Brigitte Herremans en Ludo Abicht over Israël/Palestina - 2017 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?
Open Avond van Attent over Israël-Palestina © RB

Brigitte Herremans en Ludo Abicht over Israël/Palestina - 2017

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017 - 17:16
Afdrukken

Op woensdag 8 maart heette Luc Claessens, voorzitter van de Commissie Attent, Netwerk voor maatschappelijke inzet in Bisdom Antwerpen, Ludo Abicht en Brigitte Herremans welkom, twee specialisten, auteurs van het boek “De kaarten op tafel”. Voor een talrijk opgekomen publiek gingen ze in kort bestek vanuit hun brede kennis en ervaring in op het  conflict Israël/Palestina. Ze werden eerst uitgenodigd te vertellen waarom ze het boek geschreven hebben.

Ludo Abicht, schrijver, filosoof, docent en kenner van de Joodse cultuur en religie, gaf vooreerst zijn betrokkenheid aan vanuit zijn levenslange fascinatie voor de Joodse cultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder “De Joden van Antwerpen” (1987) en ging al meer dan 25 x naar Israël/Palestina.

Samengebald geeft hij drie redenen aan voor het schrijven van “De kaarten op tafel”. Ten eerste liggen in dat land onze gezamenlijke wortels. Verder is hij ervan overtuigd dat moesten de christenen de joden christelijker hebben behandeld, een avond als vanavond er nooit zou zijn geweest. Hier wijst hij al meteen op de historische gevoelens van anti-judaïsme in het christendom (professor Luc Dequeker schreef hier meerdere boekjes over). De ontwikkeling van het tolerantie-denken en de Franse Revolutie waren een mooie kans om van het anti-judaïsme af te geraken. Maar dan is er het antisemitisme gekomen, dat zich werkelijk richt op het ras, niet op het geloof. Als voorbeeld verwijst hij naar Edith Stein, een katholiek gelovige, die moest sterven, puur omdat ze joods was. Als tegenreactie op het antisemitisme ontstaat het zionisme, het streven naar een eigen joodse staat. In deze lange voorgeschiedenis ziet Ludo Abicht dus een tweede belangrijke reden om het boek te schrijven. Maar als voornaamste reden geldt voor hem: we kunnen wat doen. Onze stem telt, nog een beetje. 

Veel volk voor avond met Ludo Abicht en Brigitte Herremans © RB
Een conflict met diepe wortels © RB
Ook de bisschop, mgr. Bonny luisterde aandachtig mee © RB
Vorige Volgende

Voorgeschiedenis

Ludo Abicht gaat nog wat dieper in op de eeuwen die vooraf gingen aan de oprichting van de staat Israël. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat in de 18- 19de eeuw in Europa vele volkeren er sterk naar streefden om zelfstandig te worden, een staat op te richten met eigen wetten en rechten. Dat is veel volken ook gelukt, maar niet de joden. Zij bleven een volk zonder vaderland. En dat werd vreemd. Het zionisme droomde van een land en had verschillende scenario’s. Uiteindelijk valt de keuze op Palestina, met plaatsen zoals Jeruzalem, graf van David. Maar heel lang voelden niet veel joden wat voor die “terugkeer”. Wel was er gehoor bij de Oost-Europese joden, die zich gewoon gingen vestigen in het land. Dat land was toen al sterk bevolkt en deed het ook op vlak van ontwikkeling redelijk goed.

Als je de kaarten van toen bekijkt, weet je al: hier lok je problemen uit. Tijdens de eerste wereldoorlog lopen ook gesprekken om joden een “homeland” te schenken. Dat was een vaag begrip, dat zowel kon betekenen: een plaats om de joodse cultuur te beleven, als letterlijk land. Door de toevloed van joden naar het gebied ontstaat een “Low Intensity War” de spanningen nemen toe in een regio waar sommige internationale partners partij kiezen voor Arabische machten, en anderen met het joodse volk. Omwille van de dreiging van het nazisme wordt in de jaren ‘30-‘40 de emigratie van joden naar de regio stopgezet. Helaas net het moment dat joden het absoluut nodig hadden om ergen naar toe te kunnen gaan. Langzaamaan ontdekt de wereld de holocaust. Na de oorlog worden dan afspraken gemaakt: er komt een land voor Joden (56%) en voor Arabieren/Palestijnen (44%) in 1947. Bij de daaropvolgende oorlog (1948) vluchten 750.000 Palestijnen naar omliggende landen. In 1967 verovert Israël tijdens de “6-daagse oorlog” extra gebied: Gaza, Sinaï, de Westelijke Jordaanoever en Golanhoogten. Gelovige joden, die aanvankelijk kritisch stonden tegenover een Joodse staat), zien hierin een heilsevent en spreken nu hun volmondige steun toe.

 

Met sympathie voor beide partijen 

Over hoe het dan vandaag zit, geeft Ludo Abicht het woord aan Brigitte Herremans. Ook zij beantwoordt eerst de vraag: waarom heb je het boek “De kaarten op tafel” geschreven?  Vooreerst is er een heel praktische reden: er zijn nog niet zoveel publicaties in het Nederlands beschikbaar, en al zeker niet werken die met diepe sympathie voor de beide volken worden geschreven. Veel publicaties starten ook maar het overzicht in 1948, maar de wortels van het conflict liggen inderdaad veel vroeger.  

Ze verwijst naar het boek “Judas” van Amos Oz. Ook dit boek plaatst hij in de jaren ’50. Het boek helpt om je te verplaatsen in mensen, waarvan we altijd hebben geleerd en geoordeeld dat ze erg slecht waren, en is heel ontroerend. Vaak horen we het verhaal op een manier die het conflict versterkt. Ook de bijdrage van Arnold Grunberg in De Morgen (4 maart 2017) onder de titel "Hier ben ik een zelfhatende Jood" over zijn bezoek aan Israël en de bezette gebieden, vindt ze een aanrader.

De Palestijnen is onrecht aangedaan met de bezetting en het op de vlucht moeten gaan. Maar zonder Israël is het jodendom een “ongedekte cheque”. Wie er woont heeft bij wijze van spreken de valies altijd klaar staan, omdat men elk moment tot in de zee kan worden weggedreven. Voor Brigitte Herremans is het duidelijk: je kan voor beiden echt sympathie hebben, zonder dat dit het oordelen over wat er fout is, uitsluit.

weigeren vijanden te zijn © BH
Brigitte Herremans en Ludo Abicht © RB
Napraten over de rijke inhoud © RB
Vorige Volgende

Hoe moet het gesprek verder?

Voor de auteurs blijft de verdeling uit 1947 de basis voor de gesprekken over de twee staten oplossing. Is het oplosbaar? Al hebben de Palestijnen dat aanvankelijk niet aanvaard, met Arafat en Oslo-akkoorden hebben ze wel die klik gemaakt. Vaststelling is dat Joden vandaag die klik niet kunnen maken en de erkenning van Gaza niet uitvoeren.  Vandaag is de opdeling: 78% Joods en 22% Palestijns, met meer dan 4 miljoen Palestijnen, die nog steeds wachten op een terugkeerplan. De Palestijnen hebben het gevoel uit de geschiedenis weggeveegd te zijn. Ze voelen zich slachtoffers. Tegelijk erkennen ze niet dat zij zelf slachtoffers maken.

De internationale gemeenschap vandaag vraagt om terug te keren naar de grenzen van voor 1967, met een Twee Staten oplossing. In de feiten wordt een status quo van het onrecht bijna aanvaard. Israël zelf is bezig met het ondergraven en beschadigen van de Palestijnse economie: de bouw van een muur, het gericht vernielen van dorpen, het bouwen van nederzettingen,…)

Een voorbeeld vanop de Westoever – Zone C. Dat wil zeggen: in die zone mogen Palestijnen net bouwen. Letterlijk staat er: geen fundamenten aanbrengen. Met projectgeld uit België is er een schooltje gebouwd met rubberen banden, zonder fundamenten. Maar er kwam een officieel bericht dat het zal worden gesloopt. Vraag daarbij is: wanneer reageert men hierop? Vooraf? Achteraf?  

Niemand durft harde maatregelen nemen tegen Israël. Men wil Israël niet afstoten. En ondertussen gaat de versnippering van het land nog steeds verder door. Er zijn momenteel 120 nederzettingen. En wat met de muur (waar Palestijnen met een ladder overklimmen om naar hun werk te gaan). Wat met Gaza? Er zijn ook mensen die voelen dat het niet de juiste weg is, bij Israëlische burgers zelf, die goedkoop, betaalbaar willen in Israël zelf, en bewust niet in bezet gebied. De vraag van burgers naar een sociale politiek, is een teken van hoop, zegt Brigitte Herremans. Net als de mensen die zich beginnen uitspreken onder de noemer “niet in mijn naam”. Maar de tragedies zijn heel groot, bijvoorbeeld door de start van steekpartijen. Omgekeerd is het ook bijzonder tragisch dat inwoners van Israël, vaak zo weinig weten over wat er echt bij hen gebeurt. Of ze willen het niet weten en kijken gewoon niet naar het nieuws. Vrede zal echter pijn doen. Verzoening ontstaat ook maar wanneer het recht op wraak wordt opgegeven. En ook daar zijn er in Israël heel ontroerend mooie voorbeelden van.  

Vanuit het publiek werd gevraagd: wat kunnen wij doen? Best wel wat, blijkt uit de antwoorden.  Vooreerst: politici aanspreken en hen aanmoedigen zich zelf ook moedig op te stellen, zoals onze premier Michel onlangs heeft gedaan. Gerichte boycot van producten die uit de nederzettingen komen of van bedrijven die de nederzettingen steunen. Als Europa ook onze rol niet teveel onderschatten. We hebben er niet alleen een historische verantwoordelijkheid, maar ook gezag. Beiden erkennen Europa als partner.  Verder: ngo’s steunen, lokaal of via ngo’s als Broederlijk Delen), de situatie in Israël niet normaliseren en symbolische druk blijven uitoefenen, zoals bijvoorbeeld dansgezelschap Rosas deed. En tenslotte: als je er naar toe gaat: spreek met beide partijen. Dan merk je bijvoorbeeld dat de haat tegen de Joden kleiner is dan dat je het hier bij ons bij jongeren kan vinden.

Is er nog echt geloof in Twee Staten oplossing? Gezien de huidige internationale context is dat geloof erg beperkt, maar het is en blijft wel een goed uitgangspunt voor elk gesprek. Zijn er in Israël geëngageerde politici die in het vredesproces geloven? Ja, maar ze worstelen wel met een dreigend verlies aan draagkracht. En gelukkig zijn er ook nog lokale bewegingen die een tegenstem opwerpen.

Rita Boeren, met dank aan Jan Kint

Gelegenheid tot uitwisseling © RB
Brigitte Herremans signeert haar boek  © RB
Brigitte Herremans en Ludo Abicht, auteurs van "De kaarten op tafel" © RB
Kaft van het boek © rr
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Ethiek
Artikel
Vrede
Israël
Palestina
Internationale politiek
maatschappelijke inzet
Engagement
Attent

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Video van de Paus
readmore

Oktober 2021: zending van de christen

icon-icon-inspiratie
Financiële wereld
readmore

Gebedsvideo mei 2021: Paus vraagt gebed voor financiële wereld

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook