Met behulp van de metafoor van de schoen stellen deelnemers van een werkgroep zich voor vanuit het thema ‘In de naam van Jezus, gebruik je voeten’.
Doelstelling
Deelnamers aan groepen stellen een deel van hun levensverhaal voor aan de anderen als onderdeel van verbindende communicatie.
Doelgroep(en)
Deelnemers aan vergaderingen, werkgroepen, leesgroepen, geloofsgroepen, gespreksgroepen, jeugdgroepen.
Jongeren en volwassenen.
Minimum/maximum aantal deelnemers
Maximaal 15 personen omwille van de tijdsduur.
Context/activiteit waarin deze werkvorm kan toegepast worden
Een werkvorm om nieuwe groepen op te starten of nieuwe leden van een bestaande groep zich te laten voorstellen aan de anderen. Hij sluit aan bij het thema ‘In de naam van Jezus, gebruik je voeten’.
Voorziene tijdsduur
Maximaal 15 minuten. 1 minuut per deelnemer. De gespreksleider dient de tijd goed te bewaken.
Benodigd materiaal
Eventueel een foto of tekening van een schoen. Ook kan een schoen op tafel geplaatst worden.
Werkwijze
De gespreksleider licht de doelstelling voor van de activiteit. Daarbij kan hij gebruik maken van de foto, tekenening of schoen. Hij kan de metafoor van de schoen gebruiken als beeld voor de levensweg van elk van ons: het zetten van stappen op onze levensweg.
De gespreksleider situeert de activiteit binnen het thema ‘In de naam van Jezus, gebruik je voeten’. Hij kan het thema desgewenst toelichten (zie 1 c in de inspiratiemap): het rechtstaan uit verlamming, uit inertie, angst, onverschilligheid, …; het zetten van stappen op de levensweg, de geloofsweg in verbondenheid met anderen.
De gespreksleider geeft aan dat elke deelnemer zich in stilte voorbereidt op volgende vragen om zich gedurende één minuut voor te stellen aan de groep:
Waar liep je voor het eerst?
Waar loop je het meest?
Welke reis was voor jou het meest gedenkwaardig?
Mogelijke variatie op de werkvorm
Je kan deelnemers eventueel op voorhand vragen een schoen mee te brengen die iets vertelt over wie ze zijn.