Voor de derde keer op rij mogen we dankbaar terugblikken op een geslaagde Diversi-date op zondagnamiddag 6 oktober. Gastplek deze keer was de warm ingerichte kerk van Rosselaar, waar we ons onmiddellijk thuis voelden. Passend bij het voor deze inter-levensbeschouwelijke ontmoeting gekozen thema ‘Gastvrijheid’ was het zoete welkomstdrankje waarmee we bij het binnenkomen warm onthaald werden door de mensen van de Duitstalig Protestantse gemeenschap, die goed vertegenwoordigd waren.
Een minuut stilte
Iedereen voelde intuïtief aan dat we in deze tijd van afschuwelijke oorlogssituaties niet samen konden vieren, zonder eerst stil te staan bij de drama’s die ontelbaar veel onschuldige en machteloze mensen moeten doorstaan omwille van de nietsontziende daden van geweld. Zelfs in onze omgeving merken we dat vertrouwen in elkaar en onderlinge vriendschap tussen de verschillende levensbeschouwelijke gemeenschappen niet evident zijn. En toch vinden we het belangrijk om er te blijven op inzetten. We begonnen de samenkomst met een minuut ingetogen stilte voor alle slachtoffers.
Authentieke getuigenissen
May en Mark interviewden vervolgens twee jonge vrouwen, die getuigden over hun verschrikkelijke vluchtervaring, alsook over het gevoel van veiligheid en het gastvrije onthaal door meelevende vrijwilligers hier in België mochten vinden. Azmera, een alleenstaande moeder met drie kinderen. Haar man overleed toen hij haar achterna reisde. Als orthodox christen, had zij – zoals dat voor hun vieringen gebruikelijk is - een prachtige witte jurk aangetrokken. Kavi, moslima, net afgestudeerd als kinderverzorgster, kiest er vrij en bewust voor een hoofddoek te dragen, waardoor ze hier in de regio tot dusver geen werk vindt. Beide vrouwen willen heel graag op hun beurt een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving.
Een concreet voorbeeld
Vrijzinnig consulent Ralf Ceelen gaf aan de hand van enkele foto’s een concreet voorbeeld van hoe zij, vanuit het huisvandeMens, de waarde van gastvrijheid gestalte geven met de organisatie van kampen en feestjes voor kinderen in kansarmoede uit Brussel. Vervolgens brachten de prachtige klanken die Niobe Ruts, leerkracht Nederlands voor anderstaligen, uit haar handpan toverde ons mediterend bij ons gastvrije hart.
Stamvader Abraham
Rit Vangeel kroop omwille van het thema in de huid van Sarah. Op een zeer inleefbare manier vertelde ze over haar leven met haar man Abraham. De stamvader van de drie monotheïstische godsdiensten is bij moslims gekend als Ibrahim. Juist zijn onberekende gastvrijheid voor zijn onverwachte gasten werd beantwoord door de genade van een vruchtbaar toekomstperspectief. Na Ismaël, zijn zoon bij de slavin Hagar, kreeg Abraham nu van zijn eigen, al oud geworden vrouw Sarah, een tweede zoon, Isaac.
Gastvrijheid belangrijk in de Islam
Imam Kuru van de Bif-Ensar moskee reciteerde een aantal soera’s uit de Koran, waarin de gastvrijheid en barmhartigheid van Allah wordt geprezen. Imam Aydin van de Ayasofiamoskee verwoordde enkele levenslessen uit de overlevering van de profeet Mohammed. Vooral de aanbeveling om de onverwachte gast zo goed mogelijk te ontvangen, ook als je maar heel weinig in huis hebt, blijft hangen. Hartelijke gastvrijheid zorgt ervoor dat de gast zich thuis voelt en zich gewaardeerd weet.
Persoonlijke beleving
De rustgevende klanken van de handpan hielpen ons alles rustig te verwerken. Heidrun Sattler van de Duitstalig protestantse gemeenschap getuigde concreet wat gastvrijheid voor haar betekent. Ze haalde een eigen ervaring aan: om, vermoeid als ze was als toevallige voorbijganger, zomaar uitgenodigd te zijn geweest voor een barbecue op Kreta. Ze citeerde haar man zaliger die ervan overtuigd was dat elk feest, naast de nauwe vrienden en familie, 10 procent gasten kan verdragen die je niet spontaan zou uitnodigen omdat ze wat verder van je afstaan. Dat is pas gastvrijheid! Het individualisme in onze samenleving heeft mensen meer eenzaam gemaakt en meer wantrouwend tegenover de vreemdeling. Gastvrijheid voor haar is oprecht en met een open hart geïnteresseerd luisteren naar het verhaal van een vreemdeling in de wachtzaal of in de supermarkt. Ze deed een warme oproep – in navolging van Jezus en Paulus – om van gastvrijheid onze levensstijl te maken.
Christus als onverwachte gast
Predikant Tom Torbeyns van de Evangelische kerk tenslotte las het Evangelie van Matteus 25, waarin Jezus zich vereenzelvigt met de dorstige, de hongerige, de gevangene, de vreemdeling, de zieke … Wie één van deze kwetsbare mensen gastvrij onthaalt, onthaalt Hem.
Naar jaarlijkse traditie sloten we dit meditatief uur van onderlinge uitwisseling af met het Europees Volkslied, met gitaar begeleid door de Duitstalige dominee Christophe Holstein: “Alle mensen worden broeders!” Ons diepste verlangen achter dit initiatief van Diversi-date.
Vriendschapsmaal
Van de 50 aanwezigen trokken nog een 30-tal mensen mee naar de parochiezaal, waar heel wat deelnemers vooraf lekkere dingen hadden klaargezet. Samen maaltijd houden verbindt en geeft ons de kans elkaar beter te leren kennen. Het werd een deugddoend samenzijn, waarna de ploeg die tot het laatst bleef om op te ruimen besloot: “Dit moeten we blijven doen! Mogelijk ook eens in een andere vorm, door een lezing met onderlinge bespreking bijvoorbeeld; of door een gezamenlijke actie zoals samen bomen planten.” Wie weet...
Griet Van Coillie