdag dan wordt die dag voor de Sint-Gorikskerk niet meegeteld, omwille van de markt op vrijdag. Deze kerk is dan moeilijk toegankelijk. Uitzonderingen op die regel kan enkel met toestemming van de burgemeester.
De uurregeling voor kerkelijke diensten in Groot-Haaltert is 10.00 uur of 11.30 uur. Dit geeft de mogelijkheid om twee diensten voor te gaan op dezelfde voormiddag.
De planning van dag en uur van een uitvaart gebeurt altijd in samenspraak met de familie, een begrafenisondernemer en de pastoor.
Voor elke uitvaartliturgie brengt de pastoor een bezoek aan de familie.
Persoonlijke inbreng in een uitvaartliturgie
In onze parochies is het mogelijk een persoonlijke inbreng te doen in de uitvaartliturgie van een familielid. Wij vinden het mooi als het kan, maar niemand mag zich daartoe verplicht voelen. Soms zijn de emoties en het verdriet zo groot dat niemand zich in staat acht iets te zeggen of te doen.
Het is goed dat op voorhand onder elkaar en met de voorganger te bespreken.
Als parochiegemeenschap vieren wij de kerkelijke uitvaartliturgie. Deze liturgie heeft een zeer specifieke inhoud en vorm. Wij beluisteren eeuwenoude woorden uit de bijbel en trachten van daaruit de hoopvolle gelovige boodschap – die Jezus Christus ons bracht - door te geven. Wij gedenken de overledene, zegenen zijn/haar leven en leggen het in Gods handen. De inbreng van de familie dient uiteraard in deze geest te gebeuren. Wij stellen volgende mogelijkheden voor (men kan voor één of meerdere dingen kiezen):
- Welkomstwoord: Een korte verwelkoming kan na de verwelkoming door de voorganger door een familielid uitgesproken worden.
- Aansteken van een lichtje aan de paaskaars: Deze symbolische handeling die Christus verkondigt als het licht voor de wereld kan door de familie gebeuren.
- Gebed om ontferming: Hierin vragen we de Heer dat Hij zich met zijn barmhartige liefde over ons en onze overledene wil ontfermen. Dit gebed bestaat uit drie stukjes, is kort en eindigt met de gezongen aanroeping ‘Heer, ontferm U over ons’.
- Voorbede: De voorbede kan door de familie aangebracht worden. Vorm en inhoud worden vooraf met de voorganger besproken. In de voorbede danken we God voor wie ons is voorgegaan in de dood, we bidden voor wie achterblijft en roepen de samengekomen gemeenschap op te bidden voor allerlei noden van mensen. Meestal zijn er 3 of 4 voorbeden
. Gedachtenisprentjes uitdelen: Het kan zinvol zijn dat familieleden deze taak zelf op zich nemen.
- Bezinningstekst: De familie kan een mooie, zinvolle tekst kiezen die zij tijdens de dienst voorleest. Het bezinnende karakter van deze tekst zet de aanwezigen aan tot nadenken over het gebeuren van leven en dood. De tekst wordt net voor de afscheidsritus gelezen.
- Korte toespraak die het leven van de overledene oproept: Een toespraak kan door een familielid, een goede vriend(in), buur, of door iemand van de vereniging waarin de overledene actief was, uitgesproken worden. Uiteraard wordt deze toespraak kort enkrachtig gehouden. De tekst wordt vooraf met de voorganger besproken.
- Weghangen van het kruisje van het overleden familielid: Het is goed dat één van de familieleden die de overledene het dichtst nabij was dit doet.
- Muzikale inbreng: Misschien bespeelt iemand een instrument. Ook dat kan een goede persoonlijke inbreng zijn. Uiteraard dient de gekozen muziek in een kerkdienst te passen. Soms is er het verlangen om een CD met een door de overledene geliefd lied te spelen.Dat kan als de boodschap van het lied in overeenstemming is met wat in de kerk gebeurt. Wij kunnen 2 nummers van een passende CD toelaten in de uitvaartliturgie Vaak is echter de begroetingstijd in de rouwkapel, of het begin van de rouwmaaltijd een zinvoller moment om een dergelijk lied te laten horen. De CD speler van de kerk wordt door de pastoor van op het altaar bediend.
Voor de liturgie wordt in Haaltert, Heldergem en Denderhoutem het parochiekoor aangeprezen dat hiertoe een passend repertorium heeft.
Afspraken rond muziek gebeuren met de pastoor of de organist.
E.H. Luc Verhasselt, Welleplein 27 , 9473 Welle
0478 29 77 24 053/68 28 88
pastoor.luc@skynet.be
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.