Op 8 december 2015 ging in de katholieke Kerk over de hele wereld een buitengewoon Jubeljaar van start, dat door paus Franciscus in het teken van de barmhartigheid werd geplaatst. De verre wortels van een Jubel- of Heilig Jaar gaan terug tot een joodse traditie die beschreven wordt in het boek Leviticus uit het Oude Testament. Het vijfentwintigste hoofdstuk van dit boek verhaalt dat God via Mozes de Israëlieten de opdracht geeft om elk vijftigste jaar tot ‘jubeljaar’ uit te roepen.
Het eerste Heilig Jaar in de geschiedenis van de Rooms-katholieke Kerk vond allicht in 1300 plaats.
Het aanvankelijke opzet was om het Heilig Jaar om de honderd jaar te herhalen, maar sinds 1470 wordt het praktisch om de 25 jaar gehouden. Het laatste 'gewone' Heilig Jaar vond plaats in 2000, het eerstvolgende wordt in 2025 gevierd. Het Jubeljaar van de Barmhartigheid was daarom een 'buitengewoon’ Heilig Jaar.
Op 8 december 2015 ontsloot paus Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek in Rome de Heilige Deur die dichtgemetseld was sinds 6 januari 2001, de dag dat het vorige Heilig Jaar werd afgesloten.
“Maak open de poort der gerechtigheid, daarbinnen wil ik de Heer gaan danken. Dit is de poort van de Heer: laat ons erdoor naar binnen gaan om genade en vergeving te verkrijgen.” Met deze woorden opende bisschop Johan Bonny op 13 december 2015 plechtig de Heilige Deur van de Barmhartigheid van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. In zijn homilie stond de bisschop toen stil bij de Bijbelse betekenis van het openen van deuren, een hoopvol gebeuren dat aansluit bij de verwachting van het volk van God dat Hij met zijn barmhartigheid opnieuw en telkens opnieuw mag binnenkomen.
Sinds 13 december 2015 passeerden 37.820 mensen door de Heilige Deur, gemiddeld 105 personen per dag.
Onder hen mensen van parochies, bewegingen, religieuzen, bijzondere groepen zoals dak- en thuislozen, ouderen, kinderen, mensen met een beperking, en heel wat (toevallige) voorbijgangers. Zij werden ontvangen door een enthousiaste groep vrijwilligers, en vonden in de kathedraal ruimte voor stilte, bezinning, viering en gebed. Elke dag was ook een priester beschikbaar voor een gesprek en voor het sacrament van de verzoening.
Op zondag 13 november 2016 ging Mgr. Bonny in de kathedraal voor in de Hoogmis, ter afsluiting van het Jubeljaar van de Barmhartigheid in het bisdom Antwerpen. Bij de intredeprocessie sloot hij de Heilige Deur. In zijn homilie verwees de bisschop naar paus Franciscus, die aan het Jubeljaar een stem en een gezicht heeft gegeven. Met zijn onafgebroken pleidooi voor meer barmhartigheid heeft hij diepe snaren geraakt, zowel binnen als buiten de kerkgemeenschap.
Onbarmhartigheid maakt onze wereld ziek.
Maar er is een weg van genezing: de barmhartigheid waarover Jezus het heeft in het Evangelie. Bisschop Bonny deed een sterke oproep om de deuren van de barmhartigheid in ons leven niet opnieuw dicht te doen. Want gesloten deuren kunnen niet heilig zijn.
Alleen deuren die openstaan kunnen heilig zijn.
Heilig: omdat de Heilige Geest er opnieuw doorheen kan, met nieuwe lucht en nieuwe adem.