Moeizaam (weer) opstaan, rechtkomen of opkrabbelen. Veerkracht, moed en wilskracht tonen, vooral op moeilijke momenten. “Het geheim van het leven bestaat erin om zeven keer te vallen en acht keer op te staan zei ‘alchemist’ Paulo Coelho daarover ooit. Struikelen, wankelen en je rug rechten. Ook Confucius was daarvan doordrongen: “Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan”. Anders gezegd: als het geloof en vertrouwen goed zitten, kan je letterlijk je rug rechten, je voeten gebruiken en de wereld instappen. De COVID-19-pandemie schotelde ons wat dat betreft een beproeving van formaat voor. Een venijnig virus dat nu al bijna anderhalf jaar door onze samenleving raast, wisselt in kracht en ons dwingt om tijdelijk anders te leven, stelt onze mentale en fysieke veerkracht danig op de proef. Elk op onze manier worstelen we met de beperkingen, de afstand, het verlies en gemis. Ons gevoels- en geloofsleven laten zich nu eenmaal niet intomen door het anderhalvemeteren.
Johannes Wickert, De lepelsnijder, als onderdeel van het Cusanus-kwartet
Een verhaal van alle tijden
In moeilijke, beproevende tijden zijn lichtpuntjes dun gezaaid. Maar als u ze tegenkomt, grijp ze dan en doe u er uw voordeel mee. Een pleister of zo uw wil zachte balsem op de pandemiewonde, is het nieuwe boek van mgr. Johan Bonny. In Overeind komen met Petrus, het tweede deel van een drieluik, dompelt de bisschop ons dieper onder in het boek Handelingen en meer bepaald in de dramatiek van het gesprek tussen Petrus en de verlamde bedelaar bij de tempelpoort uit het Evangelie van Lucas. Het is een dankbaar vertrekpunt voor een close reading en fijnmazige analyse van het drama. In vijftien korte hoofdstukken zit de lezer vervolgens op de eerste rij en zoomt hij in op belangrijke verhaallijnen, ‘tekenen’ en betekenisvolle handelingen die verborgen zitten in de tekst. Woord na woord ontvouwt zich de diepere gelaagdheid, structuur en tijdloze dynamiek van het verhaal.
Vertellend geloven in fictief gesprek met de lepelsnijder
Overeind komen met Petrus charmeert, niet enkel door de inhoud en de oproep om overeind te komen uit de verlamdheid van de bedelaar en bij uitbreiding onze lethargie. Ook het gekozen vertelperspectief is een originele vondst. Voor zijn denkbeeldige dialoog doet mgr. Bonny een beroep op het innemende, volkse personage van de ongeletterde lepelsnijder. De bisschop ontleent hem aan Nicolaas Van Cusa, o.a. theoloog, humanist en (kerk)jurist die de lepelsnijder tijdens een denkbeeldige tocht naar Rome in het leven roept. Hij is de man van het ambacht, van het fijnere, geduldige handwerk en vormt als dusdanig de brug tussen de geleerde Bijbeltekst en de wereld waarin we nu leven. In de fictieve tweegesprekken die de bisschop met hem voert, snijdt hij rake vragen en onderwerpen aan: over de situatie van de Kerk vandaag, haar toekomst als gemeenschap en identiteit, over vrijmoedigheid, de afstand tussen God en mens, het controversiële van het verrijzenisgeloof, over hedendaagse tekenen en bekering. Niemand is immuun voor zijn ontwapenende en pientere blik. Meer nog: dankzij de lepelsnijder komt de vreugde bovendrijven, hervinden we onze veerkracht, geloof en vertrouwen in onszelf en komen we letterlijk weer ‘overeind’ na een moeizame periode. Van een ‘luctor et emergo’ gesproken!
Mgr. JOHAN BONNY, Overeind komen met Petrus, uitgeverij Halewijn, ISBN 978-90-8528-614-1, 192 p, €19,95.
Bestel hier uw exemplaar.