Amuses voor de geest | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid St.-Jozef Hamont-Achel

Pastorale eenheid St.-Jozef Hamont-Achel

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Vieringen in onze PE Het Team van Pastorale Eenheid Contact opnemen? Een misintentie aanvragen andere aanvragen of inschrijvingen Online contact hebben en houden Contact via parochieblad Download hier de meest recente nieuwsbrief Al eens gedacht aan trouwen voor de Kerk? Kerkelijke uitvaart? Gedoopt worden Ziekenzalving De biecht, het sacrament van genezende verzoening Werkgroep Rouwenden nabij Verlies en rouw bij kinderen Herbekijk de streaming van Antoniusmis en -processie 2021 Voedsel voor de geest De Achelse Orgelvrienden

Amuses voor de geest

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op maandag 17 mei 2021 - 15:22
Afdrukken
In deze rubriek vind je lichtverteerbaar voedsel. Spreekwoorden, gezegden en Bijbelse uitdrukkingen, als 'amuses'. U gratis aangeboden. Smakelijk!

Parels voor de zwijnen werpen. Voorbeeld in onze taal. Bij de nieuwjaarsreceptie kregen de pubers de allerduurste champagne, dat waren parels voor de zwijnen werpen. Ze konden deze godendrank niet waarderen.  In Matt. 7:6 tijdens de Bergrede geeft Jezus zijn volk de zaligheden en het Onze Vader, verderop komt er een passage met verschillende uitspraken die we nu nog kennen in onze taal maar ook , “Geef wat heilig is niet aan de honden en gooi je parels niet voor de zwijnen; die zouden ze maar met hun poten vertrappen, zich omkeren en jullie verscheuren.  Het heilige in deze context wordt hier ‘het offervlees’ bedoeld en duid op zijn uitlevering aan de farizeeën.  Heb jij ook al eens parels voor de zwijnen geworpen? Of kun je best goed inschatten welke handelingen van jou naar waarde wordt geschat?

Zoekt en gij zult vinden. Voorbeeld in onze taal. Als de kinderen iets kwijt waren zei moeder: zoekt en ge zult vinden.  In Matt. 7:7 de aansporing ‘zoekt en gij zult vinden’ maakt deel uit van de reeks: ‘vraag en er zal gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.’ Jezus duidt hier op de goedheid van de mens en de barmhartigheid van Zijn Vader want verderop in die passage vinden we ‘Is er iemand onder jullie die zijn kind , als het om een brood vraagt, een steen zou geven?’   Soms hebben we hulp nodig van hogerhand dus bid en je geboden zullen verhoord worden. In Achel hebben we ook onze beroemde voorspreker Sint Antonius die ons helpt verloren dingen terug te vinden.  Ben je iets verloren ga maar eens een kaarsje branden en een gebed doen bij Sint Antonius, dat helpt altijd.

Oog om oog, tand om tand.  Voorbeeld in onze taal:  Ons Belgisch recht hanteert niet het principe oog om oog, tand om tand maar de strafmaat is door rechtsspecialisten vervangen door geldelijke boetes of gevangenisstraffen.  Dit spreekwoord vinden we terug in deut.19:21 Heb geen medelijden en eis een leven voor een leven, een oog voor een oog, een tand voor een tand, een hand voor een hand, een voet voor een voet.  Jezus gaat hiertegen in reactie en zegt in Mat. 5:38-41  “Jullie hebben  gehoord, dat er gezegd is : oog om oog en tand om tand.  En Ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren. “ Welke visie volg jij?

Er is niks nieuws onder de zon.  Voorbeeld: De mode van de jaren tachtig is weer helemaal terug, er is niks nieuws onder de zon.  In het boek Prediker 1:10, vinden we dit gezegde terug op het einde.  Het handelt over de wederkerigheid der dingen zoals we die zien in de natuur en hoe de mensen zich gedragen, alles wordt herleidt tot lucht en leegte.  Alhoewel we in oudere Bijbelvertalingen niet de woorden lucht en leegte vinden maar wel alles is ijdel of ijdelheid der ijdelheden.  Het klopt wel dat er in de natuur een regelmaat bestaat en dat wij als mensen zich daarin schikken maar toch zijn veranderingen ook van alle tijden, kijk maar naar de evolutie van de wetenschappen, of het inzicht in de geest van de mens.  En jij, is jouw geloof nog steeds hetzelfde als dat van je voorouders?

Door het oog van de naald kruipen.  Voorbeeld: Het is ongelofelijk dat ze nog levend uit die brandende auto zijn geraakt, ze zijn wel door het oog van de naald gekropen.  Mat 19:24 Jezus zegt tot zijn leerlingen “…het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het Koninkrijk Gods binnen te gaan .” Dit spreekwoord vinden we eveneens terug in de Koran alsook in de Thora maar heeft wel een andere betekenis als wij die heden ten dage eraan geven.  Nederigheid is hierin belangrijk.  Eén verklaring is dat de oog van de naald een klein poortje was naast een grote poort in Jeruzalem.  Als na het duister de stad nog in wilde moest je jouw lastdier ontladen, het dier door de nauwe poort jagen en de vracht weer opstapelen.  Een heel gedoe dus.  Denk je dat we ons kunnen ontdoen van alle aardse ballast om de hemelse stad binnen te gaan?

 Naar muggenzifters en zondebokken F. de Raat

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid St.-Jozef Hamont-Achel

Meer

Inspiratie
zalvende woorden

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook