Ontstaan van de Dienst Zorg in het bisdom Antwerpen
In 2011 werd het opvangpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik opgericht. Bij dat opvangpunt kan iedereen die ernaar op zoek is terecht voor een melding, klacht, erkenning, een luisterend oor of een persoonlijk gesprek over dat thema. De opgedane ervaring gaf aanleiding tot de oprichting van een nieuwe taakgroep die medewerkers van het bisdom Antwerpen voortaan zou ondersteunen en beantwoordde aan een reële nood. In 2014 ging het Zorgteam van start onder leiding van diaken Leo Dierckx. Op basis van het Zorgteam-overleg en het Interdiocesaan overleg van de Zorgteams, ontstond in 2018 de ‘Conceptnota voor een zorgzaam en dynamisch medewerkersbeleid in het bisdom Antwerpen’. Daarin wordt sterk gepleit voor een onderscheid tussen een zorgzaam medewerkersbeleid enerzijds en psychosociale zorg voor medewerkers anderzijds. Zorgzaam medewerkersbeleid focust op hoe een medewerker (taakstelling, functionerings- opvolgingsgesprekken met medewerkers, opleiding en vorming,…) binnen de organisatie functioneert en wordt door de beleidsploeg ter harte genomen. De Dienst Zorg van haar kant focust op vragen van sociaal-juridische, psychosociale en spirituele aard. Hierna wordt duidelijk wat dat allemaal omvat. In 2020 nam Sybryn Leirs de fakkel over van Leo Dierckx. Zij zal, samen met de verschillende teams, de Dienst Zorg in de toekomst verder uitbouwen.
Structuur van de Dienst Zorg
1. Het Zorgteam:
De Dienst Zorg is er voor alle pastores die werkzaam (geweest) zijn in het bisdom Antwerpen en die nood hebben aan een vorm van zorg. Bijvoorbeeld bij stress, burn-out, psychosociale en sociaal- juridische problemen, net vóór de pensionering, bij het ouder worden, bij lichamelijke ziekte of psychische moeilijkheden, …
Het Zorgteam wordt gecoördineerd door de Dienstverantwoordelijke Zorg. De teamleden zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Het Zorgteam van het bisdom Antwerpen werkt samen met de Zorgteams van de andere Vlaamse bisdommen.In 2011 werd het opvangpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik opgericht. Bij dat opvangpunt kan iedereen die ernaar op zoek is terecht voor een melding, klacht, erkenning, een luisterend oor of een persoonlijk gesprek over dat thema. De opgedane ervaring gaf aanleiding tot de oprichting van een nieuwe taakgroep die medewerkers van het bisdom Antwerpen voortaan zou ondersteunen en beantwoordde aan een reële nood. In 2014 ging het Zorgteam van start onder leiding van diaken Leo Dierckx. Op basis van het Zorgteam-overleg en het Interdiocesaan overleg van de Zorgteams, ontstond in 2018 de ‘Conceptnota voor een zorgzaam en dynamisch medewerkersbeleid in het bisdom Antwerpen’. Daarin wordt sterk gepleit voor een onderscheid tussen een zorgzaam medewerkersbeleid enerzijds en psychosociale zorg voor medewerkers anderzijds. Zorgzaam medewerkersbeleid focust op hoe een medewerker (taakstelling, functionerings- opvolgingsgesprekken met medewerkers, opleiding en vorming,…) binnen de organisatie functioneert en wordt door de beleidsploeg ter harte genomen. De Dienst Zorg van haar kant focust op vragen van sociaal-juridische, psychosociale en spirituele aard. Hierna wordt duidelijk wat dat allemaal omvat. In 2020 nam Sybryn Leirs de fakkel over van Leo Dierckx. Zij zal, samen met de verschillende teams, de Dienst Zorg in de toekomst verder uitbouwen.
Aanbod:
Informatie en advies over sociale voorzieningen en tegemoetkomingen (financiële en sociale voordelen, thuiszorgdiensten, oplossingen als thuiszorg moeilijk of niet meer mogelijk is, …). Informatie, advies en ondersteuning bij financiële of juridische problemen (budgetbeheer, schuldhulpverlening). Doorverwijzing naar sociale diensten.
Eerste opvang bij psychosociale problemen: burn-out, depressieve klachten, verslavingsproblematiek,… Doorverwijzing naar een intensievere (psycho-) therapeutische begeleiding (psychologen, psychotherapeuten, …) met voeling voor het specifieke werkterrein. De bisschopsraad besliste te voorzien in een financiële tussenkomst voor 5 gesprekken met een maximum van 30 euro per gesprek bij een psycholoog of psychotherapeut.
Doorverwijzing naar gepaste ondersteuning zoals o.a. geestelijke begeleiding.
Leden van het Zorgteam:
- Sybryn Leirs (maatschappelijk werker – integratief psychotherapeut) – Dienstverantwoordelijke Zorg
- Leo Dierckx (diaken Bisdom Antwerpen) – verantwoordelijke ziekenbezoekers
- Anne-Mie Jonckheere (ziekenhuis- en gevangenispastor – systeem psychotherapeut) – lid Zorgteam
Bij wie kan je met je vragen terecht?
Sybryn Leirs
Maatschappelijk werker Integratief psychotherapeut
Dienstverantwoordelijke Zorg bisdom Antwerpen
Abdij van Nazareth Abdijlaan 9, 2960 Brecht
0495/43.31.82
2. Team supervisoren en coaches
In oktober 2017 heeft elke pastor een brief ontvangen waarin hem gevraagd wordt om elke vijf jaar een begeleidingstraject (supervisie, intervisie, coaching) te volgen. Dit traject omvat acht gesprekken (en kan op eigen vraag verlengd worden met nog eens acht gesprekken). De verwachting om dit traject te volgen is een beleidsbeslissing, maar aangezien deze gesprekken in volledige vertrouwelijkheid moeten kunnen plaatsvinden, is dit team mee opgenomen in de Dienst Zorg. Zorg, ondersteuning én vertrouwelijkheid staan hier voorop.
Het team wordt aangestuurd door Sybryn Leirs (Dienstverantwoordelijke Zorg) en Annemie Bruyland (Educatief Medewerker CCV). Zij kunnen voor deze trajecten een beroep doen op een uitgebreid team van bekwame supervisoren en coaches.
3. Team ziekenbezoekers
Dit team staat onder leiding van Leo Dierckx. In ons bisdom bestaat een mooie, jarenlange traditie om onze oudere en zieke pastores niet in de kou te laten staan. Indien nodig en gewenst, gaan onze ziekenbezoekers op pad om hen een bezoekje te brengen. Een telefoontje, een bezoek of een kaartje,… blijven tekenen van verbondenheid, ook in moeilijke(re) tijden.
Contactgegevens:
Leo Dierckx
03/322.84.78
4. Team vertrouwenspersonen (bemiddeling)
Conflictbemiddeling wordt een vierde luik binnen de Dienst Zorg en zal in de toekomst nog verder uitgebouwd worden.
Meer info?
Folder Dienst Zorg Bisdom Antwerpen