Voor het eerst in 400 jaar krijgt een hedendaags kunstwerk een tijdelijke plek in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Het gaat om ‘A matter of trust’ van gerenommeerd Italiaans kunstenaar Matteo Pugliese (°Milaan, 1969). Bisschop Johan Bonny onthulde het beeldhouwwerk tijdens een vernissage op donderdagavond 16 maart 2023 in aanwezigheid van de kerkraad, de schepen, priester Rik Hoet, de kunstenaar en Patrick Declerck van WM Gallery.
Pugliese staat bekend om zijn ‘Extra Moenia’, bronzen sculpturen die als het ware uit de muur lijken te komen. Voor het eerst in zijn ruim twintigjarige carrière toont de kunstenaar geen beeldhouwwerk dat vecht tegen de muur, maar zich net vol zelfvertrouwen overgeeft aan het lot. ‘A matter of trust’ symboliseert het vertrouwensspel waarbij een man zich achterwaarts, naakt en ontdaan, laat vallen in de armen van een (on)bekende, net zoals we onze hoop en ons vertrouwen leggen in de handen van God.
De sculptuur meet maar liefst 3 meter van kop tot teen, en is 2,5 meter breed. Met het voetstuk waarop het beeldhouwwerk steunt inbegrepen, komen we op een totaallengte van 3,7 meter. Het oeuvre van Pugliese is autobiografisch. Na een pijnlijke persoonlijke ervaring, besefte hij dat het moediger is om de wereld te vertrouwen dan zich ertegen te verzetten. ‘A matter of trust’ krijgt een tijdelijke, iconische plaats in de Mariakapel en past perfect binnen het Gesamtkunstwerk dat de Sint-Carolus Borromeuskerk is.
Het initiatief voor dit kunstproject komt van de kerkfabriek, op voorspraak van voorzitter van de kerkraad Olivier Lins en confrater en ereschepen Philip Heylen, die de kunstenaar Matteo Pugliese al langer kent. Samen met de andere leden van de kerkraad en pastoor Rik Hoet vonden zij al langer dat ook hedendaagse kunst een plaats verdient in de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk. De installatie verduidelijkt waarom de kerk geen museum is waar de tijd is blijven stilstaan, maar een actieve plek van geloofsbelijdenis, zowel gisteren, vandaag als morgen. Onlangs nog werkte de kerkfabriek samen met The Phoebus Foundation en het MOMU voor tijdelijke tentoonstellingen.
Na deze tijdelijke expo met volgende maand trouwens de start van het tijdelijke festival Barokke Influencers, stadfestival van traditie en vernieuwing, waarin de Sint-Carolus Borromeuskerk een centrale plaats bekleedt, zal de kerkraad verder investeren in dialoog en samenwerking met al wie (religieuze) kunst in zijn hart draagt. Pastoor Rik Hoet is alvast erg enthousiast: “Ik verheug me er nu al over dat "A Matter of Trust" bezoekers zal uitdagen na te denken over wat geloven in God en vertrouwen op Jezus in hun leven betekent”. Ook ereschepen Philip Heylen beaamt dat: “ Voor mij is het beeld een weergave van wat mensen voelen als ze een kerk binnenstappen en in het volste vertrouwen, in gebed en bezinning, alles op tafel leggen.”
Bisschop Bonny liet zich in zijn korte toespraak dan weer leiden door: "Ce n'est que l'impossible qui est intéressant." Een rode draad en gevoel dat hij vertaalde naar zijn beleving bij het gloednieuwe kunstwerk. "Als u mij vraagt wat ik van dit kunstwerk vind, moet ik bekennen dat ik u het antwoord schuldig moet blijven. Het beeld van de naakte man en vooral de afmetingen, hellingsgraad en de loodzware piédestal, fascineren zonder meer. In de Jezuïetische traditie van orde en regelmaat, is het knap dat uitgerekend een hedendaags kunstwerk zoals dat van Pugliese, in de Mariakapel van deze barokkerk een weliswaar tijdelijke stek krijgt. Het thema vertrouwen dat we erin terugvinden is allesbehalve eenvoudig en verkregen: daarover leren we meer in de kerktraditie, doorheen de liefde voor God en ons gebed tot Jezus."
Het beeldhouwwerk zal behalve in de Mariakapel ook in een kleine versie worden aangeboden in WM Gallery. De kunstenaar en de galerij schenken graag 10% van de opbrengst van de verkoop aan de Sint-Carolus Borromeuskerk, ter ondersteuning van haar werking.