Na ruim twee jaar zonder fysieke Trefdag lokte een stralende zon een 40-tal mensen op 14 mei 2022 naar Malle, voor een voormiddag in het teken van de encycliek Fratelli tutti van paus Franciscus. Het thema was “allen van dezelfde waarde”. In de encycliek “Fratelli tutti – Allen broeders en zusters” (2020) pleit paus Franciscus voor “de wedergeboorte van een universeel ideaal van broederlijkheid tussen alle mannen en vrouwen” (FT 8), door een hernieuwde erkenning van de waardigheid van elke mens.
De dynamiek die paus Franciscus ontwikkelt en die door de spreker en in de werkwinkels sterk naar voor komt, kan je omschrijven als een beweging die gaat van “ik” naar “wij”. Voor paus Franciscus doorbreekt die beweging alle grenzen. We zijn één mensenfamilie in het ene, gemeenschappelijke huis, dat onze aarde is. Dat heeft vele sociale gevolgen en vraagt om rechtvaardigheid voor allen. Hoe kunnen wij als kerk met een solidaire, diaconale inzet ook steviger op weg gaan naar een universeel "wij"?
Via onderstaande links kan u telkens een samenvatting vinden van de verschillende onderdelen uit het programma. Enkele deelnemers lieten ons weten wat op hen indruk heef gemaakt.
1) Openingswoord door Mgr. Johan Bonny "Kom overeind en stap rond” waarin hij Fratelli tutti en het project Handelingen bekijkt vanuit een stilstaan bij de woorden 'virtueel' en 'potentieel'. Het gaat er om naar voor te halen hoe het eigenlijk door God wordt bedoeld. Meer lezen: klik hier.
2) Uiteenzetting door Johan Verstraeten, voorzitter Netwerk Rechtvaardigheid&Vrede. "De veelzijdige, actuele en uitdagende boodschap van "Fratelli tutti". Een van de mooiste zinnen uit de encycliek voor Johan Verstraeten is dat “leven de kunst van de ontmoeting” is. Het gaat om bruggen bouwen en zoeken naar wat gemeenschappelijk is. Vandaar ook het belang van de welwillendheid – de benevolentia - naar de ander toe. Meer lezen: klik hier.
- Ik was enorm geboeid door de heldere, klare uiteenzetting en samenvatting an Johan Verstraeten over Fratelli Tutti. Zou heel graag een student van hem zijn geweest! Uiteengezet en gestoffeerd met talrijke voorbeelden, citaten uit onze rijke geschiedenis! Wij grijpen regelmatig terug in de bezinning van ons PKG of laten ons inspireren voor het bedenken en uitwerken van activiteiten. Ik vind dat er in het bisdom wel te weinig over gesproken werd en dat het samenliep met de “Handelingen”. We moesten ook lang wachten op een vertaling in het Nederlands. (CDM)
-
Bij mij is sterk blijven hangen dat (kans)armen veel te weinig een stem krijgen en veel te weinig worden gehoord. Diegenen die structuren uitwerken ten behoeve van hen, weten dikwijls zelf te weinig over de problematiek. De politieke leiders zijn geen afspiegeling van de onze maatschappij en hebben dan ook te weinig voeling aan de basis. In gesprek met CAW leerden we dat subsidies en toelagen voor hulp aan kansarmen en vluchtelingen worden afgebouwd, "omdat de vluchtelingencrisis over zijn hoogtepunt is". Vrijwilligersgroepen getuigen van het tegenovergestelde. (CV)
3) Werkwinkel met Eefje van der Linden, protestants theoloog, vormingsverantwoordelijke binnen de Verenigde Protestantse Kerk in België, aalmoezenier in de gevangenis van Gent en betrokken bij het diaconale werk in de Protestantse en veelkleurige Kerk Gent Rabot. In de veelkleurige protestantse Rabotkerk "kerken mensen uit de diverse continenten kerken al jarenlang samen. Eefje licht toe hoe het bijbels begrip van vreemdelingschap daarbij een inspiratie bron is. Meer lezen: klik hier.
- In de werkwinkel was het ijs vlug gebroken met een boeiende dialoog van de deelnemers en de begeleidster, die haar protestante opleiding niet kon verbergen. Letterlijk citeren uit de Bijbel met de aanduiding van de verzen en de boeken waar men deze kon vinden, was in haar opleiding voorzien. Dat de groep kleiner was, is het logische gevolg waar iedereen, na corona, mee te maken heeft. Toch bleven het zeer geïnteresseerde deelnemers. (FVL)
4) De werkwinkel over politiek die in Fratelli tutti een hoge vorm van naastenliefde wordt genoemd, werd begeleid door Johan Verstraeten, nadat in laatste instantie Katelijne Suetens van Broederlijk Delen zich door ziekte moest afmelden. Johan Verstraeten gaf kort aan hoe hij zelf leerde kijken naar het belang van aan politiek doen - politiserend werken en liet daarna de deelnemers vertellen over hun diaconaal engagement en hun ervaringen met aan politiek doen. Meer lezen: klik hier.
5) Gie Goris reikte aan de hand van enkele vragen vanuit de deelnemers de inzichten aan van Albert Nolan. Hij is een Zuid-Afrikaanse Dominicaan die diepgaand betrokken was bij de strijd tegen Apartheid. Door zijn analyse van de stadia van solidariteit kunnen we ook onze solidariteit versterken door haar te dekoloniseren. Meer lezen: klik hier.
- Dank voor de organisatie; Ik was blij dat ik aanwezig was en heb veel bijgeleerd. De sprekers waren boeiend en spraken niet te hoogdravend. Ik heb de werkwinkel van Gie Goris gevolgd. Hem kende ik van zijn artikels in MO; 100 % ben ik het niet altijd met hem eens, maar dat hoeft ook niet. Belangrijk is dat we gemotiveerd naar huis gingen om in onze eigen omgeving te ijveren voor meer rechtvaardigheid en solidariteit. Als vleesliefhebber, moet ik toegeven dat de vegetarische broodjes lekker waren. (JMH)
6) Daarna volgde een plenaire ronde "Ontmoeting is het gesprek aangaan" opgebouwd met de vragen van de aanwezigen. Meer lezen: klik hier.
7) Het lied van Fratelli Tutti van Attent, op de melodie van "alle Menschen werden Brüder” werd samen gezongen. De tekst werd geschreven door Ina Koeman.
Alle Menschen werden Brüder” heeft de paus ons toegezegd.
In zijn boek fratelli tutti heeft hij alles uitgelegd.
Hoe wij - allen broers en zussen - samen leven zonder haat,
hoe wij leven delen kunnen, dan zijn wij hetzelfde waard. (vgl pg 1)
Alle dingen die we hebben, zijn niet van onszelf alleen
wie zijn spullen niet wil delen, rooft van armen, da’s gemeen!
Geef dus terug wat steeds van hen was. Armen worden slechts gemaakt,
als gepik legaal gemaakt wordt. Zo heeft men het recht verzaakt. (vgl pg 64)
Laat een ander dan uzelve,- soms ook vreemdeling genoemd -
niet alleen staan, neem hem graag op in uw kring en in uw groep.
Laat ook zhij sfeer mee bepalen: geef haar rechten, kansen, tijd,
zo ligt goede samenleving voor ieder binnen bereik. (vgl pg 54)
Ook de aarde is uw zuster of uw moeder zo u wilt.
Voor haar zorgen is een plicht want: zij draagt ons de toekomst in.
Zonder haar is er geen leven mensen gaan gewoonweg dood
daarom lieve broers en zussen maak de aard’ en d’(A)ander groot! (vgl Laudato Si)