Trouwen voor de Kerk – stapsgewijs
In de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk kun je in het algemeen deze stappen onderscheiden.
DE AANVRAAG
De aanvraag tot het huwelijk stellen jullie bij voorkeur, en indien mogelijk, ongeveer één jaar voor de geplande huwelijksdatum. Jullie nemen hiervoor contact op met de pastoor, de diaken of het secretariaat van de parochie van één van jullie beiden (cf. domicilie), ook als jullie willen huwen in een andere parochie.
Via www.kerknet.be vind je de contactgegevens.
HET EERSTE ONTHAAL- EN KENNISMAKINGSGESPREK
Jullie worden uitgenodigd voor een eerste gesprek bij de pastoor, de diaken, een pastorale verantwoordelijke of een onthaalkoppel. Jullie vraag en verlangen worden beluisterd, jullie krijgen informatie over de administratieve zaken die nodig zijn om het huwelijksdossier op te stellen en jullie vernemen meer over het verdere traject van huwelijksvoorbereiding.
Als jullie in een andere parochie willen trouwen of het huwelijk door een andere priester of diaken willen laten inzegenen, dan brengen jullie dit al ter sprake tijdens dit eerste gesprek. De pastoor van je eigen parochie dient hiervoor immers toelating ('delegatie') te verlenen.
HET SAMENSTELLEN VAN HET HUWELIJKSDOSSIER
De pastoor vult het administratief gedeelte van het huwelijksformulier in. Naast de datum en de plaats van het huwelijk staan hierin ook een aantal administratieve gegevens.
Om het doopbewijs te kunnen opvragen, zijn de gegevens nodig van de parochie waar je gedoopt bent. Als je ouders een trouwboekje hebben, vind je daarin de datum en plaats van je doopsel. Als ze geen trouwboekje hebben, informeer je best naar de plaats waar zij woonden toen ze je lieten dopen.
Het pastoraal gedeelte van het huwelijksformulier gaat over jullie verlangen en keuze om voor de Kerk te trouwen, over de rol van het christelijk geloof in jullie leven en over wat dit betekent voor jullie huwelijksleven. De pastoor kan dit pastoraal gedeelte samen met het administratief gedeelte invullen tijdens een gesprek met jullie, maar dit kan ook na het voorbereidingstraject gebeuren. Dit laatste heeft het voordeel dat elementen die tijdens het voorbereidingstraject aan bod komen ook een plaats in het pastorale luik van het huwelijksformulier krijgen. Wanneer het niet de pastoor zelf is die voorgaat in jullie huwelijksviering, kan dit pastoraal gedeelte ook ingevuld worden door de priester of diaken die jullie huwelijk inzegent.
HET TRAJECT VAN HUWELIJKSVOORBEREIDING
Trouwen voor de Kerk betekent dat je je ook innerlijk voorbereidt op deze bijzondere dag en deelneemt aan het traject van huwelijksvoorbereiding, ter plaatse of in onderling overleg elders in het bisdom.
Het voorbereidingstraject focust op drie inhoudelijke stappen, die over drie of meer bijeenkomsten gespreid worden: 1. geloven (de betekenis en invulling van christen-zijn vandaag), 2. trouwen (de betekenis en invulling van een christelijk huwelijks- en gezinsleven), 3. vieren (de voorbereiding van de huwelijksliturgie).
Voor velen betekent dit een frisse, nieuwe en uitdagende kijk op het huwelijks- en geloofsleven.
De parochie of de voorganger die je huwelijk inzegent, kan je informeren over de mogelijkheden. Je vindt de meeste initiatieven en plaatselijke werkingen ook via www.huwelijksvoorbereiding.be
DE VOORBEREIDING VAN DE HUWELIJKSVIERING
Over de betekenis, kracht en schoonheid van de huwelijksliturgie kunnen jullie verder spreken met de voorganger die jullie huwelijk inzegent. Jullie bespreken met hem ook jullie keuze van Bijbellezingen, liederen, muziek, gebeden, …
De huwelijksviering
Een mooie viering opent het hart om Gods liefde te ervaren, met gebaren en tekens, met woorden en stiltes: het beluisteren van de Bijbellezingen, het uitspreken van de trouwbelofte, het zegenen en uitwisselen van de ringen, het aanbrengen van de gaven van brood en wijn (in geval van een huwelijksviering met eucharistie), het aanroepen van de Heilige Geest tijden s de huwelijkszegen …
Het uitspreken van de trouwbelofte is een sterk moment, waarbij trouwers vaak ervaren dat hun keuze voor elkaar en voor het huwelijk hen overstijgt en verwijst naar een Liefde die groter is.
De woorden, gebaren, riten en symbolen in de viering zijn een geschenk dat trouwers mogen ontvangen. Dat ze dit alles niet zelf hoeven te ‘maken’ is een verademing te midden van alle voorbereidingen.
|
WAAR EN WANNEER?
Het huwelijk wordt gevierd in een kerk, en soms in een publieke kapel. In de regel vindt de huwelijksviering plaats in de parochiekerk van de bruid of de bruidegom.
Trouwen in een andere kerk kan. Hiervoor vragen jullie vooraf de toelating aan de pastoor van je eigen parochie (cf. domicilie). De pastoor dient zijn toelating ('delegatie') in het huwelijksformulier te vermelden.
Het huwelijk vindt plaats op een zaterdag of een weekdag. Op zon- en feestdagen en op donderdag, vrijdag en zaterdag van de Goede Week worden geen huwelijken ingezegend.
De kostprijs bedraagt € 300 (vanaf 01/01/2023).
WIE ZEGENT HET HUWELIJK IN?
De pastoor of diaken van je parochie is de voorganger in de huwelijksviering. Het is mogelijk om je huwelijk te laten inzegenen door een andere priester of diaken. Hiervoor vragen jullie vooraf de toestemming aan de pastoor. Hij vermeldt dit in het huwelijksdossier.
HOE DE VIERING SAMENSTELLEN?
De huwelijksviering kan je vergelijken met een partituur: de structuur is er, de ritus en enkele gebeden liggen vast.
Jullie kunnen persoonlijke accenten in de viering leggen door de keuze van de Bijbellezingen, liturgische liederen en muziek, de voorbede en sommige andere gebeden. Ze geven de viering een persoonlijke toets.
Het is belangrijk dat jullie tijdig met de voorganger in de huwelijksviering van gedachten wisselen over de gekozen Bijbelteksten, liederen en gebeden. Laat de definitieve versie van je huwelijksviering minimum een maand voor de viering door de voorganger nalezen, en laat de boekjes pas drukken na zijn goedkeuring.
WELKE TEKSTEN WORDEN GELEZEN?
De lezingen in de huwelijksviering komen uit de Bijbel. In de Bijbel beluisteren we het Woord van God. Het zijn teksten die uitdrukken hoe mensen Gods liefde hebben ervaren en hoe ze vanuit die ervaring vorm en invulling hebben gegeven aan hun leven.
Aanzetten voor het vinden en kiezen van Bijbelteksten
MET OF ZONDER EUCHARISTIE?
Het huwelijkssacrament wordt zowel in een eucharistieviering als in een woord- en gebedsviering volwaardig gevierd. Bruidsparen die voor een viering met eucharistie kiezen, doen dat doorgaans omdat ze regelmatig eucharistie vieren en ook hun familie vertrouwd is met het leven van de kerkgemeenschap. Er is een nauwe band tussen de betekenis van het huwelijk en de betekenis van de eucharistie. Naar het voorbeeld van Jezus – die in brood en wijn aanwezig komt – zijn gehuwden geroepen om zich aan elkaar te geven in een liefde tot het uiterste toe.
Wanneer er grote verschillen inzake geloofsbeleving en kerkpraktijk zijn tussen de bruid en bruidegom en hun families of wanneer zijzelf, hun familie en vrienden weinig vertrouwd zijn met het vieren van de eucharistie, valt de keuze eerder op een woord- en gebedsviering. Wanneer een diaken de huwelijksviering voorgaat, wordt het huwelijkssacrament gevierd in een woord- en gebedsviering.
HOEVEEL GETUIGEN ZIJN ER?
Naast de voorganger, die namens de kerkgemeenschap de officiële getuige van het jawoord is, zijn er nog twee getuigen die jullie zelf kiezen. Dat kunnen zowel familieleden zijn als vrienden met wie jullie een goede vertrouwensband hebben.
WIE ONDERTEKENT HET HUWELIJKSREGISTER?
Jullie ondertekenen aan het einde van de huwelijksviering het huwelijksregister, samen met de twee getuigen en de voorganger die het huwelijk ingezegend heeft.
De pastoor van de parochie stuurt een kennisgeving van je huwelijk naar de parochie waar je doopsel is ingeschreven, waarna in het doopregister een nota opgenomen wordt waarin staat met wie je getrouwd bent, waar en wanneer.
EN WAT MET DE PRAKTISCHE AFSPRAKEN OVER BLOEMEN, MUZIEK …?
Vraag tijdig bij de pastoor na wie de contactpersoon is voor de praktische afspraken over bloemen, voorbehouden plaatsen, een koor of muzikant …
Spreek tijdig mensen aan om een tekst te lezen in de viering. Bezorg de tekst van je viering vooraf ook aan het koor of de muzikanten.
Meer weten?
Wat als je trouwt met iemand die niet gelooft of die andersgelovig is? Moet je gevormd zijn om kerkelijk te kunnen trouwen? Kun je na een echtscheiding hertrouwen voor de Kerk? Als je bewust geen kinderen wilt, is je huwelijk dan geldig? Kun je in het buitenland trouwen? …
Hier vind je aanzetten van antwoord op deze en andere veel gestelde vragen. Je kunt met je vragen ook terecht in je parochie.
Meer lezen?
Wil je meer weten over het huwelijkssacrament, over de betekenis ervan voor het leven van elke dag, of over de trouwbelofte? Dan is de brochure ‘Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven’ een aanrader.
Meer informatie over deze brochure en over een bijbehorende werkmap met aanzetten om onder jullie tweeën over de inhoud te spreken
Meer informatie over boeken, brochures, werkmappen en artikels over het huwelijk en de huwelijksviering
En na de huwelijksdag?
Je spreekt je jawoord plechtig uit in de huwelijksviering, maar je huwt elkaar dag na dag, in het ‘er zijn voor elkaar’ in goede en kwade dagen.
Regelmatig bewust tijd maken voor elkaar en samen stilstaan bij wat in je omgaat, geeft zuurstof aan je huwelijksleven. Net zoals ontmoetingen met andere gehuwden en gezinnen in je parochie of elders, tijdens bijvoorbeeld vormingsmomenten, gezinsvakantiedagen in een abdij of een weekend rond relatieverdieping.
Relatieweekends: samen tijd nemen voor elkaar
Weekends en vakantiedagen voor gezinnen, met net dat ietsje meer
Neem ook een kijkje op www.graagsamen.be, www.gezinspastoraal.be, www.kerknet.be en www.ccv.be
Het huwelijkssacrament in een notendop
God is liefde – het is de kern van het christelijk geloof. God verlangt ernaar om mensen te laten delen in zijn liefde. Heel de Bijbel getuigt ervan hoe mensen door de eeuwen heen Gods liefde ervaren en beantwoord hebben, met vallen en opstaan. In de ontmoeting met Jezus mochten mensen ervaren dat God een nabije en trouwe God is.
Ook nu ervaren mensen Gods liefde doorheen de gebeurtenissen in hun leven, in de ontmoetingen met anderen en met Jezus Christus, in de vriendschap tussen mensen, in gebed en in vieringen, … Ze ervaren Gods liefde heel bijzonder wanneer twee mensen het wagen om zich voor het leven te engageren: uit vrije wil, exclusief, trouw, met openheid voor kinderen, vanuit het geloof dat God zelf de bron is van hun liefde, degene die hun liefde kracht en dynamiek geeft, de oorsprong en het doel ervan, degene die mee op weg gaat.
Dat God met gehuwden op weg gaat en aanwezig is in hun dageli jkse jawoord is de diepste betekenis van het huwelijkssacrament. Man en vrouw zijn beeld van Gods liefde.
|
Meer informatie – Contactgegevens
www.huwelijksvoorbereiding.be
Voor meer informatie over de huwelijksvoorbereiding of voor een antwoord op je vragen kun je altijd contact opnemen met: