Amoris laetitia (De vreugde van de liefde) is het document waarin paus Franciscus in 2016 de resultaten van twee bisschoppensynodes (in 2014 en 2015) over huwelijk en gezin verwerkte. De tekst is bijzonder inspirerend en uitdagend voor de gezinspastoraal.
Hoe kunnen de ideeën en impulsen van Amoris laetitia voor de Kerk in ons land vruchtbaar zijn? Dat is de vraag die de bisschoppen zich in hun pastorale brief, die gericht is tot al wie pastorale verantwoordelijkheid in de kerkgemeenschap draagt, in het bijzonder tot de verantwoordelijken van de gezinspastoraal, stellen. De brief is opgebouwd rond de volgende drie aandachtspunten voor de verdere uitbouw van de huwelijks- en gezinspastoraal.
1. De voorbereiding op het huwelijk
Een goede voorbereiding op een levenslang wederzijds engagement is noodzakelijk. Aanstaande koppels moeten geholpen worden om goed te zien en te onderscheiden wat het kerkelijke huwelijk inhoudt. Zoals het catechumenaat (jong)volwassen christenen voorbereidt op het doopsel, zo hebben we vandaag nood aan een huwelijkscatechumenaat als een weg van geloofsverdieping voor wie zich voorbereiden op het huwelijk, schrijven de bisschoppen.
Concreet wensen ze dat er minstens 3 vormingsmomenten worden aangeboden rond evenvele thema’s:
- de betekenis en invulling van christen-zijn vandaag
- de betekenis en invulling van een christelijk huwelijks- en gezinsleven
- de voorbereiding van de huwelijksliturgie.
Ze kunnen worden aangevuld met bijkomende initiatieven of ontmoetingen.
2. De begeleiding van de gezinnen
De bisschoppen geven geen algemene richtlijnen, maar moedigen alle initiatieven aan waarin echtparen en gezinnen een actieve rol kunnen spelen. Belangrijk is dat de betekenis van het huwelijk uitdrukkelijk ter sprake wordt gebracht en gezinnen begeleid worden in hun zoektocht naar een authentieke huwelijksspiritualiteit.
Met bijzondere aandacht voor de ondersteuning en begeleiding van koppels die het moeilijk hebben.
3. De omgang met gebroken relaties
De bisschoppen zijn dankbaar voor alle initiatieven ter ondersteuning en begeleiding van al wie met een gebroken huwelijk wordt geconfronteerd en gaan in hun brief ook in op de vraag naar en het verlangen van hertrouwde echtgescheidenen om de communie tijdens de eucharistie te mogen ontvangen.
Samen met paus Franciscus onderstrepen ze dat hertrouwde echtgescheidenen tot de Kerk blijven behoren.
Heel onze pastoraal moet gericht zijn op begeleiden, onderscheiden en integreren. Het zijn de grondbegrippen die paus Franciscus ons als een refrein op het hart drukt.
En de bisschoppen voegen eraan toe: Amoris laetitia opent wel degelijk een deur voor hertrouwde echtgescheidenen om de sacramenten te ontvangen. Richtsnoer is dat van een persoonlijke en gemeenschappelijke onderscheiding. En in dat proces van onderscheiding speelt het gewetensoordeel van zowel de betrokken personen als de pastorale medewerker een belangrijke rol. Het leidt niet tot een automatisch ja noch tot een automatisch nee. Tussen laxisme en rigorisme verkiest paus Franciscus de weg van de persoonlijke onderscheiding en het zorgvuldige gewetensoordeel.
De pastorale brief, verschenen als het nr. 41in de (nieuwe) reeks Verklaringen van de bisschoppen van België, wordt verspreid via de bisdommen en is te koop in de liturgische centra voor de prijs van 2,20 euro. De brief kan besteld worden:
Lees verder: