DOOR HET GELOOF
Op het feest van de Heilige Familie jaar, de zondag tussen Kerstmis en Nieuwjaar, staat alles in het teken van de tijd die achter ons ligt en van de toekomst die zich voor ons uitstrekt. Misschien werd ons geloof in het afgelopen jaar beproefd. Misschien hadden we meer of anders gehoopt of verwacht. Dan is het goed om weten dat het komende nieuwe jaar de belofte in zich draagt dat het goed kan komen, dat waar we op hopen toch zal worden vervuld. Zo verging het Abraham en Sara, en Simeon en Hanna, waarover de schriftlezingen ons vertellen. Zij zijn ons tot voorbeelden op onze geloofsweg.
Feest van de Heilige Familie
Het mysterie van het kind Jezus, omringd door zijn ouders, is voor alle christelijke gezinnen een uitnodiging tot bezinning over de Christus.
“Waar komt de Messias vandaan?” vroegen de tijdgenoten van ‘Jezus van Nazaret’ zich af. Zij hadden geen weet van zijn geboorte in Betlehem in Juda. En dat de verwachte Messias uit Galilea zou komen was eerder verwonderlijk. Matteüs schetst daarom de bewogen reisroute van Jezus, zijn vlucht voor de bedreigingen van Herodes, waardoor zijn ouders verplicht werden hun toevlucht te zoeken in Egypte. Daar beleeft Jezus opnieuw het lot van het uitverkoren volk. Zijn latere vestiging in Nazaret zou hem zijn bijnaam bezorgen. (A jaar) Vanaf zijn geboorte staat Jezus reeds onder het teken van het kruis.
De andere verhalen over Jezus’ opdracht in de tempel (B jaar) en de ontdekking van Jezus omringd door schriftgeleerden bij zijn eerste Paasfeest in Jeruzalem (C jaar), onderlijnen telkens het ‘toenemen in wijsheid en welgevalligheid’ van een kind dat zich heel vroeg totaal aan zijn zending heeft gegeven. In deze lezingen toont Lucas aan dat Jezus’ roeping roemvol, maar tegelijk pijnlijk, zal zijn. Jezus zal een teken ven verdeeldheid zijn, maar ook licht voor de heidenen en de glorie van zijn volk Israël. Wanneer het kind twaalf jaar is, beleeft het reeds in de Tempel zijn paasbestemming: verloren en teruggevonden op de derde dag wordt Jezus ontdekt in het huis van zijn Vader.
De heilige familie was geen gezin zonder zorgen. Maria en Jozef hebben het leven van die onthutsende zoon gedeeld. Stap na stap zijn ze Hem gevolgd in de openbaring van zijn mysterie. Is het niet om deze totale beschikbaarheid dat zij onze bewondering verdienen?
De teksten van de lezingen vind je achteraan in Kerk&Leven nr. 52.
Ter bezinning bij het evangelie
Heer, onze God,
Gij hebt Uzelf vernederd om ons te verheffen.
Gij werd arm, opdat wij rijk zouden worden.
Gij kwaamt tot ons opdat wij tot U zouden kunnen komen.
Gij werd een mens zoals wij opdat wij uw eeuwig leven in ons zouden dragen.
Gij wilde niet alléén in de hemel, maar ook bij ons op aarde wonen.
Gij wilde niet alleen hoog en groot zijn,
maar ook zoals wij nederig en klein worden.
Niet alleen heersen, maar ook dienen.
Gij wilde niet alleen God zijn in eeuwigheid,
maar ook voor ons als mens in de tijd geboren worden,
leven én sterven.
Karl Barth