De Sint-Gummarusbedevaart kent een lange traditie en is opgebouwd volgens een vaste structuur. De voorbereidingen in de Sint-Gummaruskerk starten ongeveer een week voor de feestdag van Sint-Gummarus die valt op 11 oktober. Deze voorbereidingen bestaan uit het uithalen van de reliekkoffer met de relieken van de heilige Gummarus uit een nis in het Sint-Gummarusaltaar. Vervolgens worden de relieken naar het koor van de kerk gebracht, waar ze in het zilveren reliekschrijn worden geplaatst.
Een paar dagen voor 11 oktober begint de bedevaartperiode. Dit gebeurt met een eucharistieviering ter ere van Sint-Gummarus op de zaterdag voor 11 oktober om 17 uur. Na de viering wordt het zilveren reliekschrijn met daarin de relieken van Sint-Gummarus op een feesttroon midden in de kerk gezet. Het zilveren reliekschrijn, dat samen met het draagstel iets meer dan 800 kilo weegt, wordt dan door 16 dragers van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus van het hoogkoor naar de feesttroon gedragen.
Met het hoogfeest van Sint-Gummarus op 11 oktober start ook de noveen van Sint-Gummarus. Tijdens deze noveen, die dus loopt van 11 oktober tot en met 19 oktober, is er de traditie van de bandoplegging met de mogelijkheid om de reliek van Gummarus te vereren. Dit ritueel heeft plaats in de vijfde kapel van de zijdelijke zijbeuk van de Sint-Gummaruskerk. Bedevaarders nemen deel aan dit ritueel om zodoende bescherming tegen breuken, echtbreuk, spier- en gewrichtspijnen te vragen of om genezing ervan te verkrijgen. Op het hoogfeest van Sint-Gummarus is er uiteraard ook een feestelijke eucharistieviering waarin de parochie- en stadspatroon in het bijzonder wordt herdacht.
De eigenlijke bedevaartdag heeft plaats op de zondag die valt na 10 oktober. De bedevaartdag is opgebouwd uit drie elementen. Allereerst is er om 10 u de bedevaartmis ter ere van de heilige Gummarus. Aansluitend hierop is er de traditionele Sint-Gummarusprocessie. Hierbij wordt het zilveren reliekschrijn door de straten van Lier gedragen door het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus. Het reliekschrijn wordt voorgegaan door verschillende groepen en verenigingen uit Lier en van buiten Lier. De bedevaartdag wordt in de namiddag afgesloten met Nederlandstalige vespers.
Het slot van de bedevaart bestaat uit het afzetten van het schrijn van Sint-Gummarus op de zondag na de bedevaartdag, dus de tweede zondag na 10 oktober. Het afzetten van het reliekschrijn heeft plaats tijden Gregoriaanse vespers. Het zilveren reliekschrijn wordt dan door het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus van de feesttroon in het midden van de kerk terug naar het hoogkoor gedragen. De volgende dag wordt de reliekkoffer met de relieken van Sint-Gummarus uit het reliekschrijn gehaald en terug voor een jaar in het Sint-Gummarusaltaar weggeborgen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.