kiezen
Elke wedstrijdloper houdt er niet van om bij een valse start terug te keren naar de startblokken. Het élan van de eerste start is gebroken. De dynamiek is weg. De tweede start zal niet zijn zoals de eerste. Het is weinigen gegeven om te kiezen voor een opgelegd nieuw begin. Een ondernemer die zijn levenswerk in vlammen ziet opgaan zal daags na de brand niet in zijn handen wrijven en met volle overgave aan een nieuw begin werken. De leerling die zijn jaar moet overdoen, relaties die stuk lopen, ouders die een kind verliezen,...
Allen komen we wel eens in een situatie waar we niet voor- of achteruit kunnen. Dat we opnieuw moeten beginnen. Er moet een keuze worden gemaakt, het roer moet worden omgegooid. Er kan van mensen veel gevraagd worden. Mensen zien zichzelf graag in het middelpunt, als een god die zelf over z'n leven bepaalt.
de terugkeer moet tot totaal zijn
Toch dringt God bij monde van de profeet Joël aan bij het begin van de Veertigdagentijd aan: "Keer tot Mij terug van ganser harte." De terugkeer moet totaal zijn. Alles wordt op zijn kop gezet. Alles moet worden herbekeken en een nieuwe plaats krijgen in zijn geheel.
hoe gaat het met uw verhouding tot God?
God nodigt de Kerk en ons eigen geloofsleven daartoe uit. Niet 1 dag maar wel 40. Door meer toeleg op het bidden, het geven van aalmoezen en het vasten wil de Kerk ons bewust maken van de kwaliteit van ons christen-zijn. Hoe gaat het met uw verhouding tot God? Vertrouw je Hem? Geloof je Hem op zijn Woord? Lukt het je om te bidden, om je met Hem te laten verzoenen? En dat niet alleen: ook je omgang met medemensen moet worden herbekeken. Kan je barmhartig zijn voor anderen terwijl jezelf ook barmhartigheid van God en anderen wil ondervinden? Strekt je naastenliefde zich ook uit tot degenen die Jezus heeft zalig geprezen? Tot de behoeftigen, de armen, de gevangenen, de vreemdelingen, degenen die buiten onze vertrouwde cirkel vallen?
onze levenswandel bevragen
En dan is er nog je eigen positie. Hoe sta je zelf in het leven? Probeer je deugdzaam te leven? Wat kan er christelijker? Waar geef je teveel tijd en aandacht aan en wat verwaarloos je? Naar wie of wat gaat onze eigenliefde uit? Het zijn allemaal vragen om op gezette stappen terug te komen. Om onze levenswandel te bevragen in de voorbereidingstijd naar Pasen toe.
leef betrokken met God en je naaste
Laat u met God verzoenen. Hij schenkt je hoop in de sacramenten. Hij geeft je vergiffenis van zonden en genade om betere christenen te worden. Of blijven we op onszelf bouwen en vertrouwen zonder in die afhankelijkheid van Gods liefde te willen leven? Daartoe nodigt deze Veertigdagentijd uit: leef betrokken met God en je naaste, dan ben je in harmonie met jezelf en voldoe je aan Zijn opdracht.
Naastenliefde betekent niet: ik misdoe de ander toch niks; ik laat iedereen gerust en ik heb van niemand last. Naastenliefde is de ander als je broeder en zuster beschouwen en niet als vreemde buur. Je bekommeren om elkaar. God heeft reeds partij gekozen door zelf mens te worden. Arm, klein, vreemdeling, gevangene, verstotene, vluchteling. "Keer tot Mij terug van ganser harte" zegt de Heer.
Wij wensen u een gezegende en genadevolle voorbereidingstijd van Pasen toe.
Pastoor Bart Goossens