Sint-Vincentiusvereniging Kana | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kana Oostende

Pastorale Eenheid Kana Oostende

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kerkdiensten agenda Contactinformatie Doopsel Eerste communie Vormsel Kerkelijk huwelijk Naar de overkant Sint-Vincentiusvereniging Kana Sint-Catharinakerk Konterdam Sint-Annakerk Stene Onze-Lieve-Vrouwkerk Zandvoorde Verenigingen GDPR - pastorale eenheid Kana
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Voedselbank
Kerkdiensten agenda Contactinformatie Doopsel Eerste communie Vormsel Kerkelijk huwelijk Naar de overkant Sint-Vincentiusvereniging Kana Sint-Catharinakerk Konterdam Sint-Annakerk Stene Onze-Lieve-Vrouwkerk Zandvoorde Verenigingen GDPR - pastorale eenheid Kana

Sint-Vincentiusvereniging Kana

Laatste aanpassing op zaterdag 3 mei 2025 - 16:38
Afdrukken

IMG-20240910-WA0034.jpg

lossen van goederen

IMG-20240910-WA0011.jpg

lossen van goederen

Voedselbedeling

De Sint-Vincentiusvereniging ontstond in 1930 en helpt sindsdien kwetsbare mensen via voedselbedelingen. Onze Pastorale eenheid Kana heeft een bloeiende afdeling van Sint-Vincentius die maandelijks een voedselbedeling doet in zaal Pax, Schilderstraat 5. Om hier wat meer over te weten, stelden we enkele vragen aan Diana, 1 van de verantwoordelijken.

- Wat houdt de bedeling in?

Wij houden maandelijks 1 voedselbedeling. Elk jaar wordt daarvoor een kalender opgesteld in functie van de leveringen van onze leveranciers. In de bedelingsweek bedelen wij op woensdag mensen uit alle buitenwijken van Oostende en op de vrijdag mensen uit het Westerkwartier. Buiten de maandelijkse vaste bedeling, bedelen wij op gelijk welk moment op aanvraag van sociale instellingen noodvoedselpakketten, zelfs op zon- en feestdagen.

bedeling1.jpg

Voedselbedeling

- Van waar komen de producten?

Wij bedelen maandelijks gemiddeld 10 ton voeding. Deze wordt door onze vrijwilligers zelf opgehaald met een gehuurde vrachtwagen bij:

* De Europese gemeenschap: Bij Fead (= fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) kunnen wij jaarlijks goederen vooraf aanvragen, zodanig dat de Europese Economische Gemeenschap in de verschillende landen van Europa bestellingen kan plaatsen.
* Belgische voedselbanken: Goederen van overproductie van onze voedselverwerkende bedrijven, overschotten en het onverkocht aanbod van groenten- en fruitveilingen van West-Vlaanderen.
* Foodsavers: Voeding met beperkte houdbaarheid die door de voedingketens een week voor vervaldatum uit de rekken moet gehaald worden door de dienst volksgezondheid, diepvriesproducten, kant en klaar maaltijden door scholen of ander grootkeukens klaargemaakt.
* Eigen aankopen: We kopen maandelijks altijd zelf brood en eieren aan.

- Wat krijgen de mensen mee?

Altijd een propvolle winkelkar: confituur, smeerpasta, thee, koffie, koekjes, tomaten in blik, bloem, tarwevlokken, groenten in blik, rijst, pasta, olijfolie, zonnebloemolie, maisolie, vleesgerechten in bokaal, chocolade, visconserven,... Wij bedelen maandelijks gemiddeld 1000 liter melk! Andere goederen zijn afhankelijk van het aanbod.

- Hoeveel mensen komen er?

Er komen gemiddeld 100 gezinnen per maand naar onze bedelingen, goed voor 204 volwassenen en 171 kinderen.

bedeling2.jpg

Voedselbedeling

- Wie mag er komen? Zijn er voorwaarden?

De bedelingen moeten conform de voorwaarden van de Belgische voedselbanken gebeuren. Er mag enkel voeding verstrekt worden mits voorlegging van een "aanvraag tot het bekomen van een voedselpakket" verstrekt door het OCMW of een andere betrokken sociale dienst die op basis van een controle van het inkomen van de betrokkene kan bepalen of er nood is. Er worden attesten voor 6 maanden verleend, die kunnen verlengd worden zolang noodzakelijk is. Wij krijgen daarvoor jaarlijks controle van onze werking door de voedselbanken.

- Hoe staan de mensen tegenover de bedeling?

Vrijwilligers zorgen voor een warm onthaal met een babbel en een koffie terwijl andere vrijwilligers de boxen vullen en de mensen bedienen. Wij houden eraan om iedereen met het nodige respect te behandelen.

bedeling3.jpg

Voedselbedeling

- Hoeveel vrijwilligers zijn er?

Om alles feilloos te laten verlopen, kunnen wij beroep doen op 16 medewerkers en 5 reservemedewerkers op wie wij in geval van nood altijd beroep mogen doen. Vrijwilliger zijn bij de Sint-Vincentiusvereniging is een hele bedoening: de 10 ton voeding moet uitgeladen en veilig opgeborgen worden om aan de juiste mensen bedeeld te worden, de kartonnen verpakkingen en andere afval moet weggewerkt worden, enz… Het is indrukwekkend welk mooi en zinvol werk onze Sint-Vincentiusploeg levert!

Boetiek uniek

St-Vincentius boetiek uniek.jpg

Boetiek uniek

Boetiek uniek van de Sint-Vincentiusvereniging Kana bevindt zich in de kelderverdieping van zaal Pax, Schilderstraat 5, en is iedere woensdagnamiddag van 14u tot 16u toegankelijk voor iedereen. We hebben een redelijk assortiment heren-, dames- en kinderkledij ter beschikking, alsook speelgoed en allerhande huishoudspullen aan zeer lage prijzen. Onze wisselbibliotheek is zeker een aanrader voor de liefhebbers. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

winkel2.jpg

Boetiek uniek

Hebt u kledij of huishoudgerief in uitstekende staat om weg te schenken, dan kan u deze afgeven in zaal Pax, Schilderstraat 5, op woensdag tussen 14u en 16u.

winkel1.jpg

Boetiek uniek

Info

Alle info over onze Sint-Vincentiusvereniging, onze voedselbedeling en onze Boetiek uniek kan je bekomen bij Diana: 0477 27 82 08.

Steun

Uw financiële gift blijft uiterst belangrijk voor de werking van onze Sint-Vincentiusvereniging, want zonder uw bijdrage lukt de hulpverlening niet. Elk bedrag is welkom, maar een gift vanaf 40 euro per jaar geeft recht op een fiscaal attest. Uw vrijwillige bijdrage kan overgemaakt worden op: BE02 3100 3593 3940 van Sint-Vincentiusvereniging, met als mededeling: KANA (542).

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook