Wat is liefde? Is er een leven voorbij de dood? Bestaat er een God en hoe kunnen we in hem een onwrikbaar vertrouwen behouden? Wat is het verband tussen wetenschap en religie en wat weten we over de symboliek van zonde, offer en verrijzenis? Bart Paepen analyseert deze thema’s in Screensaver, een nieuwe tiendelige reeks, zijn eerste creatieve worp sinds zijn aanstelling tot bisschoppelijk gedelegeerde voor Evangelisatie en Nieuwe Media bij bisdom Antwerpen.
De thema’s en inzichten mogen dan wel uit het Evangelie komen, de films en series die Bart Paepen behandelt en uitlicht zijn dat niet. Wat dacht u van Coco, The Crown, Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe, No country for old men of Iron Man? Vermoedde u het bestaan van de diepere tegenstelling tussen een Grieks versus een christelijk godsbeeld in Troy, Fall of a City of van geweld in de Bijbel in The power of the dog? In elke aflevering van ongeveer tien à twaalf minuten stelt Bart Paepen een film of thema centraal.
Originele insteek
Bart Paepen was al langer op zoek naar een originele insteek voor verkondiging die eigentijds, prikkelend en aansprekend is. “Als overtuigd film- en cultuurliefhebber probeer ik een brug te slaan tussen hoe we jongeren, volwassenen en al wie er nieuwsgierig naar is vandaag op een originele manier kunnen warm maken voor en de weg wijzen naar het Evangelie en zijn doorwrochte symboliek. Wie niet of minder kerkelijk geëngageerd is of zoals veel adolescenten en volwassenen in het post-coronatijdperk actief op zoek is naar zingeving, herkent allicht bepaalde universele thema’s, Bijbelse verhalen of namen, maar weet vaak niet meer hoe de vork precies in de steel zit. Met Screensaver wil ik daaraan iets veranderen en toevoegen. Die denkoefening kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling terecht toen ik van de bisschop en de bisschopsraad de opdracht kreeg om te werken aan een nieuwe audiovisuele reeks. De opgedane montage-ervaring tijdens de pandemie en voorbije reeksen kwam hierbij goed van pas en zorgden ervoor dat ik niet onbeslagen op het ijs kwam.”
Ook bisschop Johan Bonny is tevreden over het resultaat: “Toen ik Bart vroeg om werk te maken van nieuw materiaal over bv. de Zaligsprekingen of identiteit en roeping dat aanspreekt en beklijft, wist ik dat hij zijn passie voor liturgie en evangelisatie in een origineel en vooral eigentijds kleedje zou gieten. Het is een mooie, eerste reeks geworden die enkele universele waarden van de Kerk opnieuw op de kaart zet en hopelijk ook een ruim publiek, van jong tot oud, blijvend weet aan te spreken.”
Themakeuze en toepassingen voor catechese en onderwijs
De selectie voor de thema’s en films gebeurde organisch. Bart Paepen (her)bekeek de afgelopen maanden wat intenser nieuwe spraakmakende series zoals Don’t look up en rasechte klassiekers of populaire animatiefilms waarin hij consequent speurde naar Bijbelse thema’s en de Blijde Boodschap die hij in elke aflevering puntig toelicht. Vervolgens dook hij met Luc Coremans, verantwoordelijke evenementen van De Kathedraal, een poos in de studio, monteerden en schaafden ze stevig aan het audiovisueel materiaal dat zich overigens ook perfect leent voor toepassingen in catechese en de godsdienstlessen. Al kan de reeks evengoed ingezet worden om zinzoekers warm te maken voor de Rooms-Katholieke Kerk die zich momenteel in de continentale fase van de synode bevindt.
Overzicht titels Screensaver die in de eerste reeks aan bod komen
Reeks twee (NIEUW!)
Alle afleveringen zijn behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Engels. Een bewuste keuze, om het online programma nog breder inzetbaar te maken. Aan de tweede reeks wordt volop gewerkt. Ze bevat o.a. ook een aflevering die gewijd is aan het voor de Oscars genomineerde Close van Lukas Dhont. Eerder maakte Bart Paepen voor het bisdom al succesvolle reeksen zoals o.a. De Schatkamer, In de naam van Jezus, Sterke tijden en Kroongetuigen. U kan ze, net als de eerste playlist van Screensaver, (her)bekijken op ons diocesaan YouTube-kanaal. Bekijk hieronder ook de trailer over het nieuwe programma en de eerste aflevering van de tweede reeks die inzoomt op Close van Lukas Dhont.