Kleurrijk jaar: Breken en delen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Graag samen

Graag samen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? De visie achter 'Graag samen' Groeien naar een inclusieve gemeenschap voor jong een oud Weetjes en praktische tips voor intergenerationele activiteiten Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen voor thuis Manna ~ Het Oude Testament hertaald voor kinderen Mosterdzaadjes ~ Kinderen proeven thuis van Bijbelverhalen Impulsen voor huisliturgie met kinderen Samen op tocht Samen aan tafel bij doopsel, eerste communie, vormsel, jubileum Intergenerationele huwelijksvoorbereiding en relatieverdieping Samen groeien naar een nieuw begin – een reeks over vergeving Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen 'Graag samen' financieel steunen Naar IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen
Zelfgebakken brood © Pixabay

Kleurrijk jaar: Breken en delen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 8 december 2019 - 18:35
Afdrukken

‘Breken en delen’ is een centraal thema in de eerste communievoorbereiding. We gaan voor het eerst met Jezus aan tafel. Breken en delen heeft zowel een letterlijke als een symbolische betekenis. Ontdek het met deze impuls!

blauw-huis-hp.jpg

Blauw impulshuis © IDGP vzw

Zomaar een dag

rood-huis-hp.jpg

rood impulshuis © IDGP vzw

Bij ons thuis

oranje-huis-hp.jpg

Oranje impulshuis © IDGP vzw
Rondom ons

wit-huis-hp.jpg

Wit huis © Hilde Pex
Terug naar het overzicht:
Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

Zomaar een dag

Onze papa komt thuis met een doos vol chocolaatjes. Gekregen op het werk. Drie hoofden draaien zich meteen in zijn richting.

“Breken en delen”, roept Rune, “dat moet van de pastoor!”

“Dat zal wel…” zegt papa. “Mag ik dan vanavond ook alle groenten die jullie niet lusten, breken en delen?”

Het thema ‘breken en delen’ gaat bij ons al een tijd mee. Alle drie de kinderen volgden de eerste communievoorbereiding waarin dit het centrale thema was. Onze opportunistjes passen het ook selectief toe. Lekkers moeten worden gedeeld. Tenminste, als je zelf niet de eigenaar van dat lekkers bent. Het leidt tot hele discussies: moet je een snoepzak van een verjaardagsfeestje delen? Moet je een traktatie delen die je kreeg bij de sportclub? Breken en delen, we breken er soms ons hoofd over!

Meestal proberen we het wat open te trekken.

De priester zei het zo: “De rijkdom van een mens is niet wat hij heeft verzameld of heeft verwezenlijkt, maar wel wat hij heeft gegeven.” We leren het onszelf en de kinderen al doende.

Onze douche wordt gedeeld met de buren die aan het verbouwen zijn. We geven wat spulletjes aan een vriend die opnieuw moet beginnen na een echtscheiding. We brengen een overschot van courgetten en pompoenen naar de voedselbank.
Eigenlijk loopt dit vrij spontaan.

Moeilijker wordt het wanneer we met onze kinderen praten over hoe we naar onszelf en andere mensen kijken. Wat weegt er door in de appreciatie van onszelf en anderen? Voelen we ons ‘goed genoeg’ zonder het laatste type smartphone, zonder verre reizen, zonder schitterende punten op school, zonder grote werkcarrière, zonder maatje 36? Beoordelen we anderen op basis van de hoeveelheid zakgeld die ze krijgen, het type job of woonst?

We lopen er in ons gezin allemaal tegen aan maar we proberen er elkaar gevoelig voor te maken. Jouw klasgenoot speelt geen Fortnite maar deelt wel zijn cursus als jij ziek bent. Onze zus ploetert met rekenen maar deelt wel met iedereen haar creativiteit. Onze mama heeft geen voltijdse job maar deelt wel haar tijd met velen. Onze buur loopt er een beetje vreemd gekleed bij maar deelt wel zijn glimlach met wie hij ontmoet. Wat een rijkdom!

Breken en delen, het zijn maar drie woordjes, maar je hebt er een heel leven voor nodig om het te ontdekken!

Sylvie

Bij ons thuis

Tijdens de laatste maaltijd die Jezus met zijn leerlingen had, brak hij het brood en deelde het uit aan zijn leerlingen. Dit gebaar werd door de eerste christenen overgenomen.

We bakken samen breekbrood met honing als verwijzing naar het goede, en zout als verwijzing naar het verbond tussen God en mensen. Zo leren we om het goede met anderen te delen en weten en voelen we dat we daarin een stukje God onder de mensen mogen zijn.

Recept

Ingrediënten:
250 g bloem
5 eetlepels honing
5 eetlepels olijfolie
grof zeezout

Bereiding:
Meng de bloem met de honing en de olijfolie tot een glad deeg. Rol het deeg uit en leg het op een ingevette plaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrooi met grof zeezout. Bak het breekbrood 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.

Bron van het recept: Brugge T. en Vos G., Hemelse spijzen, Lannoo/Ten Have, 2004, p. 81.

Terwijl het brood in de oven zit, kan je een spelletje doen over wat je zoal met anderen kan delen.
Je kunt zelf een aantal dingen zoeken, maar je kunt ook kaartjes gebruiken met voorbeelden. Het woord dat op het kaartje staat, teken je met je vinger op de rug van de andere. Hij of zij probeert dan te raden wat er getekend wordt.
Als het woord te moeilijk is, mag je het ook op een blad tekenen of uitbeelden.
Voorbeelden: voedsel, een huis, een tuin, speelgoed, liefde, glimlach, de natuur, aandacht, stilte, gezelligheid, verdriet, tijd,

Wanneer het brood klaar is, kan je het brood verdelen in stukjes. Bij elk stukje mag iemand een concreet voorbeeld geven van wat hij of zij de komende tijd wil delen.

Rondom ons

Delen in je buurt kan op vaak op een eenvoudige manier. Het begint bij een praatje over de heg waarbij je luistert naar wat de ander nodig heeft.

Sommige gemeenten voorzien stickers die je op je brievenbus kunt plakken met symbolen van wat je aan anderen wilt uitlenen zoals een barbecue, boormachine, verlengkabel, fietspomp, boeken, krant, ladder, wok, naaimachine, reiskoffer, enzovoort.

Met een buurtcomité kan je ook stickers maken voor niet-materiële dingen:

  • een oor (hier woont een luisterend oor)
  • een kopje koffie of een aperitiefje (welkom voor een babbel en een drankje)
  • een wegwijzer (ik maak je wegwijs in deze buurt)
  • een reiskoffer (ik zorg voor jouw post, huisdieren of planten als je weg bent)
  • een schop (ik ruim sneeuw voor jouw oprit)
  • enzovoort.

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Spiritualiteit
Gezin
Communie & Vormsel
Artikel
breken en delen; eerste communie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Impulsenmozaïek voor een kleurrijk jaar © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

icon-icon-artikel
Kijktafel op een eerstecommuniefeest © Sylvie De Ruyck
readmore

Eerste communie: ontdek onze suggesties voor feestelijk samenzijn

icon-icon-artikel
Cover van 'Wat een geluk' © VBG
readmore

Wat een geluk als je samen kunt toeleven naar de eerste communie

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook