Op maandagavond 21 december overhandigde Scouts en Gidsen Vlaanderen het ‘Vredeslicht’ aan bisschop Johan Bonny. Om het dan via parochies, jeugdbewegingen en instellingen, zoals ziekenhuizen en wzc’s verder uit te dragen in Antwerpen en omgeving.
Het Vredeslicht werd in 1986 voor het eerst door een kind vanuit Wenen aangestoken in de Geboortekerk van Jezus Christus te Palestina, om vervolgens vanuit Bethlehem naar Oostenrijk te worden gebracht. Deze symbolische actie was meteen een groot succes en kende snel internationaal navolging, tot in de VS, Mexico, Argentinië, Zuid-Afrika en Japan. In 1996 werd het door scouts uit de Oostkantons voor het eerst overgebracht naar ons land.
Het ‘Peace Light’ werd een wereldwijde traditie binnen scouting met een warme boodschap die over levensbeschouwingen heen begrepen wordt, ook al is deze viering vanuit een specifieke religie opgezet. Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen nemen we deel aan dit zingevend ritueel: als actief pluralistische jeugdbeweging maken we - zonder een geloof of beleving op te dringen - plaats voor levensbeschouwing met kinderen en jongeren. Er is in die geest ruimte voor alle overtuigingen. Met het Vredeslicht dragen we als scouts en gidsen mede een symbool uit van vrede, dat vertrok vanuit gebied in voortdurend conflict. Dit ritueel heeft dan ook betekenis voor zowel gelovigen als ongelovigen als zichtbaar teken van brede solidariteit, in het bijzonder in deze donkere coronatijd. Zo kan dit licht tussen jonge mensen een inspiratie zijn tegen het duister in. Door de coronapandemie werd het licht per vliegtuig via Tel Aviv overgevlogen naar Oostenrijk om het van daaruit tegen 24 december een zo ruim mogelijke verspreiding te geven.
Vanuit Eupen kwam het licht maandag 21 december om 19:00 uur aan in Het Scoutshuis te Antwerpen. Daar gaf Wim Verschueren, verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen, het met een korte ceremonie door aan Mgr. Bonny als teken van licht, hoop en toekomst waarop scouting kinderen en jongeren uitzicht wil bieden. Het vuur werd, in kleine groepjes van telkens vier jongeren vanuit diverse spiritualiteit, gedragen naar de Kathedraal van de stad. Dat verliep met politiebegeleiding en uiteraard geheel coronaproof.
Het Licht van Bethlehem begint daarmee aan zijn verbindende tocht doorheen het bisdom Antwerpen. Op 3 januari 2021 wordt het verder uit handen gegeven aan alle geloofsgemeenschappen.