De St.‐Theresiakerk van de Heirweg krijgt een ruimere bestemming | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Vincentiusgemeenschap Anzegem

Vincentiusgemeenschap Anzegem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • WIJ VIEREN
      EucharistievieringenSacramentenCommunie aan huisOpen kerkenKorenLectorenMisdienaars
      WIJ HEBBEN EEN HART VOOR
      KaribuRouwgroepIlo Ilo VichteZiekenWelzijnszorgBroederlijk Delen
      WIJ HOUDEN JE OP DE HOOGTE WIJ MAKEN KENNIS MET ONS PASTORAAL TEAM WIJ ZIJN TE BEREIKEN WIJ ZETTEN IN OP JONGEREN...
      VIN JE

De St.‐Theresiakerk van de Heirweg krijgt een ruimere bestemming

icon-icon-blog
Gepubliceerd op dinsdag 18 oktober 2016 - 23:24
Afdrukken

Reeds geruime tijd wordt binnen de Kerkfabriek nagedacht over de eventuele herbestemming van onze parochiekerk. Hiermee zijn wij absoluut geen unicum binnen Vlaanderen. In deze moeilijke economische tijden is het evident dat nagedacht wordt over een energiezuinig beleid en duurzaamheid. Ook ons kerkbestuur en het gemeentebestuur maakten uiteraard die oefening.

Tal van voorafgaande consulterende acties werden gevoerd, o.a. een druk bijgewoonde vergadering van de parochiegemeenschap (15‐4‐2013), waarbij heel duidelijk gevraagd werd naar een ruimer gebruik van dit vrij recent en waardevol gebouw. Het verenigingsleven en de school waren uiterst geïnteresseerd want ‘het Klokske’ begon een duidelijk verouderingsproces te vertonen.

Leiedal, die optrad als moderator bij de diverse vergaderingen, nam alle bemerkingen op in de opmaak van een masterplan voor de Heirweg.

Intussen had de gemeente zich ingeschreven in het Provinciaal Kennisplatform Parochiekerken en in een Europees PDPO‐programma voor plattelandsontwikkeling.

Het architectenbureau De Smet‐Vermeulen werd aangesteld om de mogelijkheden te onderzoeken en een ontwerp “herbestemming” uit te werken.

Op 14‐2‐2014 werden alle stakeholders (pastoor, diaken, kerkfabriek, lokaal verenigingsleven, ouderraad, schoolbestuur, parochiale werkgroepen, kerkmedewerkers) nogmaals gehoord. Leiedal was opnieuw de moderator van dienst.

Op 20 mei 2015 stelde De Smet‐Vermeulen zijn eindontwerp voor.

Opnieuw werd tot de conclusie gekomen dat de opdeling van de kerk in een liturgisch en een profaan gedeelte meer dan een denkoefening waard was.

Architect Jo Janssens kreeg de opdracht hierover mogelijkheden te onderzoeken en voorlopige plannen op te maken.

Uiteraard moeten hierbij een aantal basisprincipes gerespecteerd worden:

‐ het religieus gedeelte (koor) dient voor de liturgie bewaard en opgewaardeerd want wij zijn niet vergeten welke inspanningen 80 jaar geleden geleverd werden voor een eigen gebedsruimte.

‐ de glasramen van het schip worden verwerkt in het koor. De rosas met de afbeelding van de H. Thérésia wordt in de nieuwe scheidingswand zodanig geïntegreerd dat ze op volledige natuurlijke wijze belicht wordt. Het tabernakel krijgt een centrale plaats in het koor.

‐ de scheidingsmuur tussen het liturgisch en het profaan gedeelte moet voldoende geïsoleerd worden om interferentie tussen activiteiten te voorkomen.

‐ het profaan gedeelte wordt prioritair voorbehouden voor de plaatselijke verenigingen en de school.

“De herbestemming van de St.-Thérésiakerk kan de sleutel vormen tot de herorganisatie van de dorpskern en de opwaardering van de omliggende gemeenschapsfuncties. Door de unieke architectuur en de inplanting van het gebouw kan een project ontstaan met een boeiende historische gelaagdheid en een flexibele interactie tussen de verschillende sociale functies” (tv De Smet-Vermeulen‐noArchitecten).

 

Thans werd de bouwaanvraag ingediend bij het gemeentebestuur en werden diverse subsidiëringskanalen (Europese programma’s, nl. PDPO III voor plattelandsontwikkeling, provinciebestuur en gemeentebestuur) onderzocht.

Op 19 juli 2016 kregen wij het bericht dat het project door het Provinciaal Managementcomité PDPO III werd goedgekeurd voor een totale projectkost van 489.357,94 EUR, een steunpercentage van 30% of een totaal steunbedrag van 146.807,38 EUR.

Indien alles nu vlekkeloos verloopt, hopen wij na de komende winter met de werken te starten.

De scheidingswand komt er ter hoogte van de eerste grote boog aan de preekstoel en in de twee gaanderijen aan de zijkanten.

De deur kant school blijft behouden. Ook de huidige hoofdingang van de kerk aan de Vichtsesteenweg blijft intact. Langs deze weg kunnen derden gebruik maken van de nieuwe functies in het schip van het kerkgebouw. Het plein voor de kerk behoudt zo zijn betekenis van publiek toegangsplein. De toren vormt een eigen entiteit als landmark en klok voor het volledige dorp.

Om flexibel gebruik van het profane deel van het kerkgebouw mogelijk te maken, wordt een keuken voorzien in de nu niet meer gebruikte doopkapel. Op deze manier blijft de volledige middenbeuk vrij voor gebruik als eetzaal voor de school en ontmoetingsruimte voor onze gemeenschap.

Het doksaal wordt in een tweede fase uitgebreid over het hele profane gedeelte zodat er een tweede verdieping ontstaat die de school wil inrichten als bewegingslokaal of polyvalente ruimte.

De toevoeging van sanitair gebeurt in de gaanderij aan de kant van ’t Klokske. Eén toilet zal enkel toegankelijk zijn voor de bezoekers van de kerk via de nieuwe inkom van de kerk.

De toegang tot de verkleinde kerk verhuist naar de transeptgevel. Het terrein hier rechtover kan, na afbraak van ’t Klokske, herontwikkeld worden tot een intiem kerkpark/plein.

Het altaar wordt terug in het grote, goudkleurige koor geplaatst.

De nieuwe schikking biedt een goede zitplaats aan 156 personen (ongeveer evenveel als de opstelling die we nu kennen).

Achter het altaar wordt een lichtjes afgescheiden doopkapel gecreëerd. De gouden schakeringen en de feeërieke decoraties geven een geschikte sfeer voor zo’n intieme vieringen.

De nieuwe vloer op gelijke hoogte met het doksaal wordt gedragen door een losstaande structuur.

Uiteraard zal ons kerkgebouw een tijdje niet beschikbaar zijn. De kloosterkapel in Anzegem en de kerk van Vichte kunnen hier soelaas bieden. Wij hopen dat u hiervoor het nodige begrip kunt opbrengen.

Na de uitvoering van de werken zal in elk geval de gevaarlijke oversteek van de Vichtsesteenweg voor onze schoolkinderen voorgoed van de baan zijn en zullen de verenigingen over een volwaardige vergaderruimte kunnen beschikken.

 

Marleen Titeca-Decraene

Gepubliceerd door

Vincentiusgemeenschap Anzegem

Meer

Blog

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook