De vormseltocht is een symbolische tocht in een kerkgebouw die bedoeld is als een vorm van intergenerationele catechese. Jongeren en volwassenen ([groot]ouders en/of meter en/of peter) gaan met elkaar in gesprek over geloof en leven. Het vormsel is immers een ankerpunt in het leven van christenen. Het is de bevestiging van het doopsel. We kijken dus achterom naar het begin en naar de weg die we samen aflegden. Met de gave van de Geest worden we gezalfd om onze levenstocht verder te zetten. We kijken vooruit en vragen ons af hoe we verder kunnen groeien in geloof.
Per ankerpunt is een roll-up banner voorzien die inhoudelijk al duidelijk maakt waarover de halte gaat. Elke vormeling ontvangt een werkboekje met opdrachten. De vragen zijn gericht aan de vormeling, maar het is natuurlijk de bedoeling dat (groot)ouders, peter en/of meter en vormelingen er samen over praten. Volwassenen en vormelingen kunnen na een korte inleiding zelfstandig vertrekken bij één van de ankerpunten. De volgorde waarin de tocht wordt doorlopen is niet zo van belang. Alleen ankerplaats 7 is bedoeld als afsluiting.
De tocht kan op elk moment georganiseerd worden in het vormseltraject: op een namiddag bij de inschrijving, als catechesemoment voorafgaand of aansluitend bij de eucharistieviering, als vervanging van de traditionele ouderavond,…