Op het einde van Trefdag van Attent op 23 november 2019 stelde Jef Van Hecken, voorzitter van Attent, de vernieuwde werking van Attent voor. “Op de Trefdag vorig jaar stonden we stil bij de vraag: Hoe kunnen we naar de toekomst toe, profetisch aanwezig zijn en blijven? We werkten er aan in acht groepen. Er werd gestemd op de punten die naar voor kwamen. Dat hebben we als Attent gehanteerd om onze werking te actualiseren, wat aan te passen en een vernieuwde dynamiek te geven. Dat stellen we vandaag voor.”
“De baseline blijft: "Blijf dicht bij mij, doe wat rechtvaardig is". Vanuit het perspectief om dingen te gaan doen, zijn werkgroepen opgericht. Dat is een nieuw gegeven binnen Attent. We komen niet meer maandelijks als Commissie samen, maar werken aan verschillende uitzichten in drie werkgroepen."
"We kunnen niet met alles tegelijk aan de slag gaan, maar toch wel met een aantal belangrijke elementen. We willen ook iets realiseren, ergens het verschil maken en laten zien dat we toch daarmee niet zomaar bezig zijn, maar hebben de ambitie om op een termijn van drie jaar een aantal doelstellingen te halen. We willen iets realiseren, ergens het verschil maken en laten zien dat we toch een beetje gist of desem zijn in deze wereld."
De drie werkgroepen stellen zichzelf voor in het document “De werkgroepen van Attent”. Elke groep kreeg de opdracht een missie te bepalen, doelstellingen af te spreken en die ook al wat te vertalen in concrete activiteiten.
De eerste is Presentie. Dit heeft alles te maken met nabij zijn, naar het voorbeeld van hoe God ons nabij is. We willen zien hoe we dit aan de hand van een concreet model kunnen uitbreiden en dicht bij mensen kunnen brengen. Ik noem wat activiteiten van de werkgroep Presentie. De werkgroep wil uitzoeken wat een goede vorming kan zijn en kijkt uit naar een publicatie, met praktijkgerichte modellen. Ook overleg en samenwerking zitten er in. Het is een werkgroep van actiegerichte spiritualiteit van barmhartigheid.
Parallel hiermee is er de werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid. Deze ontstond uit de gesprekken vorig jaar onder de titel “Durf aankaarten! Gelukkig die hongeren en dorsten naar gerechtigheid”. Uit de vele problematieken is gekozen om rond migratie en diversiteit te werken. We merken op dit vlak een heel negatief taalgebruik. Misschien moeten we averechts doen en een positief, hoopvol signaal geven. Deze werkgroep ontwikkelt een actiegerichte spiritualiteit van gastvrijheid. We denken dat er in gastvrijheid een ongelooflijke boodschap zit, die we met zijn allen kunnen uitdragen. Ook hier willen we gaan naar een model, om op lokaal niveau mensen samen te brengen en zo echt profetisch aanwezig te zijn. Ook hier staat een publicatie op het programma. We denken dat er al veel gebeurt, maar veel ervan blijft onder de radar of onder een stolp. Daar willen we het licht op laten schijnen.
Een derde werkgroep, die eigenlijk al veel langer bestond, maar ook op deze dynamiek inzet, is de werkgroep Ecokerk. En daar heb je vandaag al veel van gemerkt. Je ziet dat dat ecopraktijk en ecospiritualiteit belangrijke doelstellingen zijn. Uiteraard willen we ook daarin deelnemen aan het publieke debat en onze eigen dynamiek en spiritualiteit aan toevoegen, omdat we denken dat – ook vanuit Laudato Si – dit een toegevoegde waarde kan zijn voor heel veel groepen.
“Het document vermeldt ook wie er nu al in de werkgroepen zit. Denk nu niet: dat is al genoeg, die mensen klaren het wel. Voel je niet te bescheiden om zelf tijd vrij te maken en er mee de schouder onder te zetten. Dat is uiteindelijk onze oproep. We willen er echt voor gaan en dat willen we samen met u doen. Dat zit in het DNA van kerk-verbonden mensen die de maatschappelijke inzet, de diaconie en solidariteit, binnen ons bisdom verder willen ontwikkelen. Dat zal stap voor stap zijn, ieder op zijn plek. Zo leren we van elkaar en vooral: we houden elkaar vast in warmte, solidariteit en inspiratie."
De brochure met de voorstelling van de werkgroepen kan je hier downloaden.