De Kerk is geroepen om gehuwden nabij te zijn, verder te ondersteunen en te begeleiden in hun huwelijks- en gezinsleven. Maar hoe doe je dat?
Groeien in liefde en geloof eindigt niet aan het einde van het traject van huwelijksvoorbereiding of op de huwelijksdag. Het engagement van de kerkgemeenschap evenmin. De Kerk is geroepen om gehuwden nabij te zijn, verder te ondersteunen en te begeleiden in hun huwelijks- en gezinsleven.
Maar hoe doe je dat, gehuwden en (jonge) gezinnen verder ondersteunen? Hoe geef je vorm aan huwelijksbegeleiding?
Met de suggesties hieronder willen we vooral inspireren en aangeven wat er voor gehuwden en (jonge) gezinnen kan worden gedaan, als dit binnen de eigen specifieke pastorale context mogelijk en haalbaar is. Sommige suggesties zijn eenvoudig te realiseren, andere vragen meer organisatie en inspanning of samenwerking in een groter verband (bijvoorbeeld binnen het dekenaat). Het zijn mooie kansen om gehuwden en (jonge) gezinnen te laten voelen dat ze welkom zijn in de kerkgemeenschap en dat de geloofsgemeenschap hen draagt en ondersteunt.
Enkele suggesties
Alle jonggehuwden ontvangen van de plaatselijke geloofsgemeenschap een felicitatiekaartje op hun eerste huwelijksverjaardag. Met een mooie wens erop of met een spreuk of Bijbelvers, bijvoorbeeld enkele verzen uit een lezing van hun huwelijksviering. Het kan een mooi en haalbaar engagement zijn voor een vrijwilliger in de parochie.
Een terugkoppelmoment voor koppels die het afgelopen jaar (of de voorbije jaren) gehuwd zijn. De invulling kan gebeuren zoals bij een huwelijkszondag: een hartelijke ontvangst, samen aan tafel (een ontbijt, aperitief of eenvoudige lunch), een eucharistieviering, een inhoudelijke input of catechese, en tijd voor ontmoeting en uitwisseling met andere koppels en gezinnen. Een terugblik op de huwelijksviering kan een mooi aanknopingspunt zijn om het verband te leggen tussen het sacrament van het huwelijk en het leven van elke dag.
Ontmoetingen tussen gezinnen zijn deugddoend en verrijkend. Ze creëren verbondenheid en dragen bij tot het thuiskomen in een geloofsgemeenschap. Het betekent veel voor gehuwden en ouders dat ze hun ervaringen met anderen kunnen delen, dat ze belangstelling en betrokkenheid voor hun verhaal ervaren en dat ze kunnen uitwisselen over wat hen bezighoudt en ter harte gaat. Maria-Lichtmis, Sint-Valentijn,Moederdag, Vaderdag, … bieden kansen om gezinnen samen te brengen, bijvoorbeeld door na de zondagsviering een eenvoudig drankje en hapje te voorzien.
Activiteiten met gezinnen, met kinderen en volwassenen samen. Er bestaat al heel wat kant-en-klaar materiaal. Zo bundelt 'Graag samen’ – het intergenerationele project van IDGP – initiatieven en materiaal voor jong en oud samen. Gezinnen en geloofsgemeenschappen vinden hier impulsen, ideeën en kant-en-klaar materiaal om te groeien naar meer ‘samen’ over generatiegrenzen heen. Laat je inspireren en op weg zetten via de webpagina 'Ik ben graag samen en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap'. Naast visie en achtergrondinfo vind je er onder meer info over onder meer:
Een luik ‘Aanbod voor gezinnen’ op de website van de plaatselijke geloofsgemeenschap biedt kansen om bekendheid te geven aan waardevolle initiatieven voor gehuwden en gezinnen in de kerkgemeenschap: in de eigen geloofsgemeenschap, in het dekenaat of bisdom, in abdijen en spiritualiteits- en gezinsbewegingen. Zo kunnen geïnteresseerden het aanbod leren kennen van bijvoorbeeld gezinsvakantiedagen in een abdij, pelgrimstochten, weekends rond relatievorming en -verdieping, gezinsdagen, vormings- en ontmoetingsmomenten over geloofsthema’s, ... Het is voor parochies een eenvoudige manier om wegwijzer te zijn naar goede initiatieven elders. Op dezelfde manier kan een luik ‘Aanbod voor jongeren’ voorzien worden. Enkele linken: Weekends en vakantiedagen voor gezinnen, met net dat ietsje meer Gezinsdagen Relatieweekends: samen tijd nemen voor elkaar Duurzaam samen - weekends voor koppels in een duurzame relatie (Encounter Vlaanderen) Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin met onder meer:
De ervaring leert dat mensen zich het meest uitgenodigd voelen wanneer ze in een persoonlijk contact aangesproken worden, eerder dan enkel via een uitnodiging of folder via de post of per e-mail.
Voor jonge gezinnen is het fijn wanneer er kinderopvang voor de kleinsten voorzien is en wanneer het hele gezin kan mee doen. Als dat niet haalbaar is, is een aangepaste activiteit voor kleuters of oudere kinderen een waardevol alternatief.
Heb je zelf een goede suggestie?
Andere suggesties en good practices zijn heel welkom via IDGP@kerknet.be Veel dank hiervoor!