Bij ons thuis
Elk gezin heeft zijn symbolen. Kijk maar eens op de kamers van de kinderen. Wat beschouwen ze als rommel en wat mag er zeker niet weg? Meestal zijn het eenvoudige dingen. Een leuke paperclip van een vriendin, een armbandje van een kazou-kamp, een zelfgemaakt cadeau van een boezemvriend. Het zegt veel over wat ze belangrijk vinden. Ook mama’s en papa’s hebben symbolen in huis: foto’s van belangrijke momenten, een doopkaars, een gedicht aan de muur.
Met symbolen maken we elkaar gevoelig voor een diepere werkelijkheid.
Symbolen in huis leren kinderen dat er meer is dan wat je kunt zien en wat je kunt kopen. Ze stimuleren bij kinderen ook een basisgevoeligheid voor het religieuze.
Vaak stellen we ook symboolhandelingen: een kruisje geven voor het slapengaan, een vast zinnetje zeggen wanneer iemand vertrekt, kaarsjes uitblazen bij een verjaardag, …
Tijd om hiermee aan de slag te gaan!
Elk gezinslid mag een ‘top secret doos’ maken. Hierin stop je drie voorwerpen die iets speciaals voor jou betekenen: iets waar je blij van wordt, of iets dat jou aan iemand doet denken van wie je houdt, iets waar je van droomt, of iets wat ze nog niet van jou weten. Dat maakt het des te spannender! Je kan ook een gezamenlijke ‘gezins top secret koffer’ maken. Ieder stopt er zijn drie voorwerpen in.
Op een vooraf afgesproken ‘top secret avond’ worden alle dozen of wordt de koffer geopend. Elk gezinslid mag om beurten zijn of haar drie voorwerpen op een tafeltje zetten. Verklap niet meteen wat de voorwerpen voor jou betekenen. Het is de bedoeling dat de anderen eerst raden waarom je deze voorwerpen gekozen hebt. Nadien mag je toelichting geven bij je eigen voorwerpen.
Je zal versteld staan in welke mate symbolen een wereld vol diepere betekenissen openen, ook bij kinderen.
Wie liever niets over zijn symbool kwijt wil, maar het gewoon wil laten ‘zien’, mag dat ook. Anderen kunnen dan genieten van de verhalen die het symbool in stilte vertelt.
Ben je benieuwd naar de koffer of ‘top secret doos’ van jouw geloofsgemeenschap? Catechisten en vormelingen kunnen samen op zoek gaan naar symbolen die in een vormsel-secret-doos passen. Zo zijn er voorwerpen die verwijzen naar de symboolhandelingen die aan bod komen in de vormselviering: handen in klei (handoplegging), olie (zalving), vuur (de gave van de Heilige Geest). Daarnaast zijn er ook heel wat symbolen denkbaar die iets zeggen over de vormselvoorbereiding.
Bijvoorbeeld:
- een ketting als symbool voor samenhorigheid
- een gebedssteen als symbool voor het samen bidden
- een natuurelement als symbool voor een Godsontmoeting
- een brood als symbool voor een opgenomen engagement t.v.v. de plaatselijke voedselbank
- een sleutel als symbool voor het openen van een nieuwe wereld of een nieuw verhaal
- een hart als symbool voor vriendschap
- enzovoort.
Deze vormselsymbolenkoffer kan ook een mooie, zichtbare plaats krijgen in de vormselviering.