2 inzamelacties
Van 7 december tot en met 5 januari staan achteraan in onze drie kerken (Sint-Catharinakerk Konterdam, Sint-Annakerk Stene en Onze-Lieve-Vrouwkerk Zandvoorde) 2 inzamelbakken:
- 1 bak voor onze Sint-Vincentiusvereniging Kana voor niet bederfbare voeding (pasta, koffie, groenten en fruit in blik, rijst, koeken, chocolade... (let op de houdbaarheidsdatum), toiletartikelen (zeep, tandpasta, douchegel, tandenborstels...), schoonmaak- en onderhoudsproducten en dierenvoeding.
- 1 bak voor de aalmoezeniers van de gevangenis voor stylo’s, agenda's, kalenders, blanco wenskaarten, notitieboekjes, schriftjes en paternosters.
Inzamelactie Sint-Vincentiusvereniging Kana
Wij houden maandelijks 1 voedselbedeling in zaal Pax, Schilderstraat 5. In de bedelingsweek bedelen wij op woensdag mensen uit alle buitenwijken van Oostende en op vrijdag mensen uit het Westerkwartier. Buiten de maandelijkse vaste bedeling, bedelen wij op gelijk welk moment op aanvraag van sociale instellingen noodvoedselpakketten, zelfs op zon- en feestdagen. Wij bedelen maandelijks gemiddeld 10 ton voeding. Deze wordt door onze vrijwilligers zelf opgehaald met een gehuurde vrachtwagen.
Er komen gemiddeld 100 gezinnen per maand naar onze bedelingen, goed voor 204 volwassenen en 171 kinderen. Mensen krijgen altijd een propvolle winkelkar mee: confituur, smeerpasta, thee, koffie, koekjes, tomaten in blik, bloem, tarwevlokken, groenten in blik, rijst, pasta, olijfolie, zonnebloemolie, maisolie, vleesgerechten in bokaal, chocolade, visconserven,... Wij bedelen maandelijks gemiddeld 1000 liter melk! Andere goederen zijn afhankelijk van het aanbod.
Er mag enkel voeding verstrekt worden aan wie een "aanvraag tot het bekomen van een voedselpakket" kan voorleggen verstrekt door het OCMW of een andere betrokken sociale dienst die op basis van een controle van het inkomen van de betrokkene kan bepalen of er nood is. Die attesten zijn 6 maanden geldig en kunnen verlengd worden zolang noodzakelijk is. Wij krijgen daarvoor jaarlijks controle van onze werking door de voedselbanken.
Om alles feilloos te laten verlopen, kunnen wij beroep doen op 16 medewerkers en 5 reservemedewerkers op wie wij in geval van nood altijd beroep mogen doen. Vrijwilliger zijn bij de Sint-Vincentiusvereniging Kana is een hele bedoening: de 10 ton voeding moet uitgeladen en veilig opgeborgen worden, de kartonnen verpakkingen en andere afval moet weggewerkt worden, enz… Vrijwilligers zorgen bij de bedeling voor een warm onthaal met een babbel en een koffie terwijl andere vrijwilligers de boxen vullen en de mensen bedienen. Wij houden eraan om iedereen met het nodige respect te behandelen.
Sinds enkele maanden is er ook “Boetiek uniek” in de kelderverdieping van zaal Pax, Schilderstraat 5. Deze is iedere woensdagnamiddag van 14u tot 16u toegankelijk voor iedereen. We hebben een redelijk assortiment heren-, dames- en kinderkledij, alsook speelgoed en allerhande huishoudspullen.
Naast uw bijdrage in onze inzamelbakken, blijft uw financiële gift uiterst belangrijk voor de werking van de Sint-Vincentiusvereniging Kana, want zonder uw bijdrage lukt de hulpverlening niet. Elk bedrag is meer dan welkom, maar een gift vanaf 40 euro per jaar geeft recht op een fiscaal attest. Uw vrijwillige bijdrage kan overgemaakt worden op: BE02 3100 3593 3940 van Sint-Vincentiusvereniging, met als mededeling: KANA (542). Wilt u een fiscaal attest, vermeld dan ook uw rijksregisternummer.
Namens de Sint-Vincentiusvereniging Kana danken wij u bij voorbaat van harte. Meer informatie: bij Diana 0477 27 82 08, diana.schockaert@gmail.com
Inzamelactie aalmoezeniers gevangenis
Er zijn ongeveer 11000 gevangenen in ons land. 99% van hen komt ooit vrij. Natuurlijk wil ieder van ons dat dit gebeurt op een veilige manier. Daarom is begeleiding, sociaal contact of werk in, tijdens en na gevangenschap cruciaal. Dat maakt dat re-integratie van gevangenen echt kan lukken. En dat is ook wat slachtoffers dikwijls wensen: dat een dader vanuit een goede opvolging tot inkeer komt, zijn schuld begrijpt en de schade vergoedt. Ook na de vrijlating speelt het sociale vangnet een grote rol. Verschillende initiatieven willen hieraan bijdragen, denk maar aan Bond Zonder Naam.
Een kleine bijdrage aan die re-integratie kan jij leveren door het ter beschikking stellen van kalenders. Gedetineerden hechten veel waarde aan kalenders om verschillende redenen: Het gevangenisleven kan monotoon zijn en de dagen lijken op elkaar, dus een kalender helpt gedetineerden om hun dagen te structureren en grip te houden op het verloop van de tijd. Net zo belangrijk zijn ze voor het aftellen tot de vrijlating. Dit aftellen kan hen motivatie en hoop geven om door te zetten. En net zoals bij ons allen helpt de kalender belangrijke datums onthouden: verjaardagen, bezoekdagen of speciale gebeurtenissen. Dit helpt hen om verbonden te blijven met familie en vrienden buiten de gevangenis. In de gevangenis is structuur erg belangrijk. Het hebben van een kalender kan gedetineerden helpen om zich aan een routine te houden en overzicht te hebben, iets wat stabiliteit en rust kan brengen in een vaak stressvolle omgeving. Het bijhouden van een kalender kan ook een positieve invloed hebben op hun geestelijke gezondheid. Het geeft hen iets concreets om naar uit te kijken en kan gevoelens van isolatie en hopeloosheid verminderen. Kalenders zijn dus meer dan alleen een hulpmiddel om data bij te houden; ze bieden structuur, motivatie en een gevoel van controle over hun situatie.
Ook blanco wenskaarten, agenda's, notitieboekjes en schriftjes, paternosters en stylo’s zijn in de gevangenis gegeerd. Priester Charles zal zorgen dat alles goed terecht komt.