JAARTHEMA "BIDDEN MET ONZE VADER, BINNEN DE GROEIENDE PASTORALE EENHEID"
Nieuw werkjaar
Het nieuwe schooljaar is gestart, dit betekent ook dat er een nieuw kerkelijk werkjaar op gang komt. Het wordt in twee opzichten een bijzonder werkjaar. Aan de hand van het jaarthema ‘Bidden met het Onzevader’ zullen we een vernieuwde tekst van het Onzevader invoeren. En we zetten dit werkjaar de nodige stappen om de federatie Anzegem om te vormen tot de pastorale eenheid Vincentiusgemeenschap.
‘Bidden met het Onzevader’
Na jaren overwegen en overleggen ligt een vernieuwde tekst van het Onzevader vast. Het was een overleg tussen de Vlaamse en Nederlandse bisschoppen, die graag een gemeenschappelijk Onzevader hadden voor heel ons taalgebied. Deze vernieuwde tekst is gebaseerd op de beide teksten – Nederlandse en Vlaamse – van het Onzevader. De tekst wordt ingevoerd met de eerste zondag van de Advent, dit is 27 november 2016.
Omwille van deze vernieuwing willen we dit werkjaar ook de inhoud van het Onzevader onder de loep nemen. Het is wellicht het meest gebruikte gebed, dat velen kennen.
Het was het gebed dat Jezus aan zijn leerlingen leerde, toen ze hem vroegen hoe zij moesten bidden. Vandaar dat het telkens ons leven, onze verlangens en onze wensen naar God toe naar voor haalt, iets waar we weinig bij stil staan.
Regelmatig zullen we over die inhoud informeren. Nu reeds dit: het Onzevader is opgebouwd uit twee delen, een eerste deel waar we God prijzen en tweede deel waarin we God vragen met ons bezig te zijn. Hieronder reeds de hertaling:
Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van u is het koninkrijk en de kracht
en de heerlijkheid in eeuwigheid. Amen.
Het zal voor ons allen een hele tijd duren voor we gewoon zijn aan deze vernieuwde tekst. En we zullen niet mogen verwonderd zijn dat niet iedereen deze vernieuwde tekst vlug zal kennen.
Laten we proberen zowel inhoudelijk als vormelijk dit gebed tot het onze te maken, want de inhoud is belangrijker dan de vorm. Al heeft het gezamenlijk bidden met dezelfde tekst ook zijn kracht.
Vincentiusgemeenschap
Het zal ook wennen worden om deze naam ‘Vincentiusgemeenschap’ te gebruiken voor onze federatie Anzegem, daarom nemen we de twee volgende jaren 2017 en 2018 de tijd om de federatie om te vormen tot pastorale eenheid.
Binnenkort geven we een folder uit, die we bedelen in heel de gemeente om de Vincentiusgemeenschap voor te stellen. Je zult ontdekken dat er niet zoveel zal veranderen, wij behouden de werking die thans bestaat rond de verschillende ‘kerken’. We willen wel zoeken waar we beter kunnen samenwerken over de grenzen heen, en waarin we elkaar kunnen versterken, rond de vier gebruikelijke domeinen van het kerkelijk leven: VERKONDIGEN – DIENEN – VIEREN – SPREKEN.
Met VERKONDIGEN bedoelen we alles wat te maken heeft met catechese (doop-, school-, eerste communie-, vormsel-, verloofden- en volwassencatechese) en geloofsverdieping (leerhuis/bijbelgroep, gezinsgroepen, enz.).
Met DIENEN bedoelen we alles wat te maken heeft met ten dienste staan van mensen (buurtwerking, rouwbezoeken, ziekenbezoeken, broederlijk delen, de nieuwkomers, welzijnszorg, enz.)
Met VIEREN bedoelen we alles wat te maken heeft met het vieren van de sacramenten (doop, eucharistie, vormsel, biecht, huwelijk, wijding, ziekenzalving).
Met SPREKEN bedoelen we alles wat te maken heeft met communicatie (Parochieblad, folders, brieven aan…).
We zoeken voor elk van deze domeinen zoals elk jaar nieuwe medewerkers.
In het kader van dit alles zoeken we nog naar een logo voor onze Vincentiusgemeenschap. Mensen die iets willen ontwerpen mogen dit doen.
Nog eens vermelden dat we deze naam gekozen hebben vanuit dankbaarheid aan de zusters van Sint-Vincentius à Paulo te Anzegem, die op heel wat vlakken van onze huidige parochie via school en pastoraal werk jarenlang te dienste hebben gestaan van onze kerkgemeenschappen.
Hierover komt later nog meer.
Priester Jan
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.