Eucharistie vieren is samen ‘tijd maken voor God.’ Als geloofsgemeenschap luisteren we naar verhalen uit de Bijbel, en breken en delen we het brood, net zoals Jezus en zijn leerlingen dat deden. Zo versterken we onze band met God en met elkaar. Ingaan op de eerste communie veronderstelt dat je je ook als gezin engageert om samen met je kind mee te gaan in het geloofsverhaal.
Hoe gaan we te werk?
Doorgaans ontvangen kinderen de eerste communie wanneer ze in het eerste leerjaar van het basisonderwijs zitten. Sommige scholen bieden maar elke twee jaar eerste communie aan.
Je eerste communicant aanmelden
Sowieso moeten alle eerste communicanten van alle scholen in Groot-Sint-Niklaas worden aangemeld bij de parochie. Daarom bezorgen wij als parochie bij het begin van het schooljaar via de school een folder aan alle ouders met een eerste communicant met de vraag om hun communicant aan te melden via het digitale formulier onderaan deze pagina.
De parochie heeft de gegevens die je ons bezorgt allereerst nodig om na te gaan of alle kandidaten voor de eerste communie in het doopregister opgetekend staan. Je moet immers gedoopt zijn alvorens eerste communie te doen, zoals je verderop kan lezen.
Wil je weten hoe wij omgaan met de gegevens die je ons toevertrouwt, dan kan je onze privacyverklaring raadplegen.
Voorbereiding en viering van de eerste communie
Voor de viering en voorbereiding van de eerste communie werken wij als parochie samen met de lagere scholen op ons grondgebied.
De aanpak verschilt echter van school tot school:
- Sommige scholen vieren en bereiden de eerste communie volledig op school voor.
- Andere scholen bereiden de communie op school voor en vieren haar in een parochiekerk, maar buiten de zongdagsvieringen.
- Weer andere scholen werken intens samen met de parochie en laten hun eerste communicanten aansluiten bij een voorbereidingstraject van de parochie. Ook de viering van de eerste communie vindt in dat geval plaats in de zondagseucharistie of in een andere viering georganiseerd door de parochie.
Via de school en/of de parochie krijg je tijdig de nodige info. We geven wel al mee dat wanneer de voorbereiding mede door de parochie wordt behartigd, we een onkostenvergoeding van 5 euro per kind vragen. Bij gebruik van het rugzakje wordt 20 euro gevraagd. Ook daarover krijg je ten gepaste tijde meer info in je lokale geloofsgemeenschap.
Voorwaarden om eerste communie te mogen doen
Je kind is nog niet gedoopt
Kinderen die hun eerste communie wensen te doen, moeten gedoopt zijn in de katholieke Kerk. Als dat nog niet het geval is, dan kan je dat aangeven in het digitale formulier. De parochie zal je dan uitnodigen om met je kind deel te nemen aan de doopselcatechese. De week na Pasen worden alle eerste communicanten die nog niet gedoopt zijn, samen gedoopt tijdens een doopselviering in de Sint-Nicolaaskerk.
Je kind is gedoopt, maar in een andere kerkgemeenschap
Het gebeurt soms dat kinderen werden gedoopt in een kerkelijke gemeenschap met wie de katholieke Kerk in België een overeenkomst van wederzijdse dooperkenning heeft afgesloten (de Orthodoxe Kerken, de Verenigde Protestantse Kerken en de Anglicaanse Kerk). Is je kind gedoopt, maar niet in de katholieke Kerk, dan kan je dat ook aanduiden in het digitale formulier. Je zal uigenodigd worden voor een opname in de katholieke Kerk. Dat gebeurt met een kort ritueel in een gebedsmoment.
Je kind is gedoopt, maar door een rituelenbureau
Steeds vaker komt het ook voor dat ouders hun kind lieten dopen door medewerkers van een rituelenbureau of in gemeenschappen waarmee de katholieke Kerk in België geen overeenkomst van wederzijdse dooperkenning heeft afgesloten. Ook dan zullen we je nog contacteren. Je kan hier een uittreksel lezen uit de verklaring van de Vlaamse bisschoppen over hoe en waarom we als kerk met deze situaties willen omgaan.
Meld je kind aan als eerste communicant via het online formulier
Om je kind aan te melden voor de eerste communie in de paastijd van 2025 gebruik je ons online inschrijvingsfomulier.