Voorstelling campagne Broederlijk Delen 2018 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • contactgegevens eucharistievieringen je kindje laten dopen trouwen voor de kerk ziekenzalving en -communie kerkelijke uitvaart de Mis volgen op radio of TV Vind ons leuk op Facebook Ons Youtube-kanaal
Lanceermoment Broederlijk Delen decanaat Diksmuide-Veurne

Voorstelling campagne Broederlijk Delen 2018

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 26 januari 2018 - 0:00
Afdrukken
Op woensdag 7 februari 2018 was er de decanale startavond van Broederlijk Delen in Diksmuide; waar we (g)een leeg bord mee naar huis kregen.

We kregen terug verzorgde avond voorgeschoteld die Maurits Latré en zn team ons terug wist te brengen. Marc Depoorter begon de avond met de voorstelling van het campagneland Oeganda. De spreekster Ann  De Bremme bracht vervolgens een getuigenis na haar inleefreis in Oeganda. An Maes van Broederlijk Delen stelde ons het schoolmateriaal voor en parochieassistent Stefaan Pollet het materiaal voor de parochies en de acties.

De veertigdagentijd is voor christenen een tijd van inkeer en verzoening, een tijd van een hernieuwd engagement voor elkaar en voor de schepping. Aandacht voor solidariteit met de armsten in de wereld kan hierbij niet ontbreken. Broederlijk Delen is dan ook DE partner bij uitstek die ons aan tafel uitnodigt om gedurende de vasten iets te doen tegen deze ongelijkheid. We worden daarbij niet alleen opgeroepen om de ‘hongerigen eten te geven’ maar ook om mee te werken aan structurele veranderingen opdat ieder mens ten volle mens kan zijn. Dit alles met respect voor de planeet. Paus Francisus schreef in Laudato Si daarbij het volgende: “Het ecologische debat moet gaan over rechtvaardigheid waarbij we zowel de schreeuw van de aarde als die van de arme dienen te horen”. Door deel te nemen aan de campagne ‘Help honger de wereld uit’ kunnen wij aan deze oproep concreet antwoord geven. Als God het voor het zeggen had, dan had iedereen voldoende te eten, ongeacht zijn of haar afkomst, zijn of haar plek in de wereld. Elk had een bord met iets om te eten. Het centrale symbool tijdens de vastencampagne is dit jaar dan ook een eetboord. Een leeg eetbord. Duidelijker kan het onrecht van honger hiermee niet gesymboliseerd worden. Samen met een menubord die je ook op de campagneaffiche kan zien. Op dit menubord staat de centrale vraag die we veertig dagen lang willen laten klinken: “WAT staat er op het menu?” Week na week worden we dan opgeroepen om stil te vallen bij ons eigen leven en te kijken wat er voor ons op het menu staat.

Lanceermoment Broederlijk Delen decanaat Diksmuide-Veurne
Ann De Bremme en Ann Maes van Broederlijk Delen
Getuigenis Ann De Bremme over haar inleefreis in Oeganda
Een leeg bord met slechts enkele graantjes erop kregen we mee naar huis
Beelden uit Oeganda
Vorige Volgende

Broederlijk Delen 2018: tot iedereen mee is. Help honger de wereld uit!

Als onze maag knort denken we dat het van de honger is. Maar is dat wel zo? Lig jij er 's nachts van wakker of je gezin genoeg te eten heeft?

Voor 815 miljoen mensen wereldwijd is honger een dagelijkse realiteit. Zij eten vaak maar één maaltijd per dag. En iedere dag hetzelfde. Twee miljard mensen zijn ondervoed, terwijl 1,9 miljard mensen met overgewicht worstelen. Als je daarbij nog weet dat 1/3 van het geproduceerde voedsel verspild wordt, dan vind je toch ook wel dat het zo niet verder kan?

"Help honger de wereld uit" is de slogan van dit jaar voor Broederlijk Delen. Daarbij richten we vooral de focus op Oeganda.

Oeganda, land in Oost-Afrika, wordt "de parel van Afrika" genoemd. Het staat bekend voor zijn natuurpracht, met zijn groene heuvels, zijn microklimaat en vruchtbare gronden. In zo'n land verwacht je overvloed. Maar schijn bedriegt. Door de sterke bevolkingsaangroei bezitten de meeste boeren steeds kleinere stukken grond die na erfenis van vader op zonen ook steeds kleiner worden. Het wordt steeds maar moeilijker om alle monden in het gezin te voeden. Een aantal grootgrondbezitters focussen ook vooral op marktgewassen zoals koffie, thee, cacao.. enkel goed om de beurs van de eigenaars rijk te vullen. Opeenvolgende slechte oogsten en de ongunstige invloed van de klimaatsverandering maakten de situatie voor de kleine, lokale boeren - 72% van de bevolking - nog erger. Een groot deel van hen (25% van de Oegandese gezinnen) zijn echt ondervoed.

Broederlijk Delen helpt boeren in Oeganda te ontsnappen uit de armoede en de honger. In zijn campagne van dit jaar richt Broederlijk Delen de schijnwerper op

Grace Ninseka, een ondernemende boerin, die samen met haar man en zeven zonen en met de steun van Broederlijk Delen, een uitweg gevonden heeft uit de benarde situatie van honger en ondervoeding. Broederlijk Delen werkt samen met een aantal lokale organisaties die zoeken naar duurzame landbouw en naar een rechtvaardige verdeling van voedsel en welvaart.

Gepubliceerd door

P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

Meer

Solidariteit
Artikel
Broederlijk Delen
info- en solidariteitesavond Broederlijk Delen
vastencampagne Broederlijk Delen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Dromen en veranderen met paus Franciscus ~ schrijf je gratis in © Sim D'Hertefelt
readmore

Onlinecursus ‘Dromen en veranderen met paus Franciscus’ van start

icon-icon-nieuws
Austen Ivereigh
readmore

Minicursus leert je dromen en veranderen zoals paus Franciscus

icon-icon-video

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook