De relieken van Sint-Gummarus rusten doorheen het jaar op de plaats waar ze dat al sinds het jaar 754 doen: op het Sint-Gummarusaltaar van de Lierse Sint-Gummaruskerk. Achter het tweeluik van dit altaar zit namelijk een nis verborgen waarin de reliekkoffer met het gebeente van Sint-Gummarus is weggeborgen. Voor de jaarlijkse Sint-Gummarusbedevaart worden de relieken uit dit altaar gehaald en in het zilveren reliekschrijn geplaatst. Dit reliekschrijn staat doorheen het jaar opgesteld in een toonkast op het hoogkoor van de kerk. Tijdens de Sint-Gummarusbedevaart wordt het reliekschrijn echter plechtig tot in het midden van de kerk gedragen waar het gedurende heel de bedevaartperiode op een feesttroon staat opgesteld. Op de bedevaartdag wordt het reliekschrijn tijdens de traditionele Sint-Gummarusprocessie door de stad gedragen.
Dit reliekschrijn dateert uit het jaar 1668 en werd vervaardigd door de Antwerpse zilversmid Wierick III Somers. Het schrijn bestaat uit een houten kern die rust op de rug van vier houten leeuwenfiguren die op de hoeken van een voetplaat zitten. De leeuwen houden het stadswapen van Lier tussen hun poten. Op de houten kern zijn vier platen van gedreven zilver bevestigd. Onderaan het reliekschrijn is er een gestileerde granaatappel bevestigd en bovenaan een verheven dekplaat waarlangs de reliekkoffer in en uit het schrijn kan genomen worden. Op de vier platen van gedreven zilver zijn afbeeldingen uit het leven van Gummarus of in verband met Gummarus uitgebeeld: het wonder van de boom, het wonder van de bron, het wonder van het kind, de ontmoeting van Gummarus en Rumoldus en de marteldood van priester Fredegerus in de Sint-Pieterskapel. Bovenop de dekplaat staat de ‘boom van Gummarus’. Dit is een reliekostensorium in de vorm van een boom. Deze boom dateert uit de jaren 1665-1666 en werd gemaakt door Johannes de Fallais, een Antwerpse zilversmid. De boom wordt geflankeerd door twee zilveren engelen die pas in de jaren 1784-1785 gemaakt werden door zilversmid Jean-Baptist Verberckt.
Het geheel van het reliekschrijn samen met het draagstel weegt iets meer dan achthonderd kilo. Dit gewicht wordt getorst door 16 leden van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus die al sinds 1904 de taak op zich nemen om het reliekschrijn van Sint-Gummarus rond te dragen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.