Tot aan de zomer van 2021 liep de online ontmoetings- en gesprekskans "Geloven op maandag. Tijd voor diaconie en solidariteit". Bij elk gesprek hoorde een videogetuigenis, die apart kon worden bekeken, met een duur van maximum 20' .
Diaconie - maatschappelijke inzet, solidariteit, caritas, dienstbaarheid,… - is ons geloof in actie, het evangelie zichtbaar in ons handelen in de wereld, de daad bij het woord. Het woord horen we op zondag. Met een beeld kan je diaconie dan ‘geloven op maandag’ noemen. Zo kwamen we op het idee om telkens op de tweede maandag van de maand, tijd te maken voor diaconie en solidariteit. Met het aanbod "Geloven op maandag” hopen we tijdens de moeilijke corona-periode, waar we volop inzitten, toch die solidaire, warme verbondenheid wat kracht en voeding te geven.
Aflevering 1 - maandag 9 november 2020. Thema: Attent en de vraag: "Wie/wat geeft jou kracht?"
De bisschoppen lanceerden eind september de enquête “Kerk en christenen in coronatijden. Ze willen zicht krijgen op de vele initiatieven van christenen en daarin aanzetten voor toekomstige beleidskeuzes vinden. Attent kwam op 15 oktober samen om met deze enquête aan de slag te gaan. We verzamelden wat ieder van ons sinds de lockdown heeft beleefd, en heeft uitgeprobeerd. We legden vele inspirerende, concrete voorbeelden samen. Zo samenkomen gaf ons kracht, die ons zeker zal helpen om de huidige periode, die zich aandient als nog zwaarder, door te komen en vol te houden. De presentatie (16'10") kan je hier bekijken.
Aflevering 2 - maandag 14 december 2020. Thema: Welzijnszorg en de vraag: "Waarom doen we wat we doen?"
In 2019 stond Welzijnszorg in het kader van 50 jaar strijd voor solidariteit stil bij de kernvraag: “Waarom doen we bij Welzijnszorg wat we doen?” Jos Mariën begeleidde het denkproces en vertelt ook zelf met verve wat hem ten diepste drijft in zijn veelvormige inzet voor kwetsbare groepen in onze samenleving. Hij vertelt zijn verhaal. Regiomedewerker Brecht Thijs stelt de campagne "Wonen onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!" voor en stelt vragen als: Wat is voor jou 'onbetaalbaar'? Waar vind jij een plek om thuis te komen? De presentatie (18'45") kan je hier bekijken.
Aflevering 3 - maandag 11 januari 2021. Thema: Hoe komt diaconie aan bod in het boek Handelingen van de Apostelen?
Op 11 januari 2021 stelde de derde aflevering van Geloven op maandag het Boek Handelingen van de Apostelen centraal. Paul Renders, lid van de werkgroep presentie en van het dagelijks bestuur van Attent en Chris Van Vliet, coördinator van het project Handelingen, onderzochten hoe diaconie aan bod komt in Handelingen. Wat betekende diaconie in de toenmalige culturen? Hoe ging de apostelen ermee om? Welke passages kunnen ons vandaag inspireren? De presentatie (16'58") kan je hier bekijken. De achtergrondtekst vind je hier: klik.
Aflevering 4 - maandag 8 februari 2021. Thema: Presentie, geen theorie, maar wat dat wel? Een ambachtelijk pastoraal/vrijwilligers-werk.
Op maandag 8 februari 2021 zoomde "Geloven op maandag" in op Presentie. Chris Smits en Ina Koeman, beiden van de werkgroep Presentie van Attent, stelden het thema voor, gingen in op kenmerken en lichtten de basisfilosofie toe. Ook kwamen twee getuigenissen in beeld - eentje van voor coranamaatregelen en eentje tijdens coronarestricties. Een andere mens echt nabij komen: het is een ambachtelijk - pastoraal/vrijwilligers - werk. De presentatie (20'49") kan je hier bekijken.
Aflevering 5 - maandag 8 maart 2021. Thema: 60 jaar Broederlijk Delen. Delen en herverdelen tot iedereen mee is.
Op maandag 8 maart 2021 richtte Geloven op maandag de blik op Broederlijk Delen, dat 60 jaar bestaat. Amber Dierckx, regiomedewerker Broederlijk Delen: "Ook al is er op 60 jaar tijd veel geëvolueerd, de kernactiviteiten blijven stevig overeind. Broederlijk Delen werkt nog steeds samen met sterke partners in het Zuiden. Je ziet er één voorbeeld van in de presentatie. Vele vrijwilligers dragen hier mee de oproep om olidair te delen en te herverdelen. Twee van hen krijgen het woord. De coronacrisis stelt de roep tot herverdelen enkel nog meer op scherp. Dat tonen we in acties die je kan voeren en in het inspirerend - vierend materiaal dat we kort voorstellen." De presentatie (17'32") kan je hier bekijken.
Aflevering 6 - maandag 10 mei 2021. Thema: Ecokerk: met een 7-sprong naar integrale ecologie.
Na een onderbreking tijdens de paasvakantie ging de zesde aflevering van "Geloven op maandag. Tijd voor diaconie en solidariteit" over Ecokerk en de nieuwe campagne "Met een 7sprong naar integrale ecologie". #7jijmee? De presentatie licht het begrip 'integrale ecologie toe', gaat in op de doelstelling van "de 7sprong" en maakt dit alles concreet door drie verhalen. Anne-Mie Castelein, lid van de werkgroep Ecokerk van Attent, vertelt over de werkgroep spiritualiteit en de praktische stappen die in haar congregatie al gezet zijn en hoe naar de toekomst wordt gekeken. Herman Augustyns, die tot voor kort priester was op Linkeroever en daar een groep medestanders had die onder meer het kerkgebouw zo ecologisch mogelijk renoveerden, licht toe welke stappen daar werden gezet en kijkt uit naar het moment dat hij in zijn nieuw werkveld in de Rupelstreek ook kan werken aan ecologische initiatieven. "Onze aarde heeft het nodig", besluit hij. Tenslotte vertelt Eline Vandendriessche hoe het ecologische al jaren sterk aanwezig is op de kampen van IJD Jongerenpastoraal Antwerpen en schetst uitdagingen om de ecologische keuze in de toekomst verder te ontwikkelen tot deze keuze gewoon normaal wordt. De presentatie (18'01) kan je hier bekijken. Welke sprong voor de toekomst wil jij maken? #ik7mee. Meer informatie nodig? Stuur een mail aan Patrick Naulaerts, moderator van de werkgroep Ecokerk of aan Rita Boeren, stafmedewerker Attent.
Aflevering 7 (slot) - maandag 14 juni 2021. Thema: Elkaar leren kennen om elkaar te begrijpen. Migratie, diversiteit, gastvrijheid.
Voor deze laatste aflevering van “Geloven op maandag” tekent de Attent – werkgroep Migratie, Diversiteit, Gastvrijheid. De presentatie heeft als centraal thema "ontmoeten". Ontmoeting maakt het mogelijk elkaar te leren kennen. Dan kan je elkaar ook gaan begrijpen.
“Kennis is een noodzakelijke stap om de ander te begrijpen. Dit is wat Jezus zelf ons leert in het verhaal van de Emmaüsgangers: Terwijl ze met elkaar in discussie waren, voegde Jezus zelf zich bij hen en liep met hen mee. Maar hun ogen waren niet bij machte Hem te herkennen (Lc 24,15-16). Als we het over migranten en vluchtelingen hebben, stoppen we te vaak bij cijfers. Maar het gaat niet om cijfers, het gaat om mensen! Als we ze ontmoeten, zullen we ze leren kennen. En als we hun verhalen kennen, zullen we ze kunnen begrijpen. We zullen bijvoorbeeld kunnen begrijpen dat de onzekerheid die we als gevolg van de pandemie ondervonden, een constante is in het leven van ontheemden” (Uit de boodschap van paus Franciscus bij de Werelddag van de migrant en de vluchteling van 2020.
Dit thema was oorspronkelijk als werkwinkel ingepland voor de Trefdag van Attent 2020, die door corona niet kon plaats vinden. Ook nu was het nog niet mogelijk elkaar in het echt te ontmoeten. We zijn Naomi, Niran en Alexander dan ook extra dankbaar dat ze alvast online met ons hun verhaal willen delen en met ons in gesprek willen gaan. Eric Bochar, lid van de werkgroep MiDiGa leidt het gesprek.
De volledige presentatie (16'51) kan je hier bekijken.