Maria-Lichtmis is de populaire naam voor het feest van de Opdracht van Christus in de Tempel. Het wordt op 2 februari gevierd, 39 dagen na Kerstmis. Aan het begin van de eucharistieviering van deze feestdag vindt een processie met gezegende kaarsen plaats. Het centrale thema is de openbaring van Christus als 'het Licht dat voor alle volkeren straalt'. Maria, de moeder van Jezus, is de draagster van dit goddelijke licht. Omdat de lichtprocessie tijdens de mis van die dag een eerbetoon is aan Maria, de Moeder Gods, kreeg het feest van 2 februari in het Nederlandse taalgebied de naam Maria-Lichtmis .
Veertig dagen na Kerstmis Maria Lichtmis herinnert de gelovigen aan het verhaal van de Opdracht des Heren zoals dat door de evangelist Lucas werd opgetekend. In het tweede hoofdstuk van zijn evangelie staat dat Jezus veertig dagen na zijn geboorte in de Tempel van Jeruzalem aan God werd opgedragen. Dat is de reden dat Maria Lichtmis op 2 februari gevierd wordt: 39 dagen na Kerstmis oftewel de 40ste dag na de kerstnacht.
Liturgie en muziek op Maria-Lichtmis in de Kathedraal Dit jaar valt het feest van Maria Lichtmis op een zondag. Daarom zal de Lichtmis met kaarsen en processie in de Kathedraal op zondag 2 februari 2025 om 10 u. worden gevierd in de middenbeuk van de kathedraal. Iedereen is welkom om een kaars te komen branden.
Ook valt Lichtmis deze keer samen met de muziekzondag in de Kathedraal. Hierdoor komt het concert in de reeks Kathedraalorgel op Zondag te vervallen. Maar om 16 u. is iedereen welkom in de kapelaanssacristie voor de Zondagsmuziek. Tijdens dit intieme kamermuziekconcert kun je luisteren naar muziek van o.a. de Estse componist Arvo Pärt (1935), een van de belangrijkste hedendaagse componisten van religieuze muziek. De uitvoerenden zijn violist Hans Van Kerckhoven en harpiste Karen Peeters.
Algemene info en achtergrondartikels Maria-Lichtmis