Zondag 2 juli 2023 om 13.00 uur. De buschauffeur is blij want alle deelnemers van de opstapplaatsen in het dekenaat Pelt zijn stipt op tijd voor de daguitstap naar de Kroningsfeesten in Tongeren.
Tongeren is de oudste stad van België, en de plaats waar in 1890 het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ‘Oorzaak Onze Blijdschap’ gekroond werd. De Tongerse bevolking begon daarna de heiligdomsvaarten uit te bouwen tot de door iedereen gekende zevenjaarlijkse Kroningsfeesten.
De Ommegang
Het is spannend wachten tot de Ommegang van de Kroningsprocessie begint. Aan de processie en het avondspel nemen drieduizend Tongenaren deel; ook in de pontificale eucharistievieringen, concerten en optredens. De vele straatversieringen tonen hoe de Tongenaren hun verering uitdrukken voor deze Onze-Lieve-Vrouw.
De vlaggengroep beet de spits af, gevolgd door enkele opvallende groepen: Onbevlekte Ontvangenis, Boodschap, Bezoek. Opdracht, de Vinding, het Afscheid, de Bruiloft, en een groep Romeinse soldaten. Een ‘centurio’ was ‘net echt’: een zwart strijderspak bekleed met metalen pantser, polsbeschermingen met zilverkleurige knopen en een helm met een rij zwarte paardenharen. Trots keek hij om naar zijn soldaten.
Vervolgens kwamen de groepen van de Kruiswegontmoeting, de Verrijzenis. Hier liepen een vrouw en een man juichend in het rond: ‘Hij is verrezen! Hij is verrezen!’ Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Hierna volgden o.a. de groepen van Pinksteren, de Verheerlijking, de Zingende Maagden met hun lieftallige gezangen. Het Aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw kwam langs; iedereen was in stilte.
Kruisig Hem!
Het hele leven van Jezus werd door deze groepen uitgebeeld met door hen live gezongen liederen. De groep rond de kruisiging was opmerkelijk: mannen en vrouwen die vóór Jezus zijn, een groep die tegen Jezus is. ‘Kruisig Hem!’ werd er geroepen. ‘Laat Hem vrij’ was het antwoord daarop. De Ommegang eindigde met het Heilig Sacrament; gedragen door onze bisschop Patrick Hoogmartens en kardinaal Eijk. Net in de helft van de ommegang werd het verder gedragen door de nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden samen met bisschop Lode Van Hecke en bisschop Filip Dickmans.
Onze deken-pastoor Jan Philippe liep mee in deze groep, als begeleider van hulpbisschop Hoogenboom van Utrecht. We herkenden tijdens de Ommegang ook enkele medewerkers uit het bisdom Hasselt.
Na de Ommegang werden wij verwacht in de Brasserie Solarium, waar we reeds na een kwartiertje wachten met onze groep van 49 deelnemers konden aanschuiven voor een hartversterkende maaltijd.
De Ommegang was aandoenlijk imposant, van begin tot einde. De kleding van iedere deelnemer sprak boekdelen, ook de gelaatsuitdrukkingen: soms triest, dan blij, dan boos.
Enkele toeschouwers lieten zelfs een traantje bij het zien van de fases uit het leven van Jezus. Dit was toch ook een zeer opmerkelijk leven, niet dan?
Eveline Lemmens
Dekenaal secretaris Pelt