Trefdag Attent 2016 - Terugblik op de doorboomwerkwinkels | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Trefdagen Rouwzorg Attent Meer weten over helpen bij Rouw en verdriet Rouwgroepen en links naar organisaties en initiatieven Werkgroep Presentie
      Werkgroep presentieWaar gaan we van uit als we het begrip 'Presentie' gebruiken?Presentieplekken in woord en beeld
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit GastvrijheidWaar gaan we van uit als we het begrip 'gastvrijheid' gebruiken?Woonkansen voor vluchtelingen. Orbit - MoWe Lier - sep 2022 Werelddag van de migrant en de vluchteling60 jaar Congo en koloniale erfenis
      Werkgroep Ecokerk
      Werking EcokerkLokale ecokerk-projectenOntleen de ecokerk-standEcokerk voorgeschiedenis
      Wat verstaan we onder "Diaconie en solidariteit"?
      Geloven op maandag - 2020 -2021 - YouTube-reeksDiaconie: visioen in uitvoering - Mei 2018Naar een sociaal en spiritueel christendom - Jan. 2021Van pannetje soep tot profetie, diaconie als tafeldienst - 2021Kerk na corona: Diaconie en solidariteit - 2021Webinars diaconie en solidariteitKerk, eigendom en de woonnood - 2017
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Trefdag Attent 2016 - Terugblik op de doorboomwerkwinkels

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 7 december 2016 - 13:48
Afdrukken

Op de Trefdag konden de deelnemers kennismaken met tal van initiatieven en groepen. Er waren drie doorboomwerkwinkels waar men er één van kon volgen. Of men kon kiezen uit een reeks werkwinkels. Hieronder vindt u wat in de doorboomwerkwinkels aan bod kwam en het bijhorende ondersteunende materiaal.

Klik hier om naar de terugblik op de keuzewerkwinkels te gaan.

A) Durf jij de wolf in de ogen kijken?

’t Vlot en Jambo, twee werkingen voor dak- en thuislozen in de stad Antwerpen trokken op driedaagse  naar de Oude Abdij in Drongen. Veertien dak- en thuislozen en drugsverslaafden en evenveel  vrijwilligers namen deel. Als gast en buddy gaan ze samen op stap en helpen elkaar.

Voor de dak- en thuislozen is het even uitblazen in een groep, waar een volstrekt andere sfeer heerst dan die op straat. Even de wet van de jungle overstijgen.  Voor de vrijwilligers is het een oefening om drie dagen volstrekt gelijkwaardig op te trekken met de dak- en thuislozen.
Dit jaar was het thema:  de ontmoeting van Sint-Franciscus met de  wolf van Gubbio. Die bloeddorstige wolf terroriseerde die Italiaanse  stad, maar werd door Franciscus bekeerd. Dat verhaal bood de mogelijkheid tot heel wat boeiende gesprekken en bezinningsstof over het dagelijkse leven.

Er werd ook kunstzinnig aan de slag gegaan, samen met Riet Smulders die nu met de doelgroep verder werkt in een kunstatelier Pastel.

In de werkwinkel werden de verschillende werkingen en de manier waarop zij presentie beoefenen voorgesteld. Tonny Van Montfoort, een ex-druggebruiker stelde aan de deelnemers de vraag: durf jij de wolf in de ogen kijken?

Driedaagse met vrijwillgers en gasten van 't Vlot & Jambo & Pastel © JG
Tonny getuigt  © RB, Attent
Vorige Volgende

B) Elke groep een klimaatplan

De oproep van Paus Franciscus in Laudato Si’ tot een dringende ecologische bekering, en het Klimaatakkoord van Parijs dagen iedereen uit om daadwerkelijk te kie­zen voor een andere levensstijl en een ecologisch burgerschap. Daarom roept Ecokerk alle jeugd- en volwassenenbewegingen, groepen, verenigingen, scholen, geloofsgemeenschappen, bisdommen, instellingen, congregaties, parochies, kerkfabrieken, nationale en regionale organisaties op om een eigen klimaatplan te maken en dit de komende jaren ook stapsgewijs uit te voeren. Zo willen we komen tot een klimaatneutrale kerkgemeenschap.

Tijdens de werkwinkel maakten de deelnemers kennis met de handige checklist, en met de extra tips, die op Klimaatnetwerk.be zijn samengebracht per thema of gegroepeerd werden volgens doelgroep. We horen een getuigenis over hoe de gemeenschap van Villers in het Antwerpse begijnhof jaren geleden al aan de slag ging, en verder gaat in het maken van duurzame keuzes voor de eigen werking.  Laat je inspireren om ook een klimaatplan te maken, op maat van jouw groep!

Klik hier voor de PPT bij deze werkwinkel.

Het klimaatplan handen en voeten geven © JG

C) ’t Café

Op 24 juni 2016 stelde Centrum De Wijk (Lange Scholierstraat 94) in Antwerpen-Noord de  deuren open voor 't Café. Op woensdag (14 - 17u), vrijdag (18 - 21 uur) en zondag (16 - 19 uur)  is iedereen welkom. Een enthousiaste ploeg vrijwilligers ontvangt iedereen even gastvrij.

‘Gasten' kunnen in "'t Café" terecht voor een gratis koffie, een kroksken, een luisterend oor en een babbel, om samen een kaartje te leggen, te vogelpieken, te sjoelbakken of om gewoon uit te rusten van de zotte morgen. Door het creëren van een gastvrije ontmoetingsruimte voor dak- en thuislozen, voor buurtbewoners, voor al diegenen die zich op de een of andere manier nier meer erkend en herkend voelen, .... proberen we bij te dragen tot verbinding leggen tussen mensen.
In deze workshop staat Pascal Tuteleers, halftijds presentiewerker van 't Café, onder andere stil bij de botsing tussen de leefwereld van de vrijwilligers (waaronder mensen uit onze doelgroep voor wie ' t cafe een heel centrale rol speelt in hun leefwereld) versus de soms nuchtere kijk van professionals over de plaats van vrijwilligerswerk in 't café als sociaal project in hun professionele bezigheden.
Hij gaat ook in op onmacht en beperkingen, en op wat de essentie is voor het sociaal werk zelf: de nood aan een zekere schuilruimte, het mogen werken op het niveau van verhalen van mensen, het werken met een ander soort kennis, het mogen verwijzen naar een bepaalde manier van doen, naar een bepaalde vreugde en passie van werken. Presentie draait tenslotte ook om de vraag: wat voor samenleving willen we eigenlijk? Wat leert ons de aangevoelde nood van 't Café voor de 'gasten' voor onze neus (een 90-tal per week) over hoe het beleid vormt geeft aan deze samenleving?

Klik hier om naar de PPT te gaan van deze doorboomwerkwinkel

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
trefdag
solidariteitsnetwerk
werkwinkels
maatschappelijke inzet
praktijjkverhalen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De brandweer kon enkel toekijken hoe 300 ton hulpgoederen na de laffe aanval in vuur zijn opgegaan © Vatican Media
readmore

Russische drones vernielen 300 ton humanitaire hulp van Caritas

icon-icon-nieuws
'Ook mannelijke vluchtelingen hebben recht op opvang.' © Vluchtelingenwerk Vlaanderen
readmore

Caritas International: ‘Opvangstop is onaanvaardbaar’

icon-icon-nieuws
Rouwen begint bij mantelzorgers vaak al voor een overlijden © Steunpunt Mantelzorg
readmore

Rouwen begint bij mantelzorgers vaak al voor een overlijden

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook