Praten over het einde van het leven is niet gemakkelijk. Hoe begin je eraan? Wanneer doe je dat en vooral: wat doet dit met een mens? Hilde Ingels interviewt mensen die weten dat hun levenseinde nabij komt. Ze laat hen terugblikken op hun leven en vooruitkijken naar het afscheid en de dood. Dit gesprek wordt in een verhaal uitgewerkt en in een boekje gegoten dat aan de persoon of de naasten teruggegeven wordt. Die vele gesprekken leren dat kunnen praten over afscheid en dood vaak een opvallende rust brengt bij mensen. Sinds 2015 tekende ze bijna 60 eindelevensverhalen op.
Hilde Ingels is verbonden met Amfora vzw die nastreeft mensen te stimuleren om te durven praten over het levenseinde. Via het vormingsaanbod ‘Afscheid dat verbindt’ zet Amfora ook in op training van zorgprofessionals en vrijwilligers uit de palliatieve en ouderenzorg. Zij leren de vaardigheid van zo’n eindelevensgesprek en -verhaal zodat ze er vervolgens op de werkvloer mee aan de slag kunnen.
Het boek Afscheid dat verbindt (2020) is een reflectie op de vele gesprekken die Hilde de voorbije jaren had met mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevonden. Ook nabestaanden vertellen over die laatste periode van afscheid nemen van hun geliefde en professionals vertellen wat jaren werken in de palliatieve zorg met hen doet. Dirk De Wachter: "Dit boek brengt de dood bewust in het leven. Het geeft woorden, verhalen en taal aan levens die naar het einde gaan. Het zijn woorden van verbinding. ’’
Hilde Ingels is socioloog (KU Leuven) en werkte 6 jaar als pastor op de Universitaire Parochie. Als freelancejournalist schreef ze onder meer voor Tertio. Al ruim 20 jaar is ze verbonden aan de Arteveldehogeschool (Gent), opleidingen sociaal werk en journalistiek.