Homilieën van Mgr. Johan Bonny op 14 en 15 augustus | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Antwerpen

Bisdom Antwerpen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Bisdom Antwerpen
      Geschiedenis en situeringBeleidsploeg, administratie en beleidsdocumentenOfficiële berichtenIn memoriamEvenementen in het bisdom AntwerpenOnze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
      Contactgegevens Bisschop Johan Bonny
      Mgr. Johan Bonny, 22ste bisschop van AntwerpenCurriculum vitaeBisschopsleuze en wapenschildArchief van de brievenArchief van de homilieënArchief van tekstenArchief van videomateriaal
      Wegwijs in het bisdom Antwerpen
      Diocesane structuren in het bisdom AntwerpenVicariaat AntwerpenVicariaat KempenVicariaat diocesane dienstenVicariaat Onderwijs bisdom Antwerpen (VOBA)
      Parochies in centrum Antwerpen Bijbel Liturgie, catechese en catechumenaat Gezinspastoraal/ Aanspreekpunt Geloof en Homoseksualiteit Vorming/opleiding
      CCVHIGWOpleiding pastoraal handelenVormingskalender
      Bezinnend en liturgisch aanbod online Jongeren Communicatie
      RelevantKerk en LevenDigitale nieuwsbriefPersberichtenPrivacyverklaring
      Vacatures Theologisch en Pastoraal Centrum Kerkverlatingen
bron: Olivier Lins

Homilieën van Mgr. Johan Bonny op 14 en 15 augustus

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 15 augustus 2016 - 19:31
Afdrukken
Mgr. Johan Bonny ging voor in de vieringen van 14 en 15 augustus in de Antwerpse kathedraal. U vindt hierna de tekst van zijn homilieën.

Processie en Eucharistieviering - Zondag 14 augustus 2016 - 17 u

1 Kron. 15, 3-4.15-16 ; 16, 1-2 / 1 Kor. 15, 54-57 / Lc. 11, 27-28

Broeders en zusters,

Op maandag 26 juli werd in Frankrijk de 86-jarige priester Jacques Hamel vermoord.    Terwijl hij de eucharistie celebreerde in de parochiekerk van Saint-Etienne-du-Rouvray nabij Rouen werd hij koelbloedig afgemaakt door twee terroristen.  Ze beriepen zich voor hun afschuwelijke daad op de internationale terreurgroep Islamitische Staat.   Ongeveer een week voordien, op 14 juli, vielen in Nice 84 doden en meer dan 400 gewonden, toen een vrachtwagen op de feestende menigte inreed, eveneens in naam van de terreurbeweging IS.   Terwijl ik in Frankrijk op vakantie was, kon ik via het journaal de zware impact volgen van de moord op deze bejaarde priester. Zijn dood viel midden de Wereldjongerendagen die doorgingen te Krakau in Polen. Vele Franse journalisten waren voor de Wereldjongerendagen naar Krakau getrokken. Daar polsten ze de Franse bisschoppen en vooral de Franse jongeren naar hun reactie op deze gruwelijke moordpartij. 'Zijn jullie niet bang of moedeloos?' vroegen de journalisten. 'Neen', antwoordden ze, 'we vrezen wel nieuwe aanslagen, maar we laten ons de vreugde en de verbondenheid niet afnemen, die we hier samen ervaren, als jonge christenen uit landen en culturen van heel de wereld'.   Het Evangelie is een boodschap van vreugde en vertrouwen, zelfs en vooral in dagen van onzekerheid en twijfel. De navolging van Jezus is een weg met toekomst, zelfs en vooral voor jonge mensen en voor nieuwe generaties. Paus Franciscus heeft in zijn nog korte pontificaat al meerdere teksten geschreven. Twee van zijn belangrijkste teksten dragen de vreugde in hun titel: 'De vreugde van het Evangelie' en 'De vreugde van de liefde'.   Waarmee heeft de vreugde van het Evangelie en van het christelijke geloof dan te maken? Wij zijn als christen toch geen domme of naïeve personen. Laat mij drie bronnen van vreugde uit ons christelijk geloof naar voren halen.

Eerst en vooral het besef dat je als mens geliefd en geroepen bent door niemand minder dan God zelf.  De wereld is geen willekeurige loterij tegen de onbestemde achtergrond van een onpersoonlijk heelal. Er is wel degelijk een mysterie dat heel de wereld omgeeft en dat heel de geschiedenis draagt, en dat mysterie heet liefde. Het is de liefde die uitgaat van God en naar Hem terugkeert. Hoe klein of beperkt ook ons persoonlijk levensverhaal, in dit korte stukje van de geschiedenis dat onze levensjaren zijn, we zijn geborgen in zijn liefde.   Met zijn liefde tilt Hij ons hart uit boven de kortzichtigheid of kleinmoedigheid  waaraan wij zo gemakkelijk toegeven. Met zijn adem geeft Hij vleugels aan ons verlangen, aan onze roeping, aan onze inzet.  Met zijn licht geeft Hij perspectief aan ons denken en doen. Waar Gods liefde een kans krijgt, bloeien mensen open, groeien ze boven zichzelf uit. Waar Gods liefde wordt ontkend of ontkracht, verschrompelen mensen opnieuw tot een schaduw van zichzelf en een gevaar voor de ander. De liefde van God: ze is ons gegeven om mens te zijn in de breedste en de mooiste betekenis van het woord.

Waarmee heeft de vreugde van het Evangelie nog te maken? Ze heeft ook te maken met het geloof dat er altijd een weg van herstel en genezing mogelijk is, wanneer wijzelf of de anderen hebben gefaald. De mens is geroepen om te leven, en wie leeft, maakt fouten. We weten het allen uit ervaring: er kleeft aan ons eigen leven en dat van de anderen een nasleep van gebrekkigheid en tekorten. Wie ontgoocheld wil zijn over de wereld en over de mensheid, heeft daar alle reden toe. Wie alleen het slechte wil zien, kan daar zijn dagen mee vullen. En toch: er is een uitweg uit kwaad en zonde mogelijk, zowel voor onszelf als voor de wereld. De hele Bijbel gaat daarover: over hoe God mensen en zijn volk weer vrij maakt van kwaad en zonde, van onvrijheid en verdrukking, van ontrouw en onrechtvaardigheid, van wanhoop of uitzichtloosheid. Telkens zet God een nieuwe toegang tot het leven voor hen open.  Geen mens was zo ziek of zondig, of Jezus had voor hem of haar een woord en een gebaar van genezing. Wie Jezus had ontmoet, kon zijn weg met nieuwe vreugde voortzetten. Veel haat en geweld in deze wereld komen voort uit een slepend of wanhopig ongeloof in de mogelijkheid van verandering en vernieuwing. Een christen gelooft dat herstel en genezing wel degelijk mogelijk zijn, en dat zij zelfs het laatste woord zullen hebben, juist omdat God met en voor ons de weg van de vrijheid zal blijven openen.

Tenslotte heeft de vreugde van het Evangelie ook te maken met de nieuwe gemeenschap die Jezus is komen stichten. In Jezus, zo geloven we, zijn wij allen broers of zussen van elkaar.   In Hem zijn alle grenzen geopend tussen mensen van verschillende landen of volken, verschillende talen of culturen, verschillende intellectuele of maatschappelijke achtergronden, verschillende sociale of economische bedrijvigheden. Verschillen wij als gedoopten of als christenen dan niet meer van elkaar? Jawel, we verschillen heel sterk van elkaar.  En gelukkig maar.  Vele verschillen zijn waardevol voor de opbouw van de mensheid en van de kerkgemeenschap als geheel.   Alleen mogen deze verschillen in het ene Lichaam van Jezus Christus geen grens tussen mensen meer vormen, geen reden voor afstand of afzondering. In Jezus zijn we takken van een en dezelfde boom, ledematen van een en hetzelfde lichaam, leden van een en dezelfde familie. Gelukkige christenen die dat onder elkaar aan den lijve mogen ervaren, zoals de jongeren die deelnamen aan de Wereldjongerendagen in Krakau!   De vreugde van tot een nieuwe, grensoverschrijdende familie te behoren, waarin mensen daadwerkelijk de handen in elkaar slaan, als broers en zussen van elkaar: voor die vreugde kan en moet het christelijk geloof nieuwe wegen openen, zeker in onze dagen.

Broeders en zusters, we vieren vandaag het feest van de Tenhemelopneming van Maria. Tot Maria zei de engel 'Verheug u, gezegende, de Heer is met u' (Lc. 1,28).  En in haar Magnificat liet Maria een echo van deze vreugde horen: 'Mijn hart prijst hoog de Heer, van vreugde juicht mijn geest om God mijn verlosser' (Lc. 1,47).   Dat de vreugde van Maria ook onze vreugde mag worden, daarvoor bidden we vandaag.     

Amen.

+ Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen

alle foto's: Olivier Lins
Vorige Volgende

Pontificale Hoogmis, Maandag 15 augustus 2016, 10.30 u

Apok. 11, 19a ; 12, 1.3-6a.10ab / 1 Kor. 15, 20-27a / Lc. 1, 39-56

Broeders en zusters,

Ik was pas aangekomen in Frankrijk voor vakantie, toen het nieuws bekend  werd van de moord op de 86-jarige Franse priester Jacques Hamel. Op maandag 26 juli werd hij in de parochiekerk van Saint-Etienne-du-Rouvray nabij Rouen door twee terroristen koelbloedig afgemaakt, terwijl hij voorging in de eucharistieviering. De daders beriepen zich voor hun wrede daad op de internationale terreurgroep Islamitische Staat. Het was een bijna rituele moord. De priester moest knielen bij het altaar, gekleed met albe en stola, voor zij hem  met een mes het leven ontnamen. Het was de zoveelste aanslag in korte tijd, amper een week nadat in Nice 84 doden en meer dan 400 gewonden vielen, toen de chauffeur van een vrachtwagen op de menigte inreed, eveneens in naam van de terreurbeweging IS. De moord op de priester had een grote symbolische betekenis. Nu werd doelbewust een vertegenwoordiger van het christelijke geloof en van de katholieke Kerk getroffen. Heel Frankrijk was in shock. De aanslag op priester Jacques Hamel raakte een van de gevoeligste zenuwen van de Franse samenleving.

Wat trof mij in de dagen na de moord? Minstens drie beelden herinner ik mij van het Franse journaal. Vooreerst dat president François Hollande nog dezelfde dag van de moord naar Saint-Etienne-du-Rouvray trok om daar zijn absolute afkeuring en verontwaardiging uit te drukken, namens de Franse Republiek.   De moord op een priester raakt niet enkel de Kerk in het hart, ze raakt ook de Republiek in het hart.  'Tuer un prêtre, c'est profaner la République', zei hij: 'Een priester vermoorden, is de Republiek ontwijden'. De Republiek of de Staat moet de uitdrukking kunnen zijn, en de waarborg, van het respectvol samenleven onder burgers van verschillende godsdienstige en levensbeschouwelijke gezindten.  Het tweede beeld dat mij trof, waren het diepe verdriet en de oprechte woede van de burgemeester van Saint-Etienne-du-Rouvray,  Hubert Wulfranc,  verkozen op de lijst van de communistische partij.  Hij reageerde niet namens de parochie, maar namens heel de plaatselijke gemeenschap, namens alle mensen van goede wil. Als burgemeester verloor hij met de priester een prominente medestander in zijn inzet voor een meer solidaire en begripvolle samenleving.   Het derde beeld dat mij bijblijft, zijn de wederzijdse betuigingen van medeleven tussen christenen en moslims de dagen na de moordaanslag.   Katholieken gingen op vrijdag het gebed van de moslims bijwonen,  terwijl moslims op zondag de eucharistieviering van de katholieken gingen bijwonen.   Voor velen was het de eerste keer dat ze in de gebedsruimte of de gebedsdienst van de ander aanwezig waren.  Samen wilden ze uitdrukking geven aan hun overtuiging dat geloof nooit een vrijgeleide voor geweld kan zijn, juist omdat God geen God is van geweld of haat, maar een God van vrede en verbondenheid.

Aan wie wil ik vandaag mijn dank en die van de kerkgemeenschap betuigen? Vooreerst aan allen die instaan voor onze veiligheid. We moeten realistisch zijn: er dreigt inderdaad nog meer geweld. Op de fanatieke verbeeldingskracht van haat en vernieling staat geen grens. Zij kan op elk ogenblik en elke plaats toeslaan, zoals de laatste maanden hebben aangetoond, ook in ons land.  We hebben de laatste gewelddaad nog niet gezien. Daarom wil ik mijn en onze dank betuigen aan allen die vandaag in verhoogde staat van paraatheid zijn, extra werkuren kloppen en bijkomende risico's nemen:  medewerkers van bewakings- en beveiligingsbedrijven, de leden van onze lokale en federale politiediensten, de militairen die sinds maanden twee per twee strategische plaatsen bewaken, de inlichtingendiensten en het parket, de burgerlijke overheden en besturen die de bijkomende last van hun verantwoordelijkheid ernstig nemen. Velen hebben hun vakantie voor onze veiligheid overgeslagen of ingekort. Ze verdienen op deze feestdag een teken van onze dank en waardering.

Vervolgens wil ik mijn waardering uitdrukken voor allen die werken aan concrete netwerken van ontmoeting en waardering tussen de religieuze gemeenschappen van onze stad en provincie. Er is in Antwerpen geen straat, geen supermarkt, geen school, geen ziekenhuis, geen bouwonderneming, geen bank, geen zwembad, geen bestuursorgaan waarin geen burgers van verschillende religieuze gemeenschappen elkaar ontmoeten of met elkaar samenwerken. Voor zo’n samenleving kunnen afzondering of vervreemding geen enkel voordeel brengen. Integendeel. Onze samenleving heeft bruggenbouwers nodig, langs weerszijden van onze culturele en religieuze verschillen: mensen die werken aan verstandhouding en samenwerking, die liever verbinden dan verdelen, die liever in gesprek gaan dan zich in hun gelijk verschansen, die liever een deel zijn van de oplossing dan van het probleem. Wie de kaart van de verbinding trekt, heeft vandaag echter sterke zenuwen en stevige benen nodig. In tijden van geweld en spanning is het moeilijk stand houden tegenover cynische doemdenkers of populistische volksmenners. Daarom dank aan allen die, in het bijzonder vanuit de christelijke gemeenschap, blijven kiezen voor de weg van de dialoog en de samenwerking.

Tenslotte wil ik mijn overtuiging met u delen over de unieke betekenis van Jezus Christus voor het religieuze en maatschappelijke debat van vandaag. Niemand is en blijft de hoeksteen van het vertrouwen en de verbondenheid die we vandaag nodig hebben, als Hij.  Wie Jezus wil kennen, moet in het Evangelie twee draden in het oog houden: de draad van zijn persoonlijk getuigenis en de draad van zijn omgang met anderen. Jezus wist waartoe Hij gezonden was, en dat was niet weinig: om het ware gelaat van de Vader te laten zien en zijn wil te volbrengen,  om getuigenis af te leggen van de liefde van God,  om mensen te herstellen in hun waardigheid als kind van God.   Hij liet geen kans onbenut om die boodschap uit te dragen in woord en daad. Toen de weerstand tegen Hem groeide, bleef Hij trouw aan de weg van de geweldloosheid. Meer nog, Hij liet zichzelf veroordelen en kruisigen, liever dan terug te slaan.  Juist door die keuze werd Hij een mens van verbinding, de hoeksteen van een nieuw Verbond, de ziel van een nieuwe familie. Wij hebben vandaag niet minder Jezus, maar méér Jezus nodig. Hoe zou Hij antwoorden op het geweld en de dreigingen waarmee wij vandaag geconfronteerd worden? Hoeveel is zijn antwoord ons waard? Dank aan allen die deze vraag ernstig nemen en het kompas van hun persoonlijk engagement erop afstemmen.

Broeders en zusters, op deze feestdag van de Tenhemelopneming van Maria mogen we ons gebed voor onze wereld en onze samenleving toevertrouwen aan Maria, Koningin van de Vrede. Zij is al thuis in de haven waarheen ons schip nog onderweg is. Dat is vandaag onze vreugde en onze hoop.

Amen.

+ Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen

Gepubliceerd door

Bisdom Antwerpen

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
Tenhemelopneming van Maria
Liturgie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mediazondag  - Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen 2020 © William Iven via Pixabay
readmore

Kerkelijke media: verhalen die verbinden

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook