Restauratie zijbeuk kerk Stene
Sedert enkele dagen is de zijbeuk die gerestaureerd wordt in de kerk van Stene volledig afgesloten. De bedoeling is om het stof zoveel mogelijk tegen te houden. Ben je nieuwsgierig naar wat er zich achter de afscherming afspeelt? Onze fotograaf zal regelmatig een kiekje nemen. Zo ging hij al even op ontdekking en stelde vast dat, zoals je op de foto ziet, de zijbeuk momenteel vol stellingen staat.

Restauratie Noordbeuk kerk Stene
Deze werken zijn de tweede fase in het project van de volledige restauratie van het interieur van de Sint-Annakerk in Stene. Als eerste fase werden de brandglasramen mooi gerestaureerd en eind april vorig jaar opgeleverd.
Voor de tweede fase worden de volledige noordbeuk, het portaal en de doopkapel aangepakt. Dit dossier werd eind 2021 ter goedkeuring voorgelegd bij het "Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen". Aangezien het kerkgebouw beschermd werd bij Besluit Vlaamse Executieve van 9 maart 1983, moeten alle werken goedkeuring krijgen van dit agentschap. Op 22 april ontvingen wij deze goedkeuring na ministerieel besluit tot toekenning van een erfgoedpremie, ondertekend door minister Diependaele. Na openbare aanbesteding, werd in september beslist om de werken te laten uitvoeren door de firma Renotec nv uit Geel, dezelfde firma die ook de restauratie van de brandglasramen uitgevoerd heeft.
Voor de veiligheid wordt de hele noordbeuk volledig afgesloten met een folie om de rest van de kerk ook tegen stof te beschermen. Tijdens de werken blijft de kerk altijd toegankelijk met uitzondering van 10 werkdagen (2 weken) wanneer het portaal onder handen genomen wordt. Om veiligheidsredenen wordt de kerk dan afgesloten voor alle publiek.
De belangrijkste werken die zullen uitgevoerd worden:
- Vernieuwen van de kroonlijsten met plastisch herstel van de ornamenten en herstel van barsten en scheuren.
- Plaatselijk herstel van de natuurstenen vloeren.
- Restauratie O.L.V.-altaar samen met de nis met de staakpop van Onze-Lieve-Vrouw met kindje Jezus. Volgens de fototheek van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatronium dateert het Onze-Lieve-Vrouwaltaar van de eerste helft van de 19de eeuw. Het altaar krijgt een volledig nieuwe kleurzetting gebaseerd op teruggevonden oudere verflagen.
- Schrijnwerk: herstel of vervanging van de lambrisering, biechtstoel, trap naar het doksaal en de deur van de stookplaats.
- In het portaal wordt de niet-dienstdoende dubbele deur gesupprimeerd, de portaaldeur (binnen en buiten) hersteld en herschilderd.
- Van het doksaal wordt de balustrade, daterend van 1846, gereinigd samen met de
zuilen en sokkels die een plastische herstelling en reconstructie gebaseerd op onderliggende afwerkingslagen zullen krijgen.
- Reiniging en plastisch herstel van de doopvont en smeedijzeren hekwerk.
- Restauratie schilderijen en beelden.
- Alle elektrische leidingen worden gesaneerd en waar mogelijk ook ingewerkt.
- Alle muren, plafonds en decoratie worden herschilderd.
De werken starten op 11 januari en de vermoedelijke duur zal ongeveer 180 werkdagen bedragen. Dat betekent dat de werken duren tot september. Ondertussen wordt momenteel al de laatste hand gelegd aan het dossier voor de derde fase waarbij de zuidbeuk zal gerestaureerd worden.
Johan De Soete, Voorzitter kerkraad