Welzijnszorgzondag – Samen tegen armoede | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Zuid

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacten en visie Eucharistievieringen en gebed Scharniermomenten en sacramenten Geloofsverdieping Zorg voor mensen - Verbondenheid Kerk en Leven Nuttige adressen en links Kalender Info initiatie in het geloof Organisaties en bewegingen

Welzijnszorgzondag – Samen tegen armoede

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 9 december 2021 - 9:21
Afdrukken

Voor het tweede jaar op rij vraagt de organisatie Welzijnszorg-Samen tegen Armoede in haar advents-campagne onze aandacht voor de enorme woonproblematiek waaronder de vele armen – enkelingen en gezinnen - lijden.
Deugdelijk kunnen wonen: het zou in onze samenleving een recht moeten zijn voor allen.  Maar helaas blijkt het veelal nog een gunst, waarvan velen niet kunnen genieten.
Al te vaak is het vinden van een degelijke betaalbare woning een uitzichtloze zaak…
Nochtans zijn er goede initiatieven en projecten die deze mensen/gezinnen ondersteunen.

Een getuigenis:
“Bie en Marc, vrijwilligers bij het tijdelijk woonproject ‘De Woonterp’, helpen o.a. met het zoeken naar een menswaardige vaste woning voor twee grote gezinnen, nl. een Afrikaans gezin en een Syrisch gezin. Beide gezinnen wonen al meerder jaren voorlopig in De Woonterp, en zijn aangewezen op een vervangingsinkomen en/of minimumloon. Hoewel beide gezinnen ingeschreven staan op wachtlijsten voor een sociale woning is het wegens de lange wachtlijsten vrij uitzichtloos om langs deze weg een beschikte woning te krijgen. Structureel zit het goed fout in Vlaanderen -en Brussel: veel te weinig sociale woningen, zeker voor grotere gezinnen. Aanbod en vraag zijn totaal niet met elkaar in overeenstemming.
Als we op de privémarkt beginnen zoeken, duiken er heel wat andere hindernissen op. De huurprijs van een geschikte woning is niet haalbaar voor een groot gezin dat aangewezen is om een vervangingsinkomen of minimumloon. En vinden we toch een geschikte woning, dan doet de gezinsgrootte vaak de deur dicht. En dan is er ook nog de grote hindernis van een vreemde familienaam en de buitenlandse herkomst die zoveel huurders doet terugdeinzen…” 


Derde adventszondag is Welzijnszorg-zondag.  De oproep van Welzijnszorg naar ons en onze samenleving klinkt luid, helemaal in de lijn van de oproep van Johannes de Doper in het evangelie:
“Wees solidair, deel van wat je hebt met wie niet heeft, doe concreet gerechtigheid zodat de armen tot hun recht komen!”
Welzijnszorg ondersteunt initiatieven zoals hierboven vermeld, maar kan dat slechts dankzij de financiële steun van velen die wel een warm en goed huis hebben, wij dus…
Dank daarom nu al voor je milde gift in het offerandemandje in de zondagsviering van dit weekend;
of voor je gift via overschrijving op de Welzijnszorgrekening BE21 0000 0000 0303. Vanaf 40 Euro is je gift voor 45% aftrekbaar van je belastingen. Zo kost 40 Euro je slechts 22 Euro.
DOEN DUS. LAAT JE HART SPREKEN!


Geven, Kopen, Krijgen…

Ik beken: ik kan moeilijk iets ‘weg’ doen.

Het heeft niets te maken met gierigheid.  Voor goede werken en andermans miserie ben ik eerder gul. Maar afstand doen van voorwerpen allerhande, daar heb ik het lastig mee.  Eertijds benijdde ik de ex-pats die om de haverklap hun boeltje (moesten) oppakken en met een minimum aan hebben en houden verder trokken. 
Met 10 nationaliteiten gedurende 25 jaar heb ik ze zien komen en gaan in het ruime huis dat ik vroeger betrok waarin een deel werd verhuurd aan buitenlandse stagiairs van de EEG.
Toen ik verhuisde naar een appartement kocht ik me ‘voor alle zekerheid’ tóch maar een aantal  bergingen…  Met ouder worden echter overvalt me soms de vraag: “Wat zou je later meenemen op je (kleine) kamer in een of ander WZC?”  Dan rust mijn oog op een paar boeken, doodsprentjes, een instrument, een dagboek vol notities met confronterende, troostende uitspraken.
Je beseft: er is zó weinig dat je écht nodig hebt; het essentiële draag je in jezelf.
De Kringloopwinkel is een dankbare plek om onnodige spullen te deponeren.  Migranten zijn er tewerkgesteld, de prijzen zijn er superlaag maar toch kan de kandidaat-koper er goede zaakjes doen.  Die zaterdagvoormiddag trok ik er eindelijk naartoe.  Er was zelfs een luxedoos bij met keurig apart verpakte sigaren (gekregen van een buur) waar de receptionist met verbaasde ogen naar keek en op een apart plekje wegstak…  In de winkel zélf kon ik een dingetje voor een spotprijs op de kop tikken dat al lang niet meer beschikbaar was in courante handelszaken.  En op de terugweg kreeg ik zelfs onverwachts een kadootje in de schoot geworpen van een lokale Goede Sint…
Geven, kopen, krijgen.., die zaterdag moest ik echt niet lang nadenken welke van de drie me het meeste voldoening schonk…


Marcel Backaert

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Zuid

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook