Deze werkvorm is geïnspireerd door de vele heiligenbeelden. Diverse heiligen worden afgebeeld met een attribuut. Het boek Handelingen vertelt het verhaal van ‘paasmensen’: mensen die, meestal aarzelend en zoekend, geloven in het paasgebeuren en ‘in het licht van Pasen’ hun geloof in woord en daad tonen. Typische paasmensen uit het boek Handelingen zijn: Petrus, Paulus, … Vele van deze personages worden in de kunst afgebeeld met een attribuut dat deze persoon typeert. Zo wordt Petrus vaak afgebeeld met sleutels, Paulus met een boek, … . Maria Magdalena, de paasvrouw bij uitstek, wordt vaak afgebeeld met een ei: teken van het geloof in het nieuwe leven (de verrijzenis).
Korte omschrijving
In de paastijd dagen we elke gelovige uit om op basis van heiligenbeelden (“welk voorwerp heeft hij/zij vast?”) na te denken over de vraag: met welk attribuut kan ik vandaag tonen dat ik geloof in Jezus en het paasgebeuren en met welk attribuut zou ik andere (concrete en hedendaagse) paasmensen voorstellen?
Doelstelling
Het paasgeloof verdiepen en concretiseren door zichzelf en anderen te typeren aan de hand van een attribuut.
Doelgroep
Echtparen
Gezinnen
Religieuze gemeenschappen
Minimum/maximum aantal deelnemers
Minimum 2
Context/activiteit waarin deze werkvorm toegepast kan worden
Thuiscontext
Voorziene tijdsduur ?
Opdracht tijdens de vijftigdagentijd (variërend in tijdsduur), uitwisseling rond Pinksteren (1 uur)
Benodigd materiaal
niet van toepassing
Aangeboden ondersteuning
Bij wijze van voorbeeld worden enkele foto’s van Petrus, Paulus en Maria Magdalena (met attribuut) aangeboden.
Ook de gebedsmomenten van DE KRUK – week 3 (Bruno / Wortel) kunnen opnieuw herbekeken worden. Vicaris Bruno Aerts staat daar bij een beeld van Petrus (met sleutels).
Voorbereiding
niet van toepassing
Werkwijze
Elk gezinslid of elk lid van de gemeenschap krijgt in de Vijftigdagentijd de opdracht om:
een attribuut / voorwerp te zoeken dat bij hem / haar past en het paasgeloof symboliseert.
een attribuut / voorwerp te zoeken dat past bij minstens 1 ander gezinslid (eventueel kan men de namen van de gezins- of gemeenschapsleden op briefjes schrijven, waarna iedereen de naam van een ander trekt).
Bedoeling is dat het gaat om een reëel voorwerp.
Elke deelnemer wordt in de Vijftigdagentijd uitgedaagd om te zoeken of dit voorwerp (ook) voorkomt in het boek Handelingen en zo ja, waar? Hierbij kan men gebruik maken van www.rkbijbel.nl (inloggen met gratis account - zoeken op woorden).
Bij de bespreking (rond Pinksteren) worden alle voorwerpen bij elkaar gezet en de aanwezigen mogen raden welk voorwerp bij wie hoort en waarom.
Mogelijke variatie op de werkvorm
Het is ook mogelijk om hierbij te werken met selfies of foto’s en deze selfies of foto’s (van personen met een attribuut) een plaats te geven op een groot bord in het kerkgebouw (= paasmensen in beeld brengen …)