Op 23 september 2022 overleed Godelieve ‘Lieve’ Cooreman in Grembergen. Zij was van 1989 tot 2002 ‘verantwoordelijke’ voor Missio-Pauselijke Missiewerken binnen het bisdom Antwerpen. Dat zij als leek én vrouw een dergelijke verantwoordelijkheid toevertrouwd werd, was binnen bisdom Antwerpen een zeer vooruitstrevend signaal. Binnen die verantwoordelijkheid lanceerde zij jaarlijks in oktober de campagne voor ‘Missiezondag’ en onderhield ze de contacten met missionarissen op vakantie en met oud-missionarissen in de jaarlijkse organisatie van een ‘Missionarissendag’, afwisselend in één van de toenmalige 32 dekanaten van het bisdom. Lieve deed dit met grote gedrevenheid, een ongelooflijke inzet en een groot, warm ‘omarmend’ hart. Dat ‘omarmen’ was ook vaak letterlijk te nemen.
In de periode voor 1989 heeft ze jarenlang haar ‘roeping’ gevolgd en was zij missionaris in het straatarme Haïti. Ze heeft zich ook daar volledig ingezet om de lokale bevolking enige menswaardigheid te geven, door de grote nood proberen te lenigen. Haïti was een corrupt en politiek instabiel land. Kiezen voor de armen was een bewuste keuze, maar hield ook een hoog veiligheidsrisico in. In Haïti maakte zij kennis met pater Frank de Waele, Scheutist. In de jaren tachtig moest hij – omwille van zijn radicale keuze voor de armen – Haïti ontvluchten om aan het regime te ontsnappen. Verborgen in een autokoffer werd hij het land uitgesmokkeld en keerde vervolgens naar België terug. Enkele jaren later moest ook Lieve het land verlaten, ten gevolge van gezondheidsproblemen, waarvoor lokaal geen medicatie beschikbaar was. Ze was fel verzwakt, en haar herstel verliep erg moeizaam. Toen ze opnieuw op krachten was, bood ze zich aan voor een missionaire taak binnen het bisdom Antwerpen. Ze kreeg de mogelijkheid zich te vestigen in de ruime pastorij van Rumst, Sint-Pieter, waar Frank De Waele in 1988 pastoor geworden was.
Ook in Rumst getuigde zij van haar onvoorwaardelijke inzet en werd ze vriendelijk onthaald binnen de geloofsgemeenschap. Zij maakte haar naam waar: ‘Godelieve’, zij hield van God, en zij werd geliefd door God. In 2008 nam pater De Waele ontslag als pastoor van de beide Rumstse parochies. Hij vestigde zich in het provincialaat in Scheut (eerst in Sint-Pieters-Leeuw en later in Brussel). Lieve vestigde zich in Dendermonde in de buurt van haar familie. Maar haar gezondheid was fragiel. Ze werd met de liefdevolle aandacht van haar familie overgebracht naar het WZC Sint-Antonius te Grembergen (bij Dendermonde), haar geboortedorp, waar ze ook overleed. Haar geest had, o.a. onder druk van de traumatische ervaringen in Haïti, deze wereld al een hele poos verlaten. Haar geheugen verminderde sterk, gesprekken werden oppervlakkiger, en dementie greep diepgaand in haar leven in.
Op 1 oktober had de uitvaart plaats in de Sint-Margaritakerk in Grembergen. Haar familie, broer, zus, neven en nichten hadden een serene uitvaart voorbereid. De priester benadrukte in een mooie woorddienst haar verdienste met het Emmaüsverhaal – christenen zijn mensen onderweg, christenen zijn mensen van de Weg – en met de graankorrel, die zich helemaal geeft. Op de tonen van ‘An island in the sun’ (verwijzend naar Haïti), ‘La Vie en Rose’ (verwijzend naar haar optimisme en de warmte die ze uitstraalde) en ‘Only Love’ (verwijzend naar haar grote hart en haar liefde voor God en alle medemensen, vooral zij die in nood waren), werd die persoonlijke missie muzikaal kracht bijgezet. We namen afscheid van Lieve op 1 oktober, de dag waarop de kerk de heilige Theresia van Lisieux viert, de patrones van de missionarissen. Zo verwees Lieve zelfs over de dood heen naar de opdracht van de kerk van vandaag: een missionaire kerk met verhoogde aandacht voor zij die in nood verkeren.
Harry van Hooydonk
Teamlid Rupelkerk Sint-Franciscus