Het Ruusbroecgenootschap, het toonaangevende onderzoekscentrum voor de wetenschappelijke studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden, blaast in 2025 honderd kaarsjes uit en trakteert het brede publiek op lekkers uit haar collectie. Het project Goddelijke gerechten herwerkt verschillende recepten die in de collectie van het Ruusbroecgenootschap te vinden zijn, zodat ze hedendaagse smullers kunnen laten watertanden. Benieuwd wat zeventiende-eeuwse begijnen klaarmaakten voor de kermis of wat een pingelpastei is? Of misschien wil je weten waarom we de billen van nonnen of de borsten van Sint-Agatha opeten? Nog even wachten tot het voorjaar van 2025, dan verschijnt het kookboek met 25 recepten, maar ook andere wist-je-datjes en verbanden tussen voedsel en religie.
In afwachting daarvan lanceerde het projectteam in samenwerking met kok Claudine Versluys een postkaart met het recept voor een begijnenvlaai, het eerste herwerkte, geslaagde en erg smakelijke recept. Het Ruusbroecgenootschap wil daarmee iedereen uitdagen om een begijnenvlaai te maken voor hun bake-off. Post een foto van je begijnenvlaai op Instagram of Facebook met de hashtag #GoddelijkeGerechten en vergeet @heritage.uantwerpen niet te taggen. Geen sociale media? Geen zorgen, stuur je foto naar ruusbroec@uantwerpen.be en maak ook kans op een smakelijke prijs! Je vindt de postkaarten in je lokale begijnhof, bij de parochie als je in bisdom Antwerpen woont, of in de gebouwen van Universiteit Antwerpen. De postkaarten zullen vanaf begin november verdeeld worden over de verschillende parochies.
Niet zo’n keukenbegijn? Kom dan maar lekker luisteren. Wie de publiekslezing van 7 november gemist heeft, krijgt op 20 december een herkansing. Meer info over deze tweede publiekslezing verschijnt hier binnenkort!
Een flinke goddelijke boterham! Sla aan het bakken, kom luisteren en geniet! Ontdek de collectie van het Ruusbroecgenootschap door een culinaire bril. Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap.