Op 24 mei 2025 vieren we de tiende verjaardag van Laudato si’, de encycliek van paus Franciscus die ons oproept tot zorg voor ons gemeenschappelijk huis en tot ecologische en sociale rechtvaardigheid.
De tekst wijst ons ook op een dubbele schuld: de buitenlandse schuld van arme landen én de ecologische schuld van rijke landen tegenover het Zuiden. Hij roept ontwikkelde landen op om verantwoordelijkheid te nemen en deze schulden te helpen verlichten. Dit jubileumjaar van hoop biedt een unieke kans om die oproep in daden om te zetten.
Jubeljaren zijn in de Bijbelse traditie momenten van bevrijding, vergeving en herstel – ook van schulden. In zijn bul Spes non confundit schrijft paus Franciscus: “Als we echt de weg willen vrijmaken voor vrede in de wereld, laten we ons dan inzetten om de diepere oorzaken van onrecht te verhelpen, laten we onrechtvaardige en oninbare schulden kwijtschelden en laten we de hongerigen te eten geven.” Deze oproep herinnert ook aan Jubeljaar 2000, waarin paus Johannes Paulus II pleitte voor het kwijtschelden van de schulden van landen die nooit in staat zullen zijn om ze terug te betalen – niet uit grootmoedigheid, maar uit rechtvaardigheid.
In een vandaag gepubliceerde verklaring sluiten de Belgische bisschoppen zich daarom aan de wereldwijde campagne ‘Zet schuld om in hoop' van Caritas Internationalis. De campagne vraagt wereldleiders om:
- onrechtvaardige en onhoudbare schulden kwijt te schelden, zonder economische voorwaarden;
- structurele oorzaken van schulden aan te pakken en het mondiale financiële systeem te hervormen;
- een permanent, transparant en bindend schuldenkader op te zetten binnen de Verenigde Naties.
Op 24 en 25 mei kan je deze oproep kracht bij zetten door de petitie op de website van Caritas Internationalis te ondertekenen (Engels - Spaans - Frans).
Laat je stem horen voor gerechtigheid, vrede en hoop.
De volledige verklaring van de Bisschoppen van België vind je hier.
Meer info in het Nederlands vind je ook via CIDSE: klik hier.