De veertigdagentijd betekent een doorstart voor het diocesane synodale proces na de coronahindernissen. Lees hier de oproep van diocesaan coördinator Geert De Cubber die ruim verspreid werd op 23 februari 2022
De weg tot nog toe...
Een diverse groep van een dertigtal mensen uit ons bisdom zijn ingegaan op de uitnodiging die bisschop Lode aan hen richtte om deel uit te maken van een diocesane werkgroep synodaal proces. Ze kwamen voor het eerst bijeen op zondagvoormiddag 17 oktober in het Sint-Baafshuis.
Samenstelling (de leden vertegenwoordigen soms meerdere 'velden'):
Gabrielle Christenhusz, Sigrid Ceulemans (pastoraal in de zorg); Eddy De Pauw (armenzorg); Joris Geldhof (KU Leuven, theologisch adviseur); zr Jeanine Roelandt, zr Ria Vanluchene, Pater Roy (religieuzen); Luk Thomas, Sammy Claeys, José Roelant (diakens); Tim Van Nieuwenhove, Sanne Vermeeren, Peter Biesbrouck (parochieassistenten); Chrétien Vermachelen, Jürgen Soetens, Tina Blommaert (onderwijs); Karel Thooft (Sint-Michielsbeweging Gent); Dieter Van Belle, Charlotte Braeckeveldt (stafmedewerkers); Jürgen François, Marc Verwaeren, Joris Polfliet (priesterraad); Iris Pauwels, Thomas Henderickx, Krista De Vos, Elfriede Maes, Christine Vandenabeele (vrijwilligers); Jonathan Beyaert (bedevaarten en onderwijs); Lieve Wouters (journalistiek - Kerknet); Peter Vande Vyvere (bisschopsraad); bisschop Lode; Geert De Cubber (diaken en coördinator); Peter Malfliet (verslag).
Diocesaan coördinator Geert De Cubber schetst de opdrachten van deze werkgroep:
- Verkenning van de betekenis en het belang van synodaal denken en werken: wat is het wel en wat is het niet?
- Kennismaking met het opzet van het synodaal proces, op basis van de informatie vanuit Rome en de bisschoppenconferentie.
- Adviezen formuleren voor de implementering van dit synodaal proces in ons bisdom.
- Uitwisseling van eigen ervaringen in verband synodaal werken: wat bevordert synodaliteit en wat belemmert synodaliteit? Wat zijn goede voorbeelden, wat zijn pijnpunten of valkuilen?
- Adviezen voorbereiden in verband met de versterking van de synodaliteit op het niveau van het bisdom, de dekenaten en de parochies.
- Met deze werkgroep wil de bisschop ook de oprichting, samenstelling en werking voorbereiden van een nieuwe pastorale raad.
Zoomen dan maar...
Corona gooide natuurlijk roet in het eten en dus moesten de twee volgende bijeenkomsten van de diocesane werkgroep digitaal verlopen: 22 november en 10 januari. Met 33 op een scherm is niet zo evident, maar toch lukte het om op 10 januari in groepjes ('breakoutrooms' in ZOOM-taal) intense gesprekken te hebben aan de hand van vragenlijsten die door KERKNET ontwikkeld zijn.
Uit het plenum van de vergadering van 10 januari:
De bedoeling van deze diocesane fase is niet in de eerste plaats dat we een mooi rapport afleveren, ook niet dat we nog maar eens onze mening kunnen ventileren. Wel dat we een Kerk worden waarin we allen samen op weg gaan en een Kerk die principieel open staat voor iedereen.
De vraag is dus veeleer of we wel naar iedereen luisteren en hoe dat kan.
‘We’ is daarbij niet alleen Rome/het bisdom/het grote instituut, maar alle mensen die Kerk vormen. Zijn we ook in de kleinste gemeenschappen bereid tot een fundamentele omschakeling van onze manier van werken en denken? Durven we comfortabele grenzen oversteken? De bisschop, die in zijn eerste visietekst synodaliteit als één van de pijlers van zijn beleid noemde, onderstreepte dat laatste:
Het is die ‘omschakeling’ die we allen moeten maken, waar we ook staan in de Kerk en hoe we ons ook verhouden tot haar.
En het vervolg...
Het voorbereidend groepje kwam samen op maandag 7 februari en bereidt een eenvoudig document voor dat iedereen toelaat om met enkele mensen in bestaande of nieuwe en occasionele samenstellingen in gesprek te gaan. Leidraad daarbij zijn de vragen die KERKNET ontwikkelde en uitgeeft in een kaartspel. Meer hierover binnenkort.
Doorstart
De veertigdagentijd waarin we in het bisdom ook verder nadenken over ons doopsel (zie: www.levenvanuitdedoop.be) is een goed moment voor een doorstart van zowel doopproject als synodaal proces.
De lente breekt dan ook zeker door...
Internationaal...
Het secretariaat van de synode in Rome liet op 7 februari in een persbericht weten dat 98% van alle bisschoppenconferenties in de wereld een coördinator of een coördinerende groep hebben aangesteld. "Het synodaal proces," aldus het persbericht, "wordt met enthousiasme verwelkomd in vele delen van de wereld." Bij de continenten die vervolgens vermeld worden, wordt merkwaardigerwijs Europa niet genoemd...
Het persbericht vermeldt ook het wantrouwen bij bepaalde delen van de clerus, maar ook bij sommige leken: 'gaat er wel iets mee gebeuren?' De uitdagingen die genoemd worden zijn onder andere: nood aan vorming, hoe jongeren betrekken en mensen in de marge, … en vooral: de hoop dat het proces doorloopt na 2023!
Meer info lees je op www.kerknet.be/thema/synodale-kerk