Ademtocht terugblik
Maandelijks komen we met 15 à 20 mensen voor Ademtocht samen rond een bepaald thema in De Griffioen in Stene, telkens op de derde donderdag van de maand van 14u30 tot 16u30. Na een korte inleiding gaan we met mekaar in gesprek. Het gaat er heel levendig en open aan toe en zo komen we soms tot nieuwe inzichten die onze persoonlijke geloofsbelevenis kunnen verrijken. Bij elke bijeenkomst zijn er ook 2 vaste waarden: een gebedsmoment en de pauze met koffie en taart.
Op donderdag 20 juni hebben we ons werkjaar afgesloten met een lekker koud buffet. Heel gezellig en familiaal.
In de loop van ons voorbije werkjaar kwamen heel wat boeiende onderwerpen aan bod, waarvan hieronder telkens een korte samenvatting. Lees ze eens rustig door. Het zet je zeker aan het denken.
- September 2023: “De schepping, ook jouw zorg”
Het is fout te denken dat de mens, geschapen naar Gods beeld, een mandaat heeft om over de aarde te heersen of bevoegd is tot absolute overheersing van de andere schepselen. Kan het rentmeesterschap inspirerend zijn voor het ‘bewerken en zorgen’ voor de schepping? Dienend heersen, daar komt het op aan, zoals dit van een rentmeester gevraagd wordt.
- Oktober 2023: “Omgaan met macht. Ook iets voor christenen?”
De kern van het christelijk denken over macht is de dienstbare naastenliefde. Als kind van God zijn we immers gelijkwaardig. Macht is er om te dienen.
- November 2023: “De advent: een inspirerende tijd”
Verwachten is een wezenlijke grondtrek van elk mensenbestaan. Wachten moeten we elke dag doen: aan een loket, bij de tandarts,… Het voelt vaak passief en ongelegen aan. Verwachten is iets totaal anders. Denk aan alles wat een aanstaande moeder doet. Verwachten is steeds iets dat verder ligt dan het nu-moment. Het situeert zich in het spanningsveld tussen wat wij mogen verwachten en wat ons overkomt, maar ook waarvoor we onszelf moeten inzetten.
- December 2023: “Doorgeven van het geloof aan volgende generaties”
In eigen familie en buurt stellen we vast dat we de kern van ons geloof niet kunnen doorgeven. Waarom willen we dat doen? Ook zonder geloof kan je immers een goed mens zijn. Vaak ervaren we dat geloof voor bv onze kinderen niet belangrijk is om stevige antwoorden te krijgen op de grote levensvragen. Geloof geeft een vertrouwen en een samenhorigheid die een perspectief bieden. Gods droom blijft overeind, ook over de grens van ons beperkt leven en tegen de schijn in van wat er gebeurt. Die moed en die hoop mogen mensen niet missen.
- Januari 2024: “Pastores en lekengelovigen: SAMEN”
Herders en leken zijn samen verenigd in dezelfde zending en opdracht die ons tot verbondenheid brengt. We zijn aanvullend, complementair betrokken bij de missie van de Kerk.
- Februari 2024: “Het menselijk lijden”
Van begin tot einde is lijden in het mensenleven aanwezig. In aanraking met het lijden komen waarom-vragen naar boven. Waarom laat God toe dat dit mij overkomt? Lijden roept verzet én overgave op. De mens ondervraagt het lijden: ‘waarom?’ en hoe kom ik er doorheen? Verzet ertegen is belangrijk: pijn dient genezen of voorkomen worden. Ook overgave helpt om erdoorheen te komen. Geliefden die gaan, aftakeling, ouder worden, sterven. Ermee leren omgaan kan kansen scheppen tot een rijper in het leven staan. Wat heeft God te maken met het lijden? God staat aan de kant van de lijdende mens. Hij staat naast hem. Al het negatieve zal niet het laatste woord hebben. Het laatste woord over al het lijden is ‘opstanding’.
- Maart 2024: “De worsteling om mens te worden”
Het Bijbelverhaal van het gevecht van Jacob met de engel gaat over ons en over de worsteling om mens te worden. Het kan iedereen overkomen dat je alleen op jezelf teruggeworpen de vraag stelt: Wie ben ik? Wat doe ik met mijn leven? Kunnen we aanvaard worden, ook met onze gebreken? We vechten bestendig om de échte mens te worden die we zijn.
- April 2024: “Op pelgrimstocht. Eigentijds groeien in geloof”
Pelgrimeren is wandelen met een plus! Het lichamelijk op weg gaan is een aanzet om je innerlijk op het spoor te komen. Niet het doel is het belangrijkste (Lourdes, Assisi,…), wel de weg, het onderweg zijn. Je probeert wat je onderweg ontdekt te integreren in je verdere leven. De grote bewegingen van de ‘lange weg naar binnen’ zijn: loskomen van het hectisch bestaan, genieten van elkaars verhalen en van de natuur. Onverwerkt verdriet en kwetsuren kunnen naar boven komen, maar we komen uiteindelijk tot een hervonden vertrouwen in het leven en er komt enthousiasme en een creatief verlangen om het leven te herbeginnen.
- Mei 2024: “Kijk je boos omdat ik goed ben? De werkers van het 11de uur”
Velen zien godsdienst als een geestelijke commerce tussen God en mens. Voldoende religieuze praktijken leiden tot de hemel. Ik moet zelf mijn heil verdienen. Als ik goed genoeg leef, dan is God dat aan mij verplicht. Maar God zoekt bij ons geen verdiensten, hij zoekt liefde.
- Juni 2024: “Senioren: kwetsbaar maar kostbaar!”
Schrijnende kwetsbaarheid én aanstekelijke veerkracht zijn twee aspecten van ouder worden. Ze komen in wisselende mate voor. Ouder worden moet niet steeds als een ‘neergaande’ levensfase worden gekarakteriseerd. Beter kunnen we deze levensfase zien als een nieuwe uitdaging. De beperkingen zijn er, maar de kansen tot rustige mildheid en wijsheid ook.
Ben je 60-plusser? Is Ademtocht ook iets voor jou? Neem gerust contact: Bert Servaes, 0486 44 85 40, servaesbert@icloud.com
Bert Servaes