De dood maakt deel uit van het leven. In onze streek kloppen veel mensen dan aan bij de Kerk. Ook als het contact met de katholieke geloofsgemeenschap op andere momenten oppervlakkig of onbestaande is, komen in onze parochies veel families de Kerk vragen om het afscheid van een dierbare die gestorven is in goede banen te leiden. De Kerk doet dat omdat het deel uitmaakt van haar wezenlijke kern: het Pasen van Christus en de werken van barmhartigheid, onze doden begraven.
We doen dit met liefde en toewijding en een groot respect voor de overledenen en diens familie. Concreet is onze uitvaartliturgie in de Pastorale zone Het Anker gestoeld op twee grote pijlers, deze van het geloof en deze van de familie.
De pijler van het Geloof
God komt naar ons toe
In de Kerk nemen we gelovig afscheid. Wij geloven dat de dood niet het laatste woord heeft. Dit drukken we uit met Bijbelse teksten, gebeden en in eeuwenoude rituelen. Zo willen we een boodschap van troost en van hoop laten klinken, en meer nog willen we God bidden om onze dierbare overledene op te nemen in zijn eeuwige liefde. We vragen dat God de zorg van ons overneemt en nu wil zorgen voor onze dierbare overledene.
Zo bieden we een liturgische dienst aan die ons voorgegeven is. Wij hebben deze niet zelf uitgevonden, hij is ons overgeleverd door de eeuwen heen. De uitvaart wordt zo ingebed in een lange traditie van gelovig afscheid nemen, een nieuwe schakel in een lange ketting van deze die ons zijn voorgegaan.
De pijler van de Familie
Wij gaan naar God toe
Afscheid nemen is een familiaal en sociaal gebeuren. In de kerk is iedereen welkom bij een afscheidsviering. Maar het is de familie die de kleur van de dienst mee bepaalt.
Er is mogelijkheid een persoonlijke getuigenis te lezen, laatste woorden ten afscheid te lezen of te laten voorlezen door iemand.
De muziek wordt door de familie gekozen. Er geldt één criteria: de muziek mag het Christelijk verhaal niet tegenspreken. Maar de stijl: klassiek, Nederlandstalig, Engelstalig, … wordt door de familie bepaald.
In onze kerken hebben wij ook schermen en bieden wij de mogelijkheid aan om een fotoreportage af te spelen gedurende een moment in de viering. Zo wordt het leven van de overledene visueel in herinnering geroepen. De familie levert deze reportage via PowerPoint zelf aan.
Op deze manier willen wij naast God ook de familie een stem geven, de kans geven hulde te brengen aan hun dierbare overledene, hun dank en herinneringen uit te spreken en zo hun dierbare op eigen wijze bij God aan te bevelen.
De gebedsdienst
De meest gebruikte vorm van een kerkelijke uitvaart vandaag is de gebedsdienst:
De gebedsdienst is een zeer toegankelijke wijze van Christelijk afscheid nemen.
We lezen uit de Bijbel en we bidden tot God.
Alle klassieke uitvaartrituelen, zegening met wijwater, bewieroking en offergang komen aan bod.
Doordat een gebedsdienst klassiek iets korter is, is er extra ruimte voor persoonlijke woorden en accenten.
Zeker voor nietgelovige of andersgelovige familieleden of vrienden is de gebedsdienst een toegankelijke vorm van afscheid nemen.
In onze pastorale zone kunnen er van maandag tot en met zaterdag elke voormiddag gebedsdiensten doorgaan. Deze worden verzorgd door de parochiepriester of gebedsleiders. Op die manier kunnen wij de gebedsdienst altijd garanderen.
Om geloofsredenen kunnen families verzoeken de uitvaartdienst in een Eucharistieviering te laten plaatsvinden. Deze vragen worden individueel bekeken, vanwege de beperkte beschikbaarheid van de priester kunnen we geen zes dagen op zeven een Eucharistieviering garanderen, in onderling overleg wordt een datum bepaald.
Nazorg, blijven gedenken.
Een rouwproces stopt niet bij de uitvaart, ook in de parochie eindigt het niet bij de uitvaart.
Maandelijkse herdenkingsviering
De familie wordt de maand na het overlijden uitgenodigd in de maandelijkse herdenkingsdienst voor de overledenen. Deze dienst gaat door in de zondagsviering van de parochie. Aan het einde van deze dienst wordt het verrijzeniskaarsje dat tijdens de uitvaart voor het eerst werd aangestoken met de familie mee naar huis gegeven.
Allerheiligen en Allerzielen 1 en 2 november
Met Allerheiligen en Allerzielen herdenken wij in onze parochies de overledenen van het voorbije jaar. Hiervoor krijgt de familie een persoonlijke uitnodiging in de bus. Aan het einde van deze vieringen worden de kruisjes van de overledenen, die tot die tijd een plaatsje hadden in de kerk, met de familie mee naar huis gegeven.
Jaarlijkse gespreksnamiddag rond rouwverwerking
Ieder jaar worden in onze pastorale zone 1 of 2 gespreksnamiddagen georganiseerd rond rouwen en rouwverwerking. Hierop is iedereen welkom die zelf met een rouwproces bezig is en in het bijzonder worden de families van de overledenen van dat jaar persoonlijk uitgenodigd.
Persoonlijk initiatief misintenties en gesprek
Naast dit jaarlijks weerkerend aanbod kunnen rouwenden ook zelf initiatieven nemen. Er kunnen zelf misintenties aangevraagd worden voor de overledenen en een jaargetijde dicht bij de overlijdensdatum, een misintentie op belangrijke momenten in het jaar die herinneren aan de overledenen.
Ook is het altijd mogelijk na de uitvaart terug contact te zoeken met de priester of gebedsvoorganger voor een gesprek ter verdere ondersteuning van het rouwproces.