Lichtmis vieren in 2025 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Graag samen

Graag samen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? De visie achter 'Graag samen' Groeien naar een inclusieve gemeenschap voor jong een oud Weetjes en praktische tips voor intergenerationele activiteiten Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen voor thuis Manna ~ Het Oude Testament hertaald voor kinderen Mosterdzaadjes ~ Kinderen proeven thuis van Bijbelverhalen Impulsen voor huisliturgie met kinderen Samen op tocht Samen aan tafel bij doopsel, eerste communie, vormsel, jubileum Intergenerationele huwelijksvoorbereiding en relatieverdieping Samen groeien naar een nieuw begin – een reeks over vergeving Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen 'Graag samen' financieel steunen Naar IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen

Lichtmis vieren in 2025

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 6 januari 2025 - 13:25
Afdrukken
‘Op zoek naar het Lichteiland’ – een Lichtmis-luisterwandeling voor gezinnen en parochies.

Heb je het al gezien? Het daglicht rekt en strekt zich, en de donkere nacht deinst terug.
Heb je het al gehoord? Hier en daar zingt een vroege vogel alsof het al lente is.
Heb je het al gevoeld, hoe het licht steeds sterker wordt?

 

Wil je het licht graag nog meer voelen, samen met je gezin?

 

Ga dan mee op stap met Maria, Jozef, Simeon en Hanna!
Luister naar hun verhalen en duik in spannende opdrachten.
Zal jouw gezin het Lichteiland ontdekken?

Lichtmis-luisterwandeling
voor gezinnen

lichteiland-pexels.png

Lichteiland © Pexels video

 

Parochies en het 'Lichteiland'

 

LICHTMIS-LUISTERWANDELING VOOR GEZINNEN

Deze versie van de Lichtmis-luisterwandeling is bedoeld voor gezinnen die er niet in het kader van een parochie-activiteit aan deelnemen, maar die er op eigen initiatief een gezinsactiviteit van maken.

Lichtmis-gustavo-string-pexels.png

Wandeling © Gustavo String, via Pexels video

Je kunt de Lichtmis-luisterwandeling doen in je eigen buurt. Stippel een leuke wandeling van ongeveer een half uurtje uit die begint en eindigt aan jouw huis. Idealiter loopt jouw wandeling een beetje langs een stukje groen (met halverwege een verkeersveilig plekje voor een spel), en een beetje langs huizen.

Download de digitale tochtkaart en trek erop uit als echte lichtzoekers.
Onderweg stop je vier keer en maak je via een audiofragment kennis met Jozef, Maria, Hanna en zelfs … de duistere koning Herodes. Om de audiofragmenten te beluisteren, klik je op de QR-code of op de afbeelding. Als je de tochtkaart hebt afgedrukt, kun je de QR-code ook scannen.
De vijfde ontmoeting met Simeon gebeurt … wanneer je terug thuis bent.

Na elke ontmoeting krijg je een opdracht. Kunnen jullie die goed vervullen? Dan krijg je een stukje van een zin. Nu ja, krijgen … eigenlijk moet je nog wat puzzelen!
Met al die woorden kun je de zin volledig maken. Als je die zin naar lichtmisvieren@gmail.com mailt, dan krijg je een mail met daarin knutsel-, bak-, lees- en andere Lichtmis-ideetjes voor thuis.

De opdrachten en raadsels zijn op maat van kinderen tot 10 jaar, maar iedereen kan meegenieten!

Wat heb je nodig?

  • een mooie babypop in een warm dekentje
  • een sjaal die kan dienst doen als blinddoek
  • een zak om takjes en andere schatten in te verzamelen
  • een smartphone of tablet met internetverbinding
  • de digitale tochtkaart 
    (Wanneer je geen smartphone of tablet met internetverbinding ter beschikking hebt: het tochtboekje waarin ook de teksten van de vijf luisterfragmenten opgenomen zijn, zodat iemand van het gezin ze tijdens de wandeling kan voorlezen.)
  • Voordat je vertrekt, zet je (zonder dat je kinderen het zien) in een donker hoekje van jouw huis een waterbassin klaar met een grote, mooie kaars, theelichtjes en lucifers.

Wil je de dag afronden met lekkere pannenkoeken? Dan vind je hier ons magisch recept voor superlichte pannenkoeken.

Goed om te weten:

  • Deze Lichtmis-luisterwandeling is uitgewerkt met het verhaal van de Opdracht van de Heer in het Lucasevangelie (Lc 2,22-39) als startpunt.

PAROCHIES EN HET 'LICHTEILAND'

Het feest van Maria-Lichtmis is telkens weer een belangrijke dag voor de kerk en de gezinnen. Ouders van dopelingen, ouders van communicanten en andere gezinnen vinden een plaatsje in de kerkgemeenschap en genieten van de zegen en het licht. En tegelijk zijn zij zelf tot zegen voor de kerkgemeenschap. Een echte zegen gaat immers altijd in twee richtingen.

Geen wonder dat zoveel parochieteams dit feest elk jaar met zoveel zorg voorbereiden.
Ook in 2025 zal Maria-Lichtmis gevierd worden!

Wil je als parochie ook dit jaar met Lichtmis iets aanbieden aan gezinnen? Iets dat verbindend is, verdiepend en speels?

De Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) heeft een concrete suggestie!
 

Concept van de Lichtmis-luisterwandeling

Het grootste deel speelt zich af in de buitenlucht. Elk gezin gaat afzonderlijk op stap. Met de digitale tochtkaart van deze Lichtmis-luisterwandeling lossen ze onderweg, op momenten die ze zelf kiezen, toffe opdrachten en raadsels op. Hiervoor beluisteren ze via hun gsm korte audiofragmenten waarin Maria, Jozef, Simeon en Hanna hen op weg zetten naar het Lichteiland. Tegelijk wordt er een stukje van het verhaal van de Opdracht van de Heer (Lc 2,22-39) verteld. Maar opgelet: ook de duistere koning Herodes is op pad, en die moeten ze te snel af zijn. Bij elke halte hoort een leuke opdracht die ze tot een goed einde moeten brengen. De opdrachten zijn op maat van kinderen tot 10 jaar, maar iedereen kan meegenieten!

De vijfde opdracht brengt hen naar binnen. Dat kan bij hen thuis zijn – in geval dat een gezin deze Lichtmis-luisterwandeling op eigen initiatief maakt – maar wat is het mooi wanneer de ontdekking van het 'Lichteiland' in de kerk kan plaatsvinden, net zoals Jezus’ licht herkend werd in de tempel!
Daar beluisteren ze het laatste audiofragment en krijgen ze de opdracht om het Lichteiland groter te maken door een kaarsje aan te steken. Op de digitale tochtkaart staat ook een kort gebed dat het gezin in de kerk kan bidden.


Wat is er nodig om dit te organiseren?

  • Bepaal een dag waarop jullie ‘Lichtmis-luisterwandeling' plaatsvindt. In 2025 valt 2 februari – het feest van Maria-Lichtmis – op een zondag. Je kunt dit initiatief plannen op de dag zelf, of in de dagen ervoor of erna of  – als er genoeg medewerkers zijn die de kerk kunnen open houden – verspreid over al deze dagen.
  • Nodig gezinnen met dopelingen, communicanten en andere gezinnen uit om zich via de parochie in te schrijven voor deze luisterwandeling. Geef duidelijk aan dat ook één of twee gezinsleden zich kunnen inschrijven: een ouder met één kind, een kind met een grootouder, enzovoort. 
    Laat hen daarbij kiezen voor een tijdsslot, bijvoorbeeld van 10 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur, van 16 tot 18 uur, ... 
  • Stippel een paar leuke wandelingen uit van een kwartier (voor trage stappers) tot een half uur (voor snelle stappers) die uitkomen bij de kerk. De ideale wandeling voert zowel langs stukjes ‘groen’ als langs straten met huizen. Het gezin bepaalt zelf wanneer het een fragment beluistert en een opdracht uitvoert. Alle opdrachten zijn geschikt om uit te voeren in (liefst rustige) straten of in een parkje. Enkel voor de derde opdracht is er wat meer ruimte nodig. Voorzie dus ergens in het midden van de wandeling een groen, verkeersveilig stukje waar het gezin een spel kan spelen. Hou zeker rekening met trage en snelle stappers!
    Mogelijk alternatief: Als je een vast wandelparcours uitstippelt, kan je ook met vaste halteplaatsen werken, waar je telkens een (geplastificeerd) blad ophangt met de QR-code van het audiofragment, de opdracht en het raadsel.
  • Timing: De luisterwandeling buiten neemt in zijn totaliteit ongeveer anderhalf uur in beslag: het wandelen zelf + aan elke halte een pauze van een kwartier, waarbij de deelnemers het korte audiofragment beluisteren, de opdracht uitvoeren en het raadsel oplossen. De laatste halte in de kerk zal ongeveer tien minuutjes in beslag nemen.
  • Stuur de deelnemende gezinnen een 'Wegwijzer' (per mail) met
    • de beschrijving van de wandelingen. Geef hierbij aan welke wandeling geschikt is met jonge, of met grotere kinderen.
    • de zaken die ze nodig hebben tijdens de wandeling:
      • een mooie babypop in een warm dekentje
      • een sjaal die kan dienst doen als blinddoek
      • een zak om takjes en andere schatten in te verzamelen
      • een smartphone of tablet met internetverbinding
      • de link naar de digitale tochtkaart (of de pdf)
        (Wanneer een gezin geen smartphone of tablet met internetverbinding ter beschikkinig heeft, kan je een tochtboekje meegeven, waarin ook de teksten van de vijf luisterfragmenten opgenomen zijn, zodat iemand van het gezin ze tijdens de wandeling kan voorlezen.
        Een andere mogelijkheid is dat een parochiemedewerker het gezin vergezelt en onderweg via zijn of haar smartphone of tablet de audiofragmenten laat beluisteren.)
    • de datum en het uur waarop ze verwacht worden in de kerk. Geef aan om hoe laat ze dan moeten vertrekken op het startpunt, en vertel hun dat ze per opdracht een kwartiertje tijd hebben, niet langer. Ze moeten immers op tijd in de kerk zijn, voor Herodes eraan komt!
  • Zoek medewerkers die op de afgesproken dag in de kerk aanwezig willen zijn. Zij zorgen voor een warm welkom voor de gezinnen. Misschien kunnen ze aan het einde ook een attentie meegeven?
  • Maak in jouw kerk een 'Lichteiland': een grote ‘zandbak’ waar theelichtjes in gezet kunnen worden, of, mooier nog, een waterbassin met drijfkaarsjes. Of misschien vind je een mooie plaats aan de voet van een beeld van Maria en het Kind? Laat het contrast tussen de grote, mooie maar donkere kerk en het Lichteiland maar indruk maken!
  • Zet, als het kan, zachte instrumentale of meditatieve achtergrondmuziek op. Dat zorgt voor een rustige en aangename sfeer.
    De lofzang van Simeon inspireerde de gemeenschap van Taizé tot het lied ‘Nunc dimittis’ (‘Laat nu, Heer, volgens uw woord uw dienaar in vrede heengaan’) en de componist Johann Sebastian Bach tot de cantate ‘Ich habe genug’.
  • Elk gezin heeft er een hele tocht op zitten, en krijgt een welgemeende ‘bravo’, misschien wel in de vorm van een attentie.
  • Enkele ideeën voor een leuke attentie:
    • een kaarsje
    • een recept voor 'superlichte' pannenkoeken (Je kunt dit recept afdrukken en meegeven.)
    • een brevet van lichtzoeker (Je kunt dit brevet afdrukken en meegeven.)
    • een stapeltje pannenkoeken
    • voor jonge kinderen: een kleurprent over Lichtmis (Je kunt ze afdrukken en meegeven)
    • een witte zak in brandvrij papier, met een bodempje zand en een kaarsje. De zak kunnen ze thuis beschilderen in lichte kleuren. Zo wordt het hun Lichtmis-toverlantaarn.
  • En mogen we dromen van een gezamenlijk gebedsmoment? Er staat alvast een kort gebed op de digitale tochtkaart. Dat kan het gezin ook in de kerk bij het Lichteiland bidden.

We zijn benieuwd om te weten in welke geloofsgemeenschappen en in welke contexten deze Lichtmis-luisterwandeling georganiseerd wordt. Je kunt het ingeven via dit online mini-formuliertje. Het invullen duurt minder dan 1 minuut. Van harte dank!

Is de organisatie van deze tocht naar de kerk momenteel niet haalbaar?

Dan kan je als parochie deze tocht toch nog een plaatsje geven ... door gezinnen met kinderen (tot ongeveer 10 jaar) in je parochie op te hoogte te brengen van deze Lichtmis-luisterwandeling. Nodig hen – via mail, sociale media of de parochiebladzijden van Kerk&leven bijvoorbeeld – uit om als gezin zelfstandig, op eigen houtje, aan de luisterwandeling deel te nemen. Er is immers een variant op de Lichtmis-luisterwandeling, waarbij de vijfde opdracht thuis plaatsvindt. ‘Thuis’ kan ook een Lichteiland zijn!


Alle audiofragmenten op een rij

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
We wensen jullie parochie een feest vol licht!

lichteiland2-pixabay.png

Lichteiland © Pixabay, video

'OP ZOEK NAAR HET LICHTEILAND' IS UITGEWERKT DOOR DE INTERDIOCESANE DIENST VOOR GEZINSPASTORAAL
EN KADERT IN HET PROJECT 'GRAAG SAMEN'


Ontdek wie we zijn en wat we doen.


Transparant-IDGP.png

Logo IDGP © IDGP vzw

© Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw (IDGP)
Sint-Michielsstraat 6 bus 3101
3000 Leuven
016 32 84 30 (of 29)
idgp@kerknet.be
www.graagsamen.be
www.gezinspastoraal.be

Bood je deze Lichtmis-belevingswandeling aan in je parochie? Heb je een suggestie voor ons?

Je feedback is welkom via idgp@kerknet.be

 

Voor de verdere uitbouw van onze werking en projecten hebben we je financiële steun nodig.
Bekijk de mogelijkheden

 

Wil je de nieuwsbrief van IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen graag ontvangen?

Meld je dan aan via deze link

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Gezin
Bijbel
Liturgie en Catechese
Artikel
Maria-Lichtmis; luisterwandeling; parochie; gezin; Hanna en Simeon; opdracht van de Heer in de tempel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Maria en het kindje Jezus © Unsplash, foto: Phil Hearing
readmore

Met kinderen en gezinnen Lichtmis vieren in parochies

icon-icon-artikel
Gefascineerd door kaarslicht © Canva
readmore

‘Open je zintuigen’ – een Lichtmis-belevingswandeling in de kerk

icon-icon-artikel
Een inclusieve gemeenschap met jong en oud © Canva
readmore

Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap

18/02/2025 - 09:30

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook