Martelaar. Tot voor kort associeerden we het begrip met lang vervlogen tijden, of met andere continenten, of met islamterreur. Tot op 26 juli 2016 twee jihadisten de bejaarde priester Jacques Hamel vermoordden in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray (Rouen), waar hij net de mis had gevierd. Wat betekent dit vandaag: een christelijke martelaar?
En wat kan de gewelddadige dood van Jacques Hamel bijbrengen aan de dialoog tussen christenen en moslims in Frankrijk en op het Oude Continent?
Minder dan een maand na de feiten trok kerkhistoricus Jan De Volder naar Rouen om er enkele dagen rond te trekken op de plekken waar ‘le Père Jacques’ heeft geleefd en gewerkt. Hij legde zijn vele vragen voor aan wie het gebeuren vanop de eerste rij meemaakte: het bejaarde echtpaar en de zusters die ook in de kerk waren op die fatale dinsdagmorgen, de verantwoordelijke van de lokale moskee, de vicaris-generaal van Rouen en vele confraters van priester Jacques Hamel.
De Volder schreef er boekje over en kwam er vrijdagavond 11 november over vertellen tijdens de ‘Vrijdag van Sant’Egidio’ in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk. De ‘Vrijdag van Sant’Egidio’ is een gespreksavond voor jongeren; na de conferentie van Jan De Volder was er gelegenheid om vragen te stellen en nadien werd er tijdens het jongerengebed samen gebeden.
Eén vraag van de aanwezige jongeren was opmerkelijk: 'Zijn christenen wel vurig genoeg als het erop aankomt hun overtuiging te verdedigen?'
Inderdaad, zonder het geweld van de jihadisten ook maar een ogenblik te willen goedpraten, lijkt het christendom in het Westen wel lauw in vergelijking met hun ijver voor hun zaak. Dit is misschien één van de vruchten van de marteldood van Jacques Hamel, droomde Jan De Volder luidop, dat we in het Westen weer voor onze geloofsovertuiging durven opkomen en getuigen van ‘tedere kracht van het Evangelie’.
- Jan De Volder, Martelaar. Leven en dood van de vermoorde priester Jacques Hamel, Halewijn/Adveniat, 96 pagina’s, 14,95 euro
- Bestel het boek